Reducerea TVA nu se va mai aplica de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 ianuarie 2019, potrivit noului program de guvernare. Alte masuri fiscale si economice urmeaza a fi implementate de Guvernul Mihai Tudose, printre care si taxa de solidaritate.
1. Nu mai scade TVA in 2018
"Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusa cota din UE, dupa Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5 de TVA pentru vanzarea de locuinte (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), si pentru inputuri in agricultura, incepand cu 1 ianuarie 2018", se arata in programul de guvernare 2017-2020 al PSD, care are 188 de pagini.
De asemenea, se mai precizeaza ca, de la 1 septembrie, ar urma sa se introduca "un mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarat si neplatit in prezent".
2. Impozit pe cifra de afaceri
PSD are de gand sa introduca impozitarea veniturilor pentru toate companiile din tara noastra, adica impozitul pe cifra de afaceri, de la 1 ianuarie 2018. Acesta va inlocui impozitul pe profit. In plus, vor fi impozitate suplimentar profiturile din extractia de resurse naturale.
"In ceea ce priveste impozitarea profitului, o restabilire a echitatii consideram noi ca reprezinta impozitarea suplimentara a profiturilor obtinute din extractia de resurse naturale si neprelucrate in Romania, cu cel putin 20%, prin adoptarea noii... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 12:44
1Dupa ce ne-a trimis la pizzerie sa luam bon fiscal pentru bacsisul lasat baiatului care livreaza deliciosul fel de mancare, a lasat cu buza umflata miile de castigatori la Loteria bonurilor fiscale si s-a inhamat la reducerea TVA la apa fara sa aiba habar cat costa un metru cub, ministrul Finantelor Eugen Teodorovici are o noua idee.
Intrebat de jurnalisti cum va verifica daca comerciantii vor fi corecti in ceea ce priveste preturile, in contextul reducerii cotei generale de TVA, oficialul roman a dat un raspuns care necesita lamuriri suplimentare.
"Vom fi mai fermi in aceasta directie. (Luam in considerare) sa impunem afisarea preturilor (cu TVA de 24% si cu TVA de 19% - n.red.) cu trei luni inainte de reducerea TVA si cu trei luna dupa. (...) Consiliul Concurentei ar trebui sa fie mai prezent in piata - in sensul bun al cuvantului - pentru a evita intelegeri in afara legii, care sa duca la diminuarea efectului reducerii TVA", a transmis cel care supravegheaza finantele ...citeste mai departe despre "Ministrul Teodorovici loveste din nou: Cum vrea sa se asigure ca scaderea TVA se va vedea in preturi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 16:56
Vacantele interne si externe se vor ieftini cu pana la 10% daca TVA pentru turism va scadea la 9% in urmatoarea perioada, a declarat Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
"Pentru agentii, scaderea TVA ar insemna un lucru extraordinar. Nivelul actual de 24% este mult prea mare si ne termina. Nu ne ramane nimic ca sa ne putem dezvolta. Cei care aduc turisti in tara, in proportie de 80%, sunt agentiile. E bine ca sprijinim hotelurile, iar legea voucherelor de vacanta ajuta in primul rand hotelurile, pentru ca se intampla in Romania. Si reducerea TVA la pachetele de servicii ajuta tot hotelurile, insa scaderea TVA la agentiile de turism s-ar simti atat in pretul vacantelor interne, cat si al celor externe", a spus Burcea.
Guvernul ia in calcul scaderea TVA la 9% pentru intregul domeniu al turismului, a promis joi premierul Victor Ponta la deschiderea Targului de turism, el precizand totodata ca, in scurt timp, Ministerul Finantelor va... citeste mai departe despre "Veste extraordinara: Vacantele in Romania si in afara s-ar putea ieftini masiv" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Martie 2015, ora 16:55
Fiscalizarea agriculturii este subiectul preferat al ministrilor agriculturii de ceva vreme incoace, iar scaderea TVA pare a fi singura solutie pentru eliminarea fraudei din acest sector.
Aurel Popescu, presedintele Rompan a vorbit pe larg despre acest subiect intr-un interviu pentru Business 24:
Tot ce se vinde trebuie fiscalizat altfel nu insanatosim mediul de afaceri. Categoric, tot ce se vinde catre angrosisti, catre cumparatorii en-detail trebuie fiscalizat.
Ar trebui o cota mica de TVA care sa nu incurajeze evaziunea fiscala. Ideal ar fi sa se reduca TVA-ul la 5%, dar se poate merge si pe cota redusa de 9%. Astfel, toata lumea poate contribui la bugetul de stat.
Sunt foarte multi care vand in targuri acele produse traditionale. Am vazut la piata Matache paine adusa cu sacii, care ar fi facuta in cuptoare traditionale, dar de fapt e paine produsa in sistem industrial. Se profita de niste goluri in legislatie.
Din datele pe care le detineti, cat de mare este evaziunea fiscala in agricultura?
Evaziunea fiscala in agricultura a mai scazut in ultimul an prin comertul cu cereale si plante tehnice fiindca s-a introdus sistemul cu taxare inversa, dar se mentine inca la un grad foarte ridicat in zona legumelor, fructelor si in sfera vanzarii cerealelor catre morarit, a carnii catre procesatori, a laptelui catre procesatori.
Trebuie sa facem ordine astfel incat pe tot lantul sa avem aceeasi cota de TVA, de 9%, care sa ordoneze acest comert din... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 09:21
Cresterea gradului de absortie a fondurilor europene, scaderea TVA-ului la 19% si sistarea programului de privatizari sunt doar trei dintre cele mai importante si urgente masuri pe care trebuie sa le ia Cabinetul Ungureanu.
Trebuie sa creasca absortia fondurilor europene, taxa pe valoarea adaugata este obligatoriu sa fie redusa, iar vanzarea companiilor de stat, programata pentru 2012, trebuie sa fie sistata. Acestea sunt cele mai importante masuri pe care trebuie sa le ia noul guvern, conform analistilor care au discutat cu Business24.
Iata topul celor mai importante masuri asteptate de la Cabinetul Ungureanu:
1. Cresterea gradului de absortie a fondurilor europene
Chiar daca va functiona doar 10 luni, noul Guvern trebuie sa ia masurile necesare pentru absortia unui volum cat mai mare de fonduri europene. Echipa fostului premier Emil Boc nu a sesizat importanta acestor bani la inceputul crizei, fondurile de la UE fiind singurul instrument pe care il aveam pentru contracararea acestui soc.
"Guvernul trebuia sa-si dea seama de acest lucru inca de la inceput si sa includa absortia fondurilor in programul stand-by din 2009. Atat guvernul, cat si FMI, si-au dat seama de acest lucru abia in 2010, iar fondurile UE au fost puse la loc de cinste in al doilea program", a declarat economistul Daniel Daianu, fost ministru de finante in anii 1997 - 1998.
2. Scaderea TVA-ului de la 19%
Cresterea TVA-ului la 24% a avut un efect dramatic asupra mediului de afaceri... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 23:45
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca va "indrepta" greseala Parlamentului si nu va promulga legile adoptate de Camera Deputatilor prin care TVA-ul la alimentele de baza a fost redus la 5%, iar pensiile sub 2000 de lei sunt neimpozitate, informeaza Newsin. Presedintele a spus ca legile au ajuns sambata de la Parlament la Cotroceni, pentru a fi promulgate, asigurand ca va "indrepta" eroarea Parlamentului.
"Maine ma voi opri asupra lor. Va pot spune ca am avut o discutie in acest sens cu delegatia Fondului si a UE, i-am asigurat ca nu modificam fiscalitatea, ceea ce inseamna ca nu voi promulga legile si imi voi respecta cuvantul", a declarat Basescu, la postul public de televiziune.
Seful statului a reamintit ca s-a declarat impotriva cresterii TVA-ului.
"Dar daca a crescut, il lasam acolo, nu incepem iarasi sa umblam la TVA, il mai dam jos, il mai ridicam, il ametim... Cred ca principala noastra nevoie este legata de predictibilitate, nu cred ca va avea efect in reducerea preturilor, cu atat mai mult cu cat legea este prost scrisa", a comentat Basescu.
El a subliniat ca Romania are una dintre cele mai reduse fiscalitati din UE, "absolut suportabila de oricine", referindu-se in principal la cota unica.
Presedintele a precizat ca, in discutiile avute cu investitorii straini, acestia nu vorbesc despre scaderea fiscalitatii, ci de asigurarea predictibilitatii, o abordare "complet diferita" de cea a investitorilor romani.
"Nu cred in proiecte care spun «hai... mai mult
Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 23:55
Votul "eronat" al parlamentarilor PDL este un exemplu al politicii "disfunctionale din Romania, unde legile par adeseori concepute cu cateva minute inaintea votului parlamentar si unde se tine prea putin cont de strategia pe termen lung sau de impactul financiar, comenteaza The Economist, potrivit Mediafax.Pare o gluma de 1 Aprilie , afirma saptamanalul britanic intr-un comentariu publicat pe blog si intitulat "Cum nu se conduce o tara", adaugand ca parlamentarii din cadrul partidului de guvernamant (PDL), inclusiv ministrii, au votat pentru scaderea TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor mai mici de 500 de euro (2.000 de lei), dupa ce Guvernul a marit TVA cu doar cateva luni inainte, in cadrul unui acord cu FMI.
" Dar aceasta ultima gafa se incadreaza in traditia obositoare de proces politic disfunctional in Romania, unde legile par adeseori schitate cu cateva minute inaintea votului parlamentar, tinandu-se prea putin cont de strategia pe termen lung sau de impactul financiar ", comenteaza The Economist.
O evaluare a structurii guvernamentale din Romania, realizata de Banca Mondiala vorbeste despre o "prevalenta a luarii de decizii ad-hoc" si critica "folosirea frecventa" a ordonantelor de urgenta care ignora legile aprobate de Parlament.
In pofida planurilor anuntate, in urma cu cinci ani, de a masura rezultatele in loc de planuri, nu s-a facut nimic, arata documentul.
De asemenea, acesta denunta absenta ierarhizarii politicilor si faptul ca "legile sunt aprobate de... mai mult
Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 20:29
"Daca TVA-ul scade la toata gama de produse dintr-o categorie, piata neagra dispare. Piata neagra nu poate sa functioneze fara TVA, ea traieste din TVA. Daca s-ar scadea TVA-ul cu 19% la carne si preparatele din carne, eu as reduce preturile in magazinele mele cu 19% a doua zi" a declarat omul de afaceri Sorin Minea, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Ce ar insemna pentru agricultura si industria alimentara adoptarea unui TVA de 5%?
Daca se folosesc termenii corecti, ar insemna o ieftinire a produsului final cu minim 15% si maxim 20% si o marire a vanzarilor cu 20%, poate chiar 50%.
Formularea legii este destul de vaga si s-ar putea sa duca la altceva, nu la o ieftinire.
Sintagmele folosite sunt gresite.
Ma deranjeaza sintagmele "carne proaspata", "lapte de consum" si "paine", care sunt foarte vagi si ar putea duce la o perturbare a pietei.
Cine vor fi principalii beneficiari: producatorii, procesatorii, hipermarketurile?
Acest termen de "carne" eu nu-l cunosc, nu stiu ce inseamna.
Sintagma folosita in toata comunitatea e "carne si preparate din carne".
Nu poti sa ieftinesti la jumatate si la cealalata jumatate sa mentii pretul, pentru ca dereglezi piata.
Practic, nu ieftinesti nimic.
Daca luam sintagma “lapte de consum”, ne dam seama ca si acela e de mai multe feluri.
Acesta ar fi mai ieftin ca toate celelalte datorita TVA-ului.
In rest, iaurtul si branza de vaci ar fi mai scumpe.
S-ar putea sa se incurajeze evaziunea fiscala si sa nu se obtina efectul... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 00:28
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat agentiei MEDIAFAX ca parlamentarii PDL si UDMR nu au stiut ce voteaza atunci cand au decis scaderea TVA la alimentele de baza si ca taxa nu poate scadea pentru ca s-ar incalca acordul cu Fondul Monetar International.Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege initiat de parlamentari PSD, PC si PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru alimentele de baza, cum ar fi painea, carnea, laptele, uleiul si zaharul.
"Acest vot este o greseala parlamentara. N-au stiut ce voteaza. TVA nu are cum sa ramana asa, la 5%, pentru ca acest lucru ar incalca acordul cu FMI" , a spus Radulescu.
Initiativa legislativa a fost respinsa de Senat, dar a trecut marti, aceasta fiind adoptata de Camera Deputatilor, in sesiunea de vot final, cu unanimitate, respectiv 290 de voturi "pentru".
In punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizeaza ca nu sustine acest proiect de lege.
Camera Deputatilor este forul decizional, iar legea urmeaza sa fie transmisa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. mai mult
Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 12:48