Aurul a avut o evolutie spectaculoasa in ultimul an si jumatate, pretul sau crescand cu peste 45% fata de minimul din august 2018. Incertitudinile politice si economice din ultima perioada, cat si ratele reale negative ale dobanzilor titlurilor de stat, au creat un cadru perfect pentru cresterea pretului metalului pretios, explica analistii Tradeville.
Pe de alta parte, avansul impresionant al aurului nu s-a reflectat in mod uniform in pretul companiilor miniere, acestea atingand, in urma cu mai putin de o luna, minimul ultimilor patru ani si inregistrand la scurt timp o revenire de aproximativ 100%.
"In contextul in care pietele financiare sunt in prezent marcate de incertitudine, iar investitorii considera instrumentele conventionale riscante, aurul ramane o investitie atractiva. Este suficient de disponibil pentru comert, dar in acelasi timp, suficient de rar pentru a fi considerat valoros si, spre deosebire de alte metale, nu este coroziv, ceea ce il face durabil.", explica Tradeville.
Principalii factori care influenteaza pretul aurului sunt: rata reala a dobanzilor, masa monetara precum si incertitudinile si riscurile politice si economice. Astfel, situatia din prezent generata de criza coronavirusului creeaza cadrul perfect pentru revenirea impresionanta a aurului. Insa, raliul curent a inceput in august-septembrie 2018, cand a fost obtinut un top al randamentelor titlurilor de stat in termeni reali.
In acelasi timp, cresterea masei monetare are efectul... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 16:36
Investitia imobiliara reprezinta prima intre modalitatile avantajoase de a gestiona surplusul de bani, fie ca vorbim de utilizatori de servicii financiare sau non-utilizatori, potrivit unui studiu prezentat, marti, de Dragos Neacsu, presedintele Erste Asset Management, la conferinta "Meeting the Challenges of Volatility".
"La intrebarea 'Ce modalitati avantajoase de a gestiona surplusul de bani mai exista in acest moment din cunostintele dumneavoastra?' imobiliarele domina in continuare, fie ca vorbim de utilizatori sau non-utilizatori de produse de investitii, economisirea clasica acasa pierde teren, investitiile in fonduri de pensii facultative sunt in crestere", a spus Dragos Neacsu.
Pe locul doi in cazul utilizatorilor de servicii financiare se afla investitiile in fondurile de investitii, iar pe trei investitiile in fonduri de pensii facultative. In cazul non-utilizatorilor, pe locul doi se afla economisirea clasica, acasa, iar pe trei investitiile sigure, in aur sau titluri de stat.
De asemenea, intrebati care sunt elementele care genereaza cel mai mare risc pentru statutul financiar, pe primul loc se afla, pentru ambele categorii, o noua criza financiara, iar pe doi lipsa de stabilitate a mediului social/politic.
Dragos Neacsu a mentionat ca, initial, studiul a fost efectuat in aprilie - mai 2016, pe un esantion de 775 de romani, iar anul acesta esantionul a fost majorat la 2.100 de persoane. mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 15:45
Cererea mondiala de aur a coborat cu 7% in 2017, la 4.071,7 tone, cel mai scazut nivel din 2009, in pofida redresarii din trimestrul patru, a anuntat, marti, Consiliul Mondial al Aurului (WGC).
Cererea pentru investitii a scazut cu aproape un sfert, in urma reducerii achizitiilor de metal galben din partea fondurilor tranzactionabile pe bursa (exchange traded funds-ETF), se arata in raportul WGC, transmit Xinhua si Reuters.
In timp ce pretul aurului a crescut anul trecut, sprijinit de deprecierea dolarului, majorarea ratelor dobanzilor si castigurile de pe pietele bursiere au redus apetitul investitorilor pentru cumpararea metalului galben.
Optimismul privind perspectivele economiei mondiale, insa, a majorat achizitiile de aur pentru bijuterii, inregistrandu-se prima crestere anuala din 2013, in pofida unui avans de 13% al pretului la aur.
Anul trecut, cererea pentru bijuterii in India a urcat cu 12%, cel mai semnificativ avans de cand WGC a inceput publicarea acestor statistici, in 2000. In China, cererea pentru bijuterii a crescut cu 3% in 2017, fiind primul avans anual din 2013.
In total, cumparatorii chinezi de aur au facut anul trecut achizitii de 953,3 tone, in timp ce in India cererea a ajuns la 726,9 tone, tendintele urmand sa se mentina si in 2018, se arata in raportul WGC.
In schimb, achizitiile de aur ale bancilor centrale au scazut anul trecut, in timp ce in acest an cererea din partea acestor institutii ar urma sa se situeze la 300-400 tone,... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 17:45
Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din Romania, a tranzactionat 3 tone de aur in cei 8 ani de cand a inceput sa distribuie metalul pretios prin unitatile bancii.
Clientii care cumpara aur la BCR sunt in proportie de 60% barbati, cu varsta intre 30 si 50 de ani, potrivit reprezentantilor bancii, citati de Stirile ProTV.
Cele mai cautate produse sunt ducatii si lingourile de 10 grame. Cererea in scop investitional este in special pentru lingouri de dimensiuni medii sau mari: 100g, 250g, 500g sau 1.000g. Lingourile de 20g sunt solicitate mai ales in perspectiva unei vanzari ulterioare.
La moda este si achizionarea monedelor de aur pentru a fi facute cadou la momente speciale cum ar fi botezul, nunta sau ziua de nastere.
Lingourile oferite de BCR sunt marca Munze... citeste mai departe despre "BCR a vandut 3 tone de aur in 8 ani. Cine cumpara metalul pretios?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 August 2016, ora 17:41
Romanii au cumparat 220 de kg de aur in 2014, anunta Banca Comerciala Romana, care puncteaza ca barbatii romani sunt cel mai mult interesati de astfel de achizitii si ca acestia prefera monedele, mai degraba decat lingourile.
"Din datele pe care le avem reiese faptul ca barbatii cumpara de aproape doua ori mai mult aur decat femeile. In general, monedele sau lingouri mici sunt cumparate de barbati pentru a le darui femeilor sau copiilor cu diferite ocazii.
Din punct de vedere al alegerii monede sau lingouri, clientii au cumparat un numar ceva mai mare de monezi decat lingouri, greutatea de aur cumparat fiind mai mare pe zona lingourilor", explica aura Hexan, Sefa Departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.
Monedele pentru evenimente, lingourile in loc de bijuterii
Romanii cumpara monedele mai ales pentru cadouri la diferite evenimente (botezuri, nunti, aniversari), spune oficialul.
Dintre lingouri, Laura Hexan spune ca printre cele mai solicitate se numara cele "KINEGRAM" cu element de siguranta gravat (disponibile in greutati de 5 si 10 grame) si care are ca design faimosul lipitan al scolii spaniole de calarie din Viena (pozitia calaretului si a calului se schimba in functie de unghiul din care este privit lingoul).
"Acest lingou special este cumparat pentru a fi daruit la ocazii speciale si poate inlocui usor o bijuterie", explica Hexan.
Aurul austriac, de cea mai mare calitate
Aurul furnizat de catre Monetaria statului... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 15:39
Banca germana Commerzbank considera ca tulburarile din Ucraina si revenirea fondurilor deschise de investitii ETF, precum si o schimbare dramatica a sentimentului investitorilor va duce la o crestere a pretului aurului, care va atinge valoarea de 1.400 de dolari uncia.
Banca germana a anuntat ca "a fost surprinsa de amploarea cresterii pretului aurului", care a urcat cu 15% in acest an, potrivit The Telegraph.
"Factori speciali, precum nelinistea si agitatia valutara din mai multe economii emergente au jucat cu siguranta un rol, precum si recentele tensiuni dintre Rusia si Ucraina si amenintarea escaladarii conflictului din peninsula Crimeea. Aceste lucruri au stimulat cererea pentru aur ca un mijloc sigur de ...citeste mai departe despre "O banca germana anunta un scenariu nelinistitor: Ce se intampla cu aurul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 12:19
Cotatia aurului a scazut joi in conditiile in care atractivitatea metalului galben ca valoare de refugiu s-a diminuat dupa ce parlamentarii americani au adoptat un proiect de lege care evita intrarea SUA in incapacitate de plata si pune capat paraliziei administratiei federale, transmite Reuters.
Cu toate acestea, analistii avertizeaza ca acordul de ultim moment convenit miercuri seara acopera finantarea Guvernului doar pana la data de 15 ianuarie, iar majorarea plafonului datoriei pana la data de 7 februarie, ceea ce ridica posibilitatea unui nou impas la inceputul anului urmator.
Pe piata din Asia pretul spot al aurului a scazut cu 0,3% pana la 1.277 dolari pe uncie in jurul orei 06.30 GMT.
"In urmatoarele saptamani pietele vor adopta o atitudine foarte prudenta pentru ca tot ceea ce am facut este sa amanam problema", a declarat Victor Thianpiriya, analist la ANZ.
Traderii sustin ca pietele nu au luat niciodata in calcul falimentul SUA deoarece se asteptau ca Washingtonul sa ajunga la un acord de ultim moment. Odata cu anuntarea acestui acord investitorii isi vor indrepta atentia asupra datelor macroeconomice, care nu au fost publicate in ultimele doua saptamani din cauza inchiderii partiale a administratiei federale, pentru a determina care a fost impactul paraliziei bugetare asupra economiei americane. mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 11:36
Investitia in aur este vazuta de catre cei mai multi romani ca fiind printre cele mai avantajoase la momentul actual, alaturi de investitiile imobiliare sau o afacere proprie, devansand depozitele bancare, considerate o oportunitate pentru plasarea banilor de numai o treime din populatie.
Potrivit unui studiu realizat de Novel Research la cererea Provident Financial Romania, mai mult de jumatate dintre romani au indicat cumpararea de aur ca fiind printre cele mai avantajoase investitii de la acest moment.
Putin sub jumatate dintre cei 1.000 de repondenti apreciaza ca la acest moment investitiile imobiliare pot aduce avantaje, iar un procent similar (47%) considera oportuna deschiderea unei afaceri proprii.
Depozitele bancare sunt o optiune de investitie doar pentru o treime din romani (36%), in timp ce doar unu din cinci respondenti ar cumpara titluri de stat.
Fondurile de investitii sunt vazute ca alternativa pentru 14,2% dintre romani si doar 10% ar plasa bani la bursa.
Pentru 8 din 10 romani a avea propria afacere este un dezidrat. Cu toate acestea, doar pentru 11% dintre ei este si o realitate, iar pentru inca 9,4% poate deveni realitate. mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 16:15
BCR a vandut din anul 2009 pana in prezent clientilor bancii peste doua tone de aur, in valoare de circa 300 milioane de lei, cele mai importante tranzactii depasind 40 kilograme fiecare, realizate de divizia de private banking, a anuntat joi institutia de credit.
Clientii bancii pot trazactiona aur financiar, cu 99,99% puritate, sub forma de lingouri si monede de aur pur de diverse marimi si gramaje.
"Aurul este un activ care poate fi inclus in portofoliul fiecarui investitor, fie ca aur de investitii, fie pentru valoarea lui numismatica prin achizitionarea de monezi de aur. Clientii nostri considera pretul actual al aurului ca find un nivel bun de cumparare.
Astfel, volumul tranzactionat de BCR in ultimele luni s-a dublat comparativ cu inceputul acestui an", a declarat, intr-un comunicat, Laura Hexan, sefa departamentului de Produse de Trezorerie Retail din cadrul BCR.
BCR vinde aur in orice unitate, pe baza unei comenzi prealabile. Acesta poate fi depozitat la banca, pentru cantitati de minim 100 de grame. mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 11:32