Principalele tendinte care vor schimba economia lumii

Sambata, 26 Mai 2012, ora 13:21
2587 citiri
Principalele tendinte care vor schimba economia lumii

Evolutia actiunilor la burse este afectata zilnic de avalanse de date ce lovesc pietele financiare. Este usor sa fii prins de acest iures, insa investitorii incearca sa ramana deasupra, concentrandu-se pe marile tendinte.

Genetica, grupul de tari emergente care tind sa depaseasca grupul BRIC sau noul mod revolutionar prin care sunt vandute marfurile sunt doar cateva dintre tendintele care vor schimba mersul actual al lucrurilor, scrie Business Insider .

1. Boom-ul energetic din SUA

Resursele au avut anul acesta parte de o atentie deosebita, dupa ce preturile gazelor naturale si ale carbunelui s-au parbusit, din cauza unei ierni mai calde ca de obicei. Totusi, previziunile pentru piata energiei din SUA raman pozitive.

Guvernul american estimeaza ca dependenta de importuri energetice a SUA se va injumatati in cel mai bun caz, iar in cele mai rele scenarii va scadea de la 24% la 17% pana in 2035.

Cele mai mari cresteri vor proveni din productia de gaze si de energie regenerabila. Guvernul american estimeaza ca in 2016, SUA va deveni un exportator net de gaz natural lichefiat.

In ce priveste frontul ecologic, lucrurile nu stau asa de bine. Industria de energie solara a suferit doua mari esecuri, cu Solyndra si First Solar, insa estimeaza ca isi va reveni pana in 2016, datorita noilor legi din SUA.

2. Sfarsitul epocii hypermarketurilor si a magazinelor gigant

Retailerii isi revin in sfarsit din recesiunea anului 2008, ceea ce schimba radical piata mall-urilor si a hypermarketurilor. Lanturi de magazine gigant din SUA au inceput sa isi inchida din magazine, din cauza clientilor care se orienteaza catre noi canale, precum distribuitorii online, pe masura ce incep sa cheltuiasca mai mult.

Retailerii s-au mutat pe internet sau in spatii mobile de vanzare.

Contactul direct cu clientul a evoluat, iar firme precum Urban Outfitters sau J. Crew raporteaza cresteri cu 10% ale vanzarilor directe catre client.

Metoda reducerilor-fulger de pe internet a provocat si mai mari probleme magazinelor fizice, unde retailerii isi angajaeaza cea mai mare parte a fortei de munca. Lanturi precum Gap, Best Buy, Macy's, Bloomingdales, Neiman Marcus sau Nordstrom sunt amenintate de gigantii online precum Amazon sau de siteurile care ofera reduceri-fulger, a caror piata va ajunge in 2016 la 6 miliarde de dolari.

3. Resursele de hrana sunt limitate

Efectele lipsei de hrana si a preturile crescande s-au vazut la nivel geopolitic si al pietelor. "Primavara araba" a avut printre cauze si preturile crescute la hrana. In 2011, indexul ONU al preturilor mancarii a atins cel mai inalt nivel.

Orientul Mijlociu si Africa de Nord isi importa peste 50% din necesarul de hrana, ceea ce le face extrem de vulnerabile la evolutia pretului mancarii.

Cauza principala pentru cresterea lipsei de hrana este cresterea populatiei, care s-a dublat din 1970. Lipsa apei va deveni din ce in ce mai problematica, pentru ca agricultura foloseste 70% din apa consumata la nivel global. De asemenea, se estimeaza ca 85% din stocurile de peste sunt epuizate sau in pericol.

4. Cresterea marilor baze de date

Epoca "Big Data" a sosit. Este vorba despre informatiile disponibile in spatii virtuale precum Twitter, Google, Facebook, Wikipedia sau oriunde grupuri mari de oameni stocheaza date.

Cantitatea de astfel de date stocata la fiecare doua zile pe internet este mai mare decat intreaga cantitate de date produsa pana in 2004.

Pentru a gestiona aceste date, au aparut noi tehnologii. Piata lor este estimata la aproape 17 miliarde de dolari in 2015, de la 3,2 miliarde de dolari in 2010 - o crestere de 40% pe an. Companiile care seteaza trendul aici sunt Oracle, IBM si Microsoft.

5. Dependenta de bancile centrale

Bancile centrale au inundat pietele cu lichiditati, insa este estimat ca acest lucru va inceta din 2014. In Europa, acest lucru va dura mai mult, iar daca Grecia va iesi din zona euro, va fi nevoie de o si mai mare recapitalizare a bancilor. Este foarte important cum vor iesi din scena bancile centrale.

De obicei, bancile centrale au extins resursa monetara cumparand obligatiuni guvernamentale pe piata libera. Cererea mare de lichiditate si de investitii sigure a impins preturile la minime istorice, insa bondurile sunt din ce in ce mai rare si este tot mai dificil pentru banci sa respecte noile reguli de risc.

6. Razboiul fara oameni

SUA se orienteaza tot mai mult catre drone pentru misiunile de supraveghere si de atac din Orientul Mijlociu. Armata americana are in jur de 7.000 de drone, iar trendul militar la nivel global este similar. In urmatorii 10 ani, armata SUA a proiectat o crestere cu 90% a investitiilor in aparate de zbor fara pilot.

7. China imbatraneste

Varsta medie in China va creste de la 34,5 ani la 42,5 ani, pana in 2030, iar populatia va atinge un varf de 1,4 miliarde de oameni in 2025. Acest lucru va duce la o scadere a fortei de munca incepand cu 2015.

Incepand cu acel an, China va pierde in 15 ani 36 de milioane de oameni apti de munca. Acest lucru se va petrece din cauza ratei scazute a fertilitatii, de sub 2, necesara pentru a mentine constant ritmul de inlocuire a fortei de munca.

Trendul acesta este o mina de aur pentru industria farmaceutica si a asigurarilor de sanatate. Pana in 2020, China va ajunge a doua cea mai mare piata farma din lume, dupa ce in 2001 era a 10-a.

8. Educatie pentru profit

Intre 1986 si 2008, inscrierile la institutii private de invatamant, care urmaresc profitul, au crescut de la 300.000 la aproape 1,8 milioane, in SUA. Pe masura ce criza locurilor de munca va evolua, tinerii vor incepe sa apeleze tot mai des la astfel de institutii, pentru a deprinde noi indemanari si specializari, ca sa isi gaseasca un job mai usor.

9. Revolutia telefoanelor mobile

Telefonul mobil a devenit un accesoriu mai des folosit decat computerul, iar rata de inlocuire a modelelor vechi cu smartphone-uri este abia la 20%. Mobilele conectate la internet au rupt piata PC-urilor si au creat o oportunitate uriasa pentru investitori. In SUA, aceasta rata de conversie a ajuns aproape la 50%, insa in unele zone ale lumii este abia la inceput.

10. Goana dupa resurse

In ultimii ani, preturile resurselor au crescut constant, in special cel al petrolului si al aurului, una dintre cauze fiind cererea mereu crescanda a pietelor emergente, in special a Chinei.

China este cel mai agresiv stat cand vine vorba de investitii in resurse, detinand mine de cupru in Zambia, petrol in Sudan, aur si uraniu in Africa de Sud. De asemenea, China detine 95% din resursele de metale rare. Similar cu tarile arabe din Golf, China a investit masiv si in terenuri agricole, pentru a-si securiza sursele primare de hrana.

Competitia acerba in acest domeniu poate fi o sursa de conflict sau un resort pentru politici energetice sustenabile.

11. Capitalismul de stat

Modelul intreprinderilor detinute de stat a fost de succes in China si este adoptat de economii emergente precum India, Africa de Sud sau Brazilia. Sectoarele in care statul detine companii sunt de obicei serviciile, telecomunicatiile si petrolul.

12. Frontiera africana

Pietele de frontiera si emergente sunt cele cateva puncte de crestere din lume si este tot mai clar ca grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) va fi depasit de o noua regiune: Africa Sub-sahariana. Cele 8 tari care vor creste intr-un ritm ametitor sunt Angola, Ghana, Kenya, Nigeria, Senegal, Tanzania, Uganda si Zambia.

PIB-ul lor combinat este egal cu cel al Poloniei, insa ritmul de crestere al PIB-ului a crescut de la 3% la 6,6%, egal cu al grupului BRIC si depasindu-l pe cel al Asiei emergente.

13. Robotica

Cererea pentru roboti si automatizare va fi din ce in ce mai mare in urmatoarele decade. Pe masura ce populatia imbatraneste, standardele de viata si salariile cresc, tehnologia se imbunatateste, iar cererea va creste. Un robot poate lucra 24 de ore pe zi, sapte zile din sapte, sunt constanti si pot face munci periculoase.

Deocamdata, exista si sunt folositi doar robotii industriali. Ei le permit fabricantilor sa aiba o productivitate mai mare si salarii mult mai mici. Extinderea roboticii ar putea sa insemne sfarsitul epocii in care companiile se muta peste Ocean pentru mana de lucru ieftina.

14. Reconstructia mass-media

Afacerea media isi revine incet dupa prabusirea din ultimii ani. In special afacerile de presa tiparite se restructureaza. In SUA, publicitatea din presa a scazut la 180 de milioane de dolari in 2012, de la 205 milioane in 2007. In SUA, televiziunea ramane forta dominanta in media. Publicatiile online nu reusesc sa stranga bani destui.

Vestea buna este ca industria pare ca se va revigora de pe urma utilizatorilor de mobile si de tablete. 12% dintre consumatorii localizati in 56 de tari detin o tableta, iar cifra este in continua crestere.

In SUA, 40% dintre detinatorii de tablete au platit pentru o revista online. New York Times si-a crescut cu 50% numarul de abonati platitori pentru editia de duminica, publicata online. Numarul abonatilor online l-a depasit pe cel al abonatilor pe print, al editiilor din timpul saptamanii.

17. Criza europeana continua

Aproape toate actiunile comune din Europa au fost proiecte de salvare, ziduri de protectie si impunerea austeritatii. Un fel de management al crizei. Acest lucru a afectat grav cresterea economica de care este atata nevoie.

Strategia Germaniei de a scadea costurile muncii pentru a promova exporturile a luat 10 ani ca sa dea rezultate si s-a bazat pe crearea de surplusuri comerciale fata de zona euro, unde consumatorii si guvernele acumulau datorii.

Acum, aceasta strategie nu mai merge. Singura optiune este reforma semnificativa in politica si finante, iesirea ordonata din criza sau ruperea haotica.

18. Cererea crescuta de apa

Apa afecteaza fiecare aspect al vietii noastre de zi cu zi. Populatia creste rapid, iar in tarile dezvoltate, cea mai mare cerere de apa vine din sectoarele non-agricole.

In economiile emergente raportul este invers, insa pe masura ce evolueaza, apa va fi folosita tot mai putin in agricultura.

Doar 2,5% din apa de pe Terra este dulce, iar din aceasta doar 0,26 este usor accesibila, la suprafata pamantului.

19. Genetica

Primul proiect al genomului uman a costat 3,8 miliarde de dolari si a durat 15 ani, insa a fost una dintre cele mai bune investitii ale SUA. Industria care a luat nastere de aici are un impact economic de 796 de miliarde de dolari.

Impactul principal al geneticii este in industria farmaceutica si a asigurarilor de sanatate. Ingineria genetica a ajutat la producerea insulinei sau la alte produse bio-farmaceutice. Urmatoarea frontiera va fi medicina personalizata, unde tratamentele vor fi modelate pentru fiecare om.

20. Masinile fara sofer

Soselele ar fi lipsite de soferi beti, adormiti sau neatenti. Soferii ar putea sa faca ce vor in masina, sa se uite la un film sau sa citeasca o carte pe drumul la serviciu. Google a dezvoltat deja o astfel de masina autonoma, care este supusa aprobarii in statul Nevada. Deocamdata, nu exista legislatie pentru o astfel de masina.

#resurse energie primara, #resurse naturale, #economii emergente, #criza zona euro , #Stiri International