Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele straine din Romania, exasperate de haosul legislativ si relatia cu statul

Firmele straine din Romania, exasperate de haosul legislativ si relatia cu statul


Chiar daca reusesc totusi sa faca bani in Romania, firmele straine prezente in tara noastra au mult de furca din cauza haosului legislativ si a modului in care statul roman isi face treaba.

Cele mai mari provocari pe care trebuie sa le infrunte sunt schimbarea frecventa a legislatiei (54%), obtinerea unui sprijin adecvat din partea statului (51%) si implementarea exigentelor legislative (49%), arata rezultatele studiului "La ce sa te gandesti cand faci afaceri in Romania" realizat de TMF Group Romania.

In consecinta, companiile ajung sa externalizeze serviciile de asistenta fiscala si contabilitate (67%), salarizare si administrare resurse umane (40%) si administrare legala (17%), pentru a se concentra asupra activitatilor lor de baza, se arata intr-un comunicat remis Business24.

Dincolo de aceste provocari majore, cele mai dificile aspecte ale business-ului companiilor straine prezente pe piata din Romania sunt considerate adaptabilitatea politicilor corporative la exigentele legislatiei locale (41%), gasirea unor angajati competenti si implementarea proceselor standardizate in functie de diverse jurisdictii (36%) si transpunerea rapoartelor financiare locale si a rapoartelor specifice intr-un mod accesibil managementului (26%).

Cu toate acestea, se mai arata in comunicatul citat, majoritatea firmelor fac fata acestor provocari deoarece beneficiaza de o crestere accelerata a economiei nationale si de un dinamism al pietei, care inseamna si numeroase oportunitati pentru business.

In ce priveste imbunatatirile fata de anul trecut, companiile straine active in Romania apreciaza usurinta cu care gasesc sedii si furnizori adecvati (29%), respectarea legislatiei muncii si salarizarea angajatilor pe baza mecanismului pietei (26%).

Cat despre mediul de afaceri autohton, firmele straine au o perceptie negativa referitor la nivelul taxelor si la legislatie (62%), la colaborarea cu autoritatile (38%) si la gasirea fortei de munca (33%).

De altfel, aspectul care s-a inrautatit cel mai intens fata de anul trecut este gasirea fortei de munca bine pregatite, 33% dintre respondenti afirmand ca se confrunta cu dificultati in aceasta privinta

In ciuda acestor obstacole, aproximativ 85% din respondenti au afirmat ca veniturile realizate de ei au crescut in decursul acestui an: 31% dintre manageri au raportat o crestere de intre 5% si 10%, 26%, o crestere de pana la 5%, iar 14%, cresteri intre 10 si 15% si de peste 20%.

Mai mult, companiile straine prezente pe piata din Romania au o parere buna despre protectia angajatului (36%), competitivitatea mediului de business (28%), forta de munca (21%) si despre protectia pe care cadrul legal i-o asigura angajatorului (15%).

In 2014, o treime dintre managerii consultati de TMF Group sustineau ca gasirea fortei de munca adecvate reprezinta o provocare. Faptul ca numarul acestora a crescut semnificativ in 2015 poate fi interpretat ca un semnal de alarma referitor la dificultatile intampinate pentru a ajunge la candidatii potriviti. Tocmai din aceasta cauza, multe companii rezolva aceasta problema recurgand la externalizarea serviciilor pentru care intentionau initial sa faca angajari.

Majoritatea managerilor care au participat la studiu considera ca firmele conduse de ei au nevoie de servicii specializate in ce priveste asistenta fiscala (40%), salarizarea si administrarea resurselor umane (37%) si contabilitate si raportare financiara (30%).

"In 2015 am observat o crestere a activitatii de outsourcing a companiilor straine prezente in Romania. Managerii acestora apreciaza competitivitatea de pe piata autohtona si estimeaza ca nivelul acesteia se va ridica, mai ales in contextul cresterii economice. Tocmai de aceea prefera sa lase contabilitatea, resursele umane si salarizarea pe mana unor profesionisti si aleg sa aloce mai mult timp si efort activitatilor lor de baza, cruciale pentru evolutia oricarei companii", opineaza Camelia Nita, Managing Director TMF Group Romania.

Motivul pentru care companiile straine ar externaliza aceste servicii este dorinta de a avea acces la expertiza si experienta unor profesionisti (36%), urmata de nevoia de adaptare la schimbarile legislatiei (28%) si obtinerea unei structuri superioare de costuri in ce priveste raportarea fiscala si financiara de calitate (25%).

In plus, companiile straine aflate pe piata din Romania considera ca ar beneficia de externalizarea contabilitatii, resurselor umane si salarizarii avand mai mult timp pentru a se concentra asupra activitatilor lor de baza (64%), reducand numarul amenzilor (31%) si bucurandu-se de confortul indus de diminuarea dificultatilor administrative (22%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 10090 ori