Ponta: Romania este stabila economic si urmeaza un trend pozitiv

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 14:58
1442 citiri
Ponta: Romania este stabila economic si urmeaza un trend pozitiv

Romania, din punct de vedere economic, este stabila, are un trend pozitiv, o fiscalitatea bugetara si o credibilitatea buna la imprumuturi, a afirmat luni premierul Victor Ponta, presedintele PSD, la finalul sedintei Biroului Permanent National.

"Noi (n.r. actualul guvern) platim acum dobanzi la toate creditele mult mai mici decat platea Boc. Deci, eu ii platesc dobanzile lui Boc si cel care va veni dupa mine va plati mult mai putin, datorita acestui guvern. (...). Sincer, mi se pare ridicol sa ma compar cu Guvernul Boc. Romania in acest moment este stabila, are un trend pozitiv, este intr-un context extrem de dificil, pentru ca si in regiune si mai ales in restul UE lucrurile merg pe negativ. Nu pot sa zic ca merg rau, merg pe negativ.

Avem un mare potential fata de celelalte tari din zona: energia, agricultura de unde avem vesti foarte bune si eforturile facute anul trecut si la inceputul acestui an de a plati toate subventiile, de a demara proiectele de infrastructura din agricultura, plus ajutorul lui Dumnezeu cu ploaia ne incredinteaza ca in acest an, dupa acea scadere cumplita de anul trecut din agricultura, anul acesta lucrurile vor arata bine. Deci, avem sanse bune", a explicat Ponta.

Intrebat despre masurile de austeritatea din anul 2010 luate de Guvernul Boc, premierul a spus ca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor a fost o masura "nedreapta, inechitabila si gresita" iar cresterea TVA-ului la 24% nu a dus la incasari mai mari.

"Eu in continuare sustin si dupa un an de guvernare ca sa reduci cu 25% la toti este o masura nedreapta, inechitabila si gresita. Sa maresti TVA-ul in timpul crizei... Eu cred ca a fost o greseala marirea la 24% a TVA-ului pentru ca in realitate marind cu cinci puncte procentuale la incasari, am avut o incasare cu 1-1,5 in plus.

Deci, efectul a fost mult mai mic pe partea de incasari, in schimb inhibarea consumului si a dezvoltarii afacerilor prin cresterea TVA-ului la un nivel foarte, foarte, foarte inalt, chiar si comparativ cu restul Uniunii Europene, a fost o greseala. Cred ca Guvernul Boc din 2010, de cand a primit decizia-pilot a CEDO, ar fi trebuit sa vina cu o lege privind restituirile. Dar au mai lasat inca doi ani sa se fure si sa se restituie ilegal", a spus Ponta.

El a aratat ca cel mai mare efort pe care l-a facut Executivul a fost deblocarea programelor operationale sectoriale finantate din fonduri europene, blocate din cauza "fraudelor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Victor Ponta economie Romania, #stabilitate economica Romania Ponta, #trend pozitiv economie romaneasca, #credibilitate finantare Romania , #Presedinte PSD