Vasilescu (BNR): reducerea TVA la alimentele de baza ar micsora preturile cu 2-3%

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 15:46
1570 citiri
Vasilescu (BNR): reducerea TVA la alimentele de baza ar micsora preturile cu 2-3%

Consilierul guvernatorului bancii centrale Adrian Vasilescu a declarat miercuri, la Realitatea TV, ca o posibila reducere a TVA la 5% la alimentele de baza ar conduce la o scadere usoara a preturilor, potrivit Newsin.

"O scadere a preturilor la alimente i-ar favoriza pe comercianti. Acestia pot sa scada preturile, poate nu cu 5%, insa cu 2% sau 3%, in asa fel incat sa impace si cumparatorul si vanzatorul.

Preturile la alimente sunt in prim-planul dezbaterii publice de la noi, in sensul ca sunt foarte multe voci care spun ca vor fi impinse in sus. Altii care fac analize mai serioase spun nu vor fi impinse in sus, deoarece scaderea consumului este o foarte buna ancora antiinflationista.

Astfel, scaderea consumului il descurajeaza pe comerciant sa creasca preturile, dar ii ataca profitul", a mentionat Vasilescu.

In schimb, reprezentantii industriei alimentare sustin ca o reducere a TVA la 5% la alimentele de baza ar da sansa unei colectari mai bune si a scaderii preturilor la alimente de la raft. In ceea ce priveste impactul asupra bugetului, Adrian Vasilescu sustine ca, daca se face o taiere importanta in partea de venituri, trebuie se sa faca o taiere importanta si in partea de cheltuieli.

"Stiind exact in ce incurcatura este bugetul nostru si ce probleme mari are sa adune toate taxele si impozitele, daca se face o taiere importanta in partea de venituri trebuie sa se faca o taiere importanta si in partea de cheltuieli, si intreb de unde? Mi-e frica pe unde ar putea sa umble bisturiul - poate sa umble la sanatate, la invatamant sau la cultura", a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, sunt comercianti care nu isi asuma plata TVA, indiferent de nivelul acesteia.

"In ce priveste ideea unei mai bune colectari a TVA-ului, teoretic, daca povara fiscala este mai mica, atunci comerciantul sau producatorul si-o asuma, daca este mai mare nu si-o mai asuma si se duce in dedesubtul economiei.

Aceasta este ideea teoretica, dar eu cred ca, in Romania, cei care nu isi asuma plata TVA nu si-o asuma nici la 5% nici la 24% - si sunt foarte multi care nu si-o asuma", a mai spus Vasilescu.

El considera ca economia neagra ar ramane in aceeasi zona. Deputatii au adoptat marti in plen un proiect de lege apartinand PSD si PNL si care stabileste reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza, dar si un proiect de lege care prevede neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei, in favoarea legilor votand inclusiv ministrii Ioan Botis si Elena Udrea.

Actul normativ adoptat marti cu unanimitatea deputatilor prezenti - 290 voturi - vizeaza modificarea Codului fiscal si prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca pare a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

In punctul de vedere transmis, Executivul a aratat ca nu sustine aceasta initiativa legislativa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vasilescu, #bnr, #tva, #alimentele de baza , #stiri BNR