Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

De ce 7 ianuarie 2011 poate decide destinul Romaniei pe urmatorii 10 ani?

De ce 7 ianuarie 2011 poate decide destinul Romaniei pe urmatorii 10 ani?

"Data de 7 ianuarie poate modifica destinul Romaniei pe urmatorii 10 ani" a declarat Dan Matei Agathon, purtator de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Fostul ministru al Turismului crede ca fara transa FMI din 7 ianuarie Romania va fi nevoita sa se imprumute de pe pietele externe bancare "unde Irlanda are nevoie de 120 miliarde de euro, iar Spania nu a reusit sa se imprumute nici macar de 1 euro".

Ce masuri de scadere a fiscalitatii pentru forta de munca cer patronatele? 

Romania este pe primul loc in Europa la fiscalitatea fortei de munca.


Cota totala  platita de angajator si de angajat este de 44,6%, mult mai mult decat media europeana. Alianta Confederatiilor Patronale din Romania a cerut de 4 luni Guvernului reducerea fiscalitatii la 40%.


Angajatorii vor fi stimulati sa foloseasca munca la negru in momentul in care platesc statului un cost al fortei de munca foarte mare.


Vor spune “mai bine iti dau tie 7 milioane de lei salariul mediu pe cartea de munca si iti mai dau 2-3 milioane la negru ca sa nu platim la ANAF sume exorbitante”.


Reducerea fiscalitatii fortei de munca ar insemna scoaterea din economia neagra si transferarea in economia gri a platilor privind forta de munca.


Am vazut luari de pozitii din partea presedintelui Basescu, care spunea ca sunt 1,8 milioane de oameni in Romania care muncesc la negru si inclin sa-i dau dreptate.


Munca la negru este datorata costului fiscalitatii exorbitante.


In cat timp se vor vedea?


In 3 luni din momentul in care se reduce fiscalitatea.


Guvernul se gandeste la posibilitatea introducerii impozitului de 3% pentru IMM-uri.


Am cerut premierului Boc sa se revina de la cel mai stupid impozit care a existat vreodata in Romania, cel prin care IMM-urile erau obligate sa treaca la fiscalitatea de 16% impozit pe profit, renuntand la cel de  3% pe cifra de afaceri.


Un amendament care a fost discutat in comisia de specialitate a Parlamentului prevedea ca microintreprinderile sa poata sa aiba optiunea intre 16% impozit pe profit sau 3% pe cifra de afaceri.


Din pacate, foarte multi si-au imaginat ca acel amendament este aprobat. In plen, votul este politic.


Premierul Boc a spus ca la 1 octombrie se va renunta la acel impozit prin care 200.000 de firme din Romania si-au inchis firmele. 200.000 de firme inseamna 240.000 someri numai anul trecut.


Daca mentinem acest impozit de 16%, inca 60.000 firme mici isi inchid portile intr-o luna.


Acest amendament era extrem de important si insemna un colac de salvare aruncat acelei zone de dezvoltare economica.


Pe langa fiecare multinationala navigheaza o constelatie de firme mici si mijlocii care ajuta cativa oameni sa manance o bucata de paine dintr-o activitate importanta pentru tara.


Daca le dam in cap in continuare cu impozitul de 16%, efectele vor fi dezastruoase pentru IMM-uri.


In conditiile unui serviciu al datoriei publice de 14 mld. Euro care sunt sansele ca sa ajungem efectiv la un nou imprumut FMI? Care sunt alternativele?


Datoria publica externa a Romaniei este printre cele mai mici din UE, nu avem nici un fel de problema.


Sunt tari puternice din UE, unde datoria externa reprezinta 120-130% din PIB.


Problema Romaniei este la datoria pe termen scurt.


Ultimul acord cu organismele internationale a insemnat un imprumut de 20 miliarde de euro care ajunge mai devreme sau mai tarziu la scadenta.


Mai devreme inseamna anul viitor cand datoria externa de 13 mld euro a ajuns la maturitate.


Mai tarziu inseamna imprumuturile externe pe care Romania le-a facut ca sa-si plateasca salariile si pensiile.


Datoria publica nu este o problema majora.


Romania nu se afla in clubul tarilor care au mari probleme de criza, datorate unor imprumuturi externe deosebit de mari.


Pe termen scurt, Romania trebuie sa ramburseze rapid imprumuturile obtinute in conditii exceptionale, cu o dobanda de 3%, fata de dobanda la care se imprumuta pe piata interna, care este de 7-7,5%.


Acordul cu FMI este extrem de important pentru Romania. Data de 7 ianuarie poate modifica destinul Romaniei pe urmatorii 10 ani.


Daca boardul FMI-ului nu aproba ultima transa, ar fi un dezastru pentru tara noastra.


Nu pentru cele 900 milioane de euro care ar trebui sa intre in tara ci fiindca ar da un semnal extrem de impovarator comunitatii de afaceri internationale.


Daca nu luam transa pe 7 ianuarie vom fi obligati sa ne imprumutam pe pietele externe bancare unde Irlanda are nevoie de 120 miliarde de euro, iar Spania nu a reusit sa se imprumute nici macar de 1 euro.


In tara, bancile comerciale s-au apropiat de limita de suportabilitate.


Ele nu mai pot imprumuta Guvernul.


Vom fi obligati sa facem imprumutul la dobanzi impovaratoare, undeva la 7-8%.


In momentul in care o tara intrerupe acordul cu FMI, nici un investitor strain nu se mai intereseaza de tara respectiva, indiferent de oportunitatile de afaceri pe care le ofera.


Din acest punct de vedere, este vital pentru Romania sa-si continue drumul reformelor asa dureroase si insuportabile cum sunt pentru populatie


Desi s-a discutat intr-un moment despre legea holdingului nu s-a mai intamplat nimic. De ce nu este interesat statul sa dea deocamdata o astfel de lege?


Statul are probabil alte prioritati.


Legea holding-ului este o lege extrem de importanta pentru cercurile de afaceri din Romania.


TVA-ul nu se mai transfera de la o societate comerciala la alta ci este platit o singura data.


Modalitatea de control fiscal a unei companii este foarte mult simplificata.


Legea holding-ului nu s-a aprobat fiindca nici legea lobby-ului nu s-a aprobat si sunt multe alte legi prin care Romania ar trebui sa se apropie de stilul de afaceri european si nu sunt acordate.


S-a facut, cu adevarat, o consolidare fiscala de calitate si pe termen lung in 2010 sau avem de-a face cu masuri de moment?


Atunci cand Codul Fiscal se modifica de 10 ori intr-un an, cand cercurile de afaceri internationale solicita predictibiliatea fiscala si nimeni nu-si poate face un business plan pentru ca nu stie care va fi fiscalitatea peste 10 luni, e clar ca avem o problema.


China este un exemplu de dezvoltare economica pentru ca este singura tara din lume care isi dubleaza Produsul Intern Brut o data la 10 ani.


Astazi este unul din motoarele dezvoltarii economice mondiale si a ajuns in postura de a fi primul exportator al lumii cu 1000 miliarde dolari export.


China nu si-a modificat legislatia fiscala in ultimii 20 de ani, este un model pe care Romania ar trebui sa-l urmeze.


Un om de afaceri cand investeste 1 milion de euro vrea sa stie in ce conditii il investeste, ce se intampla cu taxarea fiscala, cu impozitul pe profit, cu TVA-ul sau cu impozitul pe salarii.


Daca noi ne modificam de la luna la luna, este greu de crezut ca vom fi atractivi pentru marile investitii straine.


Fonduri europene: avem de atras 30 miliarde euro, am atras vreo 10%.


Lasand la o parte birocratia europeana inspirata din birocratia nemteasca, Romania nu atrage fonduri pentru ca nu este pregatita pentru acest lucru.


Alianta Confederatiilor Patronale din Romania a prezentat Guvernului Boc un proiect menit sa asigure triplarea sumelor atrase de la UE.


Daca Romania ar fi atras 50% din fondurile europene pe care le-a avut la dispozitie, nu ar fi fost obligata sa se imprumute pentru plata salariilor si pensiilor.


Sa luam exemplu economia bulgara.


Spre exemplu, in Bulgaria este o lege prin care Guvernul este obligat ca orice proiect european eligibil sa fie cofinantat.


In astfel de cazuri, investitorii romani si straini n-ar trebui sa alerge pe la banci pentru sume de cofinantare, sa dea spagi in dreapta si in stanga, sa intre in procese interminabile in conditiile in care proiectele respective sunt fezabile.


Apoi, cei care lucreaza in unitatile de management din ministere ar trebui sa fie platiti cu 10.000 euro/luna, nu cu salarii de functionari publici.


Astfel, nu vor mai fi atenti la spagi de mii de euro ci se vor ocupa efectiv de dezvoltarea unor proiectele europene vitale pentru Romania.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4263 ori