Muncitorii din zona non-UE vor avea aceleasi drepturi ca cetatenii UE

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 19:16
2491 citiri
Muncitorii din zona non-UE vor avea aceleasi drepturi ca cetatenii UE

Migrantii din tari non-UE care lucreaza legal in UE se vor bucura de drepturi similare cu cele ale cetatenilor comunitari in ceea ce priveste conditiile de munca, securitatea sociala si accesul la serviciile publice.

Toate acestea sunt incluse intr-o noua legislatie, "permisul unic", votata marti de Parlamentul European, reunit in sesiune plenata la Strasbourg, se arata intr-un comunicat.

Noua legislatie va permite lucratorilor straini sa obtina permise de munca si de sedere printr-o procedura unica, iar statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a-si adapta legislatia nationala la noile reglementari.

Directiva "permisul unic" vine in completarea altor masuri privind migratia legala, precum "cartea albastra", si este conceputa pentru a facilita migratia necesara pentru a satisface nevoile de pe piata muncii din UE.

Egalitatea de tratament a lucratorilor e esentialul acestei directive

In cadrul dezbaterii de luni, raportoarea in acest dosar, eurodeputata franceza Veronique Mathieu (PPE) a declarat ca "directiva privind permisul unic permite un raspuns partial la criza de forta de munca care se profileaza la orizont".

"Ea permite de asemenea un control al fortei de munca. Este mai bine sa avem o migratie legala, sa dejucam orice tentativa de frauda si de migratie ilegala. In afara faptului ca vom simplifica procedurile pentru permisul de rezidenta si de munca, permisul unic va permite o baza comuna de drepturi pentru lucratorii din statele terte si lucratorii din UE. Egalitatea de tratament a lucratorilor este esentialul acestei directive", a adaugat Veronique Mathieu.

Detinatorii de permis unic pot beneficia astfel de drepturi egale cu cele ale muncitorilor din UE

Aceste reguli nu afecteaza puterea de decizie a tarilor UE in ceea ce priveste admiterea muncitorilor non-UE sau numarul celor admisi, ci acestea vor trebui sa decida intr-un interval de patru luni daca acorda sau nu aprobare pentru permis unic.

Directiva propusa ar reduce, de asemenea, procedurile administrative ale cetatenilor tarilor terte, permitandu-le sa obtina permise de munca si de sedere intr-un stat membru printr-o procedura unica. Totodata, legea va permite completarea aplicatiei de catre migrantii din tari terte sau de catre angajatorii UE ai acestora.

Normele s-ar aplica cetatenilor non-UE care doresc sa traiasca si sa lucreze intr-un stat membru sau care locuiesc si muncesc deja legal intr-o tara UE. Noua lege nu ar include rezidentii pe termen lung, refugiatii si lucratorii detasati (care sunt deja inclusi in alte norme UE), lucratorii sezonieri sau cei transferati in cadrul unei companii (de asemenea inclusi in alte directive UE).

Cei care detin un permis unic ar beneficia de un set de drepturi similare cu cele ale lucratorilor din UE, precum standarde de munca de baza decente, recunoasterea calificarilor, dreptul de a se afilia la sindicate, drepturi de pensie, asigurari sociale, servicii oferite de oficiile fortelor de munca si locuinte publice. Tarile UE ar putea aplica restrictii specifice pentru aceste drepturi.

Ca regula generala, muncitorii non-UE se vor bucura de acelasi acces la protectie sociala ca cetatenii UE. Cu toate acestea, statele membre ar putea aplica restrictii pentru detinatorii de contracte de munca pe o durata mai mica de sase luni. Pentru cetatenii non-UE care urmeaza sa studieze intr-o tara UE, asistenta sociala ar putea fi de asemenea limitata.

La cererea deputatilor europeni, directiva asigura faptul ca lucratorii non-UE vor primi pensii cand revin in tarile lor de origine, in aceleasi conditii si la aceleasi rate ca si cetatenii statelor membre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#drepturi muncitori, #muncitori Uniune Europeana, #migranti tari nonUE , #Locuri munca in strainatate