Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acordul de imprumut de 2 miliarde de euro incheiat cu UE in noiembrie a fost aprobat

Acordul de imprumut de 2 miliarde de euro incheiat cu UE in noiembrie a fost aprobat


Camera Deputatilor a adoptat marti, in plen, proiectul de lege pentru ratificarea acordului de imprumut de tip preventiv cu UE de 2 miliarde de euro si a Memorandumului de intelegere intre UE si Romania, acte incheiate in noiembrie 2013.

Deputatii au dat 269 voturi pentru, 39 impotriva si au fost 21 de abtineri pentru proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului pentru facilitatea de imprumut de tip preventiv intre Uniunea Europeana, in calitate de Imprumutator, si Romania, in calitate de Imprumutat, si Banca Nationala a Romaniei, in valoare de maximum 2 miliarde euro, semnat la Bucuresti la 5 noiembrie 2013 si la Luxemburg la 19 noiembrie 2013, si pentru Memorandumul de intelegere intre Uniunea Europeana si Romania, semnat la Bucuresti la 5 noiembrie 2013 si la Bruxelles la 6 noiembrie 2013.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a precizat ca PDL nu va putea sustine acest proiect de lege "pentru ca se bazeaza pe cresteri de impozite si taxe, contrar cerintelor mediului de afaceri".

"Aveati posibilitatea sa incheiati un acord pentru dezvoltare sustenabila, si nu conjuncturala. PDL nu sustine acest proiect de lege pentru ca este impotriva mediului de afaceri, impotriva puterii de cumparare a romanilor, impotriva locurilor de munca", a spus Ialomitianu.

Deputatul PSD Ana Birchall a explicat ca "Romania si Guvernul USL platesc in fiecare luna notele de plata ale imprumuturilor foarte scumpe pe care le-au achizitionat cei de la PDL".

"Domnul Ialomitianu a vorbit asa cum si-a condus si ministerul, dupa ureche. Noi ne aflam in fata unui proiect de lege care nu are nimic a face nici cu inflatia, nici cu cresterea economica si cu scaderea economica. Este vorba de aprobarea unui memorandum de imprumut de tip preventiv semnat cu UE. Atat si nimic mai mult. Este un imprumut, o asistenta financiara de tip preventiv care este acordata in cadrul facilitatilor privind balanta de plati. Ea vine in continuarea intelegerilor pe care le avem cu FMI si cu BM", a spus liderul grupului deputatilor PSD, Marian Neacsu.

El a adaugat ca "suma respectiva va fi accesata numai in masura in care va fi nevoie si in masura in care asupra cursului de schimb se va lansa un atac speculativ, termenul pana la care poate fi accesata fiind 30 august 2015".

Potrivit expunerii de motive a proiectului, sprijinul acordat vizeaza asigurarea sustenabilitatii finantelor publice, continuarea politicilor monetare si a celor din sectorul financiar in sustinerea unor rezerve si cresterea rezilientei in eventualitatea unor socuri externe si continuarea implementarii de reforme structurale.

"Masurile agreate in cadrul noului pachet au in vedere elemente de politica fiscala (managementul finantelor publice si consolidarea institutiilor fiscale, stimularea absorbtiei fondurilor UE si planificarea investitiilor publice, legea salarizarii unitare si analizele functionale, legislatie si administratie fiscala), sectorul sanitar, managementul datoriei publice, reforme in domeniul energiei si al transporturilor si piata muncii, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Camera Deputatilor a fost prima camera sesizata. Proiectul va intra in dezbaterea Senatului, cu rol decizional in acest caz.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1432 ori