Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inteligenta Artificiala cere schimbarea legislatiei. Guvernele au pierdut cursa in fata noilor tehnologii

Inteligenta Artificiala cere schimbarea legislatiei. Guvernele au pierdut cursa in fata noilor tehnologii


Conflictul dintre forta de munca umana si programele artificiale dezvoltate cu ajutorul noilor tehnologii ar putea fi mai bine gestionat daca guvernele s-ar stradui sa tina pasul, in privinta reformelor legislative, cu avansul tehnologic, sustin memmbri unei prestigioase asociatii international a barourilor.

Noua revolutie tehnologica e de asteptat sa aiba un impact semnificativ pe piata muncii, iar avocatii cred ca se impun schimbari majore in politicile din domeniu, dar si in domeniul fiscalitatii si a politicilor sociale, relateaza IB Times.

In 120 de pagini ale raportului "Inteligenta Artificiala, Robotica si impactul lor asupra pietei muncii", membrii Institutului Global pentru Ocuparea Fortei de Munca, parte a Asociatiei Internationale a Barourilor, trag un semnal de alarma privind discrepantele flagrante care exista in acest moment intre legislatia muncii si realitatea economica adusa de avansul tehnologic inregistrat in ultimele decenii.

"Fenomenul AI este pe o curba exponentiala, in vreme ce legislatia abia face fata problemelor elementare. Avem nevoie de o legislatie noua a muncii pentru a tine pasul cu automatizarea", crede Gerlin Wiesskirchen, unul dintre cercetatorii care au semnat raportul.

Documentul ofera si cateva solutii pentru rezolvarea crizei locurilor de munca pentru angajatii umani. Astfel, avocatii propun etichetarea produselor realizate de acestia cu inscriptia "Made by humans", dar si stabilirea unor cote minime de angajati umani intr-o companie sau oferirea de stimulente fiscale pentru angajatorii lor.

Raportul Intitutului Global pentru Ocuparea Fortei de Munca face referire si la ideea lansata de investitorul Elon Musk, aceea a Venitului Minim Universal, prin care guvernele sa aiba responsabilitatea acordarii unor ajutoare financiare tuturor cetatenilor pentru a combate somajul care ameninta sa se extinda odata cu implementarea noilor tehnologii.

Solutii alternative mai exista, totusi, una dintre ele fiind stabilirea unui numar minim de ore lucrate de catre angajati (30/saptamana) pentru a crea mai multe locuri de munca.

"Guvernele ar putea introduce minime standarde sociale prin revolutionarea sistemului de impozitare progresiva, oferirea de subventii, vouchere sau stimulente fiscal", se mai arata in raport.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4421 ori