Orban: Romania va lua in 2012 de 3,5 ori mai multi bani de la UE

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 18:52
2230 citiri
Orban: Romania va lua in 2012 de 3,5 ori mai multi bani de la UE

Romania va absorbi de trei ori mai multe fonduri europene in 2012, fata de ultimii cinci ani, considera Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Externe. El nu exclude, insa, pentru 2011, ca Romania sa piarda sume mari de bani din cauza incapacitatii sale de a folosi banii de la UE.

Riscul si mai mare priveste anul 2013, cand miza creste considerabil. "Nu exclud ca vor fi pierderi, dar una e sa pierzi zeci de milioane in 2012 si alta e sa ai pierderi de miliarde de euro in 2013", a spus acesta, intr-un interviu acordat TVR Info.

Potrivit rapoartelor, Ministerul Dezvoltarii, condus de Elena Udrea, sta cel mai bine la capitolul absorbtiei de fonduri europene, in contrapunct cu Ministerul Mediului.

Orban are o explicatie si pentru aceasta situatie:

"In ambele cazuri vorbim de fonduri cheltuite la nivel local, care implica decizii politice luate la nivel local. Sunt diferite motivele care au dus la aceasta situatie. Unul dintre motive este faptul ca oamenii care lucreaza in programele operationale de dezvoltare rurala au experienta. Alte explicatii ce tin de dimensiunea proiectelor: Proiectele de program operational reggional sunt mai mici, iar programele operationale generale, precum cele de mediu, sunt mai dificile", a explicat acesta.

Concluzia sa a fost ca nu exista o solutie magica pentru a face lucrurile sa mearga, in Romania.

Cum va Romania sa creasca gradul de absorbtie bani UE?

"Rata rurala e 33%, iar rata globala e de 40%. In ceea ce priveste coeziunea, rata de absorbtie externa e de 5,5 si practic am cheltuit in cinci ani aproximativ un miliard de ori si ne propunem da cheltuim in 2012 de 3,5 ori mai mult decat in ultimii cinci. Credem ca a venit momentul sa vedem roadele acestui avans in ceea ce priveste contractarea diferitelor proiecte.

Un alt obiectiv enuntat de Orban este ca rata de contractare sa ajunga la 90%.

Cum facem asta?

Rata de contractare in momentul de fata e de 64%, a explicat ministrul.

"Rata de absorbtie e de 5,5 - a fost mult timp blocata la 3,72 - la finalul anului ne-am atins obiectivul principal (deblocarea acestui proces, deblocarea unor sume importante de bani). Am ajuns cu rata de absorbtie la 5,5 - bani care au intrat la bugetul national. Sunt cheltuieli deja efectuate, platite intern si acum banii s-au intors. Au fost trimisi la Comisia Europeana, CE a aprobat si s-au intors banii la bugetul national", a mai spus Orban.

Cerereile de rambursare a fondurilor se vor onora in 45 de zile. Cum era pana acum?

"Nu exista o legislatie de asa natura. La sfarsitul anului trecut, printr-o ordonanta de urgenta s-a aprobat limitarea perioadei procesului de rambursare pt pilitica de coeziune. A fost necesar sa extrapolam aceasta limitare si pentru fondurile rambursate de CE", a explcat ministrul.

Potrivit acestuia, extrapolarea era absolut necesarea pentru ca cererile de rambursare aveau termieni care depaseau un an de zile.

"Sunt beneficiari ai unor proiecte, institutii de stat, care intamplina mari dificultati din acest punct de vedere", a mai spus ministrul.

In ceea ce priveste respectarea termenului de 45 de zile, acesta este o obligatie legala care nu exita in trecut. E aplicabila in momentul de fata pentru toate structurile care activitati cu fonduri comunitare. Cine nu se va conforma acestei prevederi legale va face obiectul unei analize foarte serioase si se vor lua masurile necesare. Conducerile acelor structuri vor fi schimbate. "E clar ca e o problema de calitatea managementului, este si o problea de personal, tocamai din acest punct de vedere am incercat sa gasim modalitati de consolidare a capacitatii administrative: - cresterea numarului personalului, pregatirea din ce in ce mai buna a persoanelor care lucreaza in aceste structuri", a explicat Orban.

Ce se va face cu banii din agricultura?

"Lucrurile astea sunt stabilite de foarte mult timp, cel mult se pot face anumite corectii sau realocari. S-au discutat potentiale realocari, dar ramane sa analizam. In domeniul politicii de coeziune, guvernul a luat o decizie sa inceapa demersurile necesare pentru program operational regional. S-au suplimentat fondurile pentru programul operational de transporturi. Avem nevoie de aprobare CE, procesul se afla in derulare si se va finaliza nu mai tarziu de prima jumatate a anului 2012", a mai spus Leonard Orban.

Tintele 2011 atinse de Orban:

Orban sustine ca si-a atins toate obiectivele pe 2011, cea mai mare problema in atingerea olor fiind "timpul".

"Regretul meu major e ca nu s-a creat acest minister mai devreme. Daca s-ar fi creat cu cativa ani in urma ar fi fost altceva. In momentul de fata n-as putea sa spun ca imi lipseste ceva fundamental pentru a-mi atinge obiectivele", a declarat acesta

Vor avea loc schimbari majore in cadrul institiutiilor

Expertiza si calitatea personalului implicat in procesele de absorbtie fonduri europene nu este suficienta. Actualul cadru institutional are anumite abordari care ar trebui sa fie diferite in perioada 2014-2020, este de parere ministrul.

"Cu actualul cadru institutional nu vom putea sa tingem tine foarte inalte. Vom avea fonduri mai multe si conditii mult mai complicate pe care sa le indeplinim pentru a cheltui aceste fonduri. Putem sa avem imbunatatiri - relativ unitare - sper sa ajungem in 2015 o rata inalta de absorbtie- ca sa imbunatatim rata de absorbtiei si modul din care se cheltuiesc banii comuniari, avem nevoie de schimbari spectaculoase. Va trebui sa intram cu noile structuri in urmatoarea perioada", a declarat Leonard Orban.

Pericol sa pierdem bani

"Suntem in pericol de a pierde fonduri daca nu le accesam la data limita, eu nu exclud la sfarsitul acestui an sa existe dezangajari, nu substantial, ci limitate. Daca cheltuim sume foarte mari pentru un anumit program operational, asta nu compenseaza modul in care se cheltuie banii pentru alte programe operationale. Nu e exclus ca la sfarsitul acestui an sa avem pierderi, chiar daca se atinge rata de absorbtie", a mai spus Orban.

El si-a declaratiile sale spunand ca riscul de dezangajare, sau pierdere de bani, pentru anul 2012 va fi limitat. "Pe de alta parte riscul de pierdere de bani va fi 2013, cand sumele care trebuie sa fie chetuite sunt foarte mari. Daca nu vom reusi sa cheltuim semnificativ.... eu sper ca vom fi in stare sa facem asta. E un obiectiv mult mai ambitios decat simpla evitare a pierderilor din 2012", a spus acesta.

Ministerul Dezvoltarii Regionale - cel mai mare nivel al ratei de absorbtie

Pus in fata cifrelor care demonstreaza ca Udrea are cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor, iar ministerul Mediului, cea mai mica, Orban a Raspuns: "In ambele cazuri vorbim de fonduri cheltuite la nivel local, care implica decizii politice luate la nivel local. Sunt diferite motivele care au dus la aceasta situatie. Unul dintre motive este faptul ca oamenii care lucreaza in programele operationale de dezvoltare rurala au experienta. Alte explicatii ce tin de dimensiunea proiectelor: Proiectele de program operational reggional sunt mai mici, iar programele operationale generale, precum cele de mediu, sunt mai dificile.

In ceea cepriveste cele noua tari care refuza romani pe piata muncii pana in 2012, Leonar Orban, considera ca decizia va fi analizata de Comisia Europeana si ca, daca se va ajunge la concluzia ca nu au dreptate, vor fi acuzate de incalcarea tratatului UE.

Intr-un final, Orban si-a exprimat si parerea optimista fata de aderarea la Schengen: " Sper ca pana la sfarsitul acestui an vom atinge obiectivul de a fi membrii cu drept deplin in Spatiul Schengen", a explicat acesta.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#absorbtie fonduri ue, #pierderi bani fonduri UE, #bani europeni Romania , #Proiecte finantare europeana