Analisti: reducerea TVA la alimentele de baza nu va influenta preturile

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 16:05
1962 citiri
Analisti: reducerea TVA la alimentele de baza nu va influenta preturile

Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza nu va duce la o scadere semnificativa a preturilor si, implicit, nu va avea un impact major asupra inflatiei, insa va diminua incasarile bugetare, sustin analistii economici chestionati de NewsIn.

"Nu cred ca reducerea TVA va avea un impact major, pentru ca preturile se formeaza in piata, nu sunt legate atat de mult de costuri. Ori daca in piata va continua sa existe cerere pentru produsele cu TVA scazut, preturile nu vad de ce ar scadea", a declarat, pentru NewsIn, directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun.

El a explicat ca, in conditiile in care preturile nu ar scadea, reducerea TVA nu va avea niciun impact sau va avea un impact minim asupra inflatiei, insa va duce la diminuarea veniturilor bugetare.

"Eu cred ca impactul asupra preturilor va fi mic si nesemnificativ, in timp ce impactul asupra incasarilor bugetare va fi important, iar aceasta intr-un moment in care tocmai incercam sa reechilibram bugetul si nu de astfel de masuri cred ca avem nevoie", a precizat Craciun.

Si analistul economic Matei Paun sustine ca aplicarea unei cote a TVA de 5% la alimentele de baza nu va duce la o inflamare a inflatiei.

"Din punctul meu de vedere, Romania nu are o problema cu inflatia in contextul in care avem scaderi economice de 2%. Cererea este la pamant si nu vad o revigorare prea curand. Ca atare, problemele inflationiste tin mai degraba de natura preturilor energetice", a spus Paun.

El sustine ca o reducere a TVA ar fi binevenita, mai ales in zona alimentelor de baza, precizand ca este o masura care mai devreme sau mai tarziu ar fi trebuit adoptata, mai ales ca ea se aplica in majoritatea tarilor din comunitatea europeana.

Aceasta masura ar trebui sa duca la o stimulare a economiei, urmand ca reducerile de venit la buget sa fie partial compensate de aceasta stimulare, a mai precizat Paun.

In viziunea economistului-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza va avea un impact negativ asupra bugetului de stat.

"Reducerea TVA la alimentele de baza ar fi o veste buna pentru populatie si comert, insa nu pentru bugetul de stat. Alimentele de baza reprezinta aproximativ 23% din cosul de consum, deci impactul negativ al acestei masuri reprezinta o scadere de circa 3,5% din colectarile din TVA la bugetul de stat. Astfel, noul vot elimina aproape tot efectul pozitiv al masurii luate anterior asupra veniturilor bugetare", a explicat Rozalia Pal.

Ea este de parere ca, in cazul in care presedintele Traian Basescu promulga aceasta lege, efectele se vor vedea in noiembrie-decembrie.

Pe de alta parte, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank considera ca o scadere a TVA la 5% la alimentele de baza va avea un impact semnificativ asupra inflatiei.

"Impactul scaderii TVA asupra inflatiei ar fi unul semnificativ, de temperare. Practic, estimam ca rata inflatiei s-ar duce din nou catre 4,3% la finalul anului, eliminand efectul majorarii TVA si asupra acestui indicator", a spus Rozalia Pal.

Ea a subliniat fapul ca efectul asupra pretului alimentelor nu va fi proportional cu masura luata.

"Efectul asupra consumului este favorabil, insa nu va fi neaparat direct proportional, intrucat sensibilitatea cererii la preturi pe acest segment de bunuri alimentare este mai mica. Impactul va fi pozitiv mai ales din punctul de vedere al veniturilor disponibile. Vorbim despre masuri sociale, cu influenta puternica mai ales asupra categoriilor populatiei cu venituri mai mici", a mai precizat Rozalia Pal.

 

 

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#alimente, #baza, #inflatie, #preturi, #reducere, #tva , #stiri Unicredit Tiriac