ANALIZA: Aurul, autoturismele electrice, energia, domeniile preferate de romani pentru investitii

Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 11:31
1241 citiri
ANALIZA: Aurul, autoturismele electrice, energia, domeniile preferate de romani pentru investitii
Foto: Pixabay.com

Aurul, autoturismele electrice, energia si sectorul financiar au fost investitiile preferate de romani in piete internationale, iar aceste alegeri sugereaza in general o dorinta de asumare a unor riscuri mai mari, in sectoare volatile sau cu miscari puternic in trend, in speranta unor rezultate consistente.

Scorul titlurilor cu risc ridicat vs. titluri relativ mai putin riscante pare a fi fost de 9 la 1. iShares Physical Gold, NIO Inc si Tesla Inc (US) au fost printre preferatele investitorilor XTB in Romania, in 2020. Opt din zece cele mai tranzactionate instrumente internationale cu detinere la XTB, de catre clientii din Romania, au fost actiuni cu detinere, iar doua au fost ETF-uri.

"Preferintele romanilor arata nuante interesante. Pe de o parte, asistam la o aliniere la tendintele globale privitoare la interesul pentru autovehicule electrice, cu locuri de frunte pentru Tesla (fanion in industrie, atingand o capitalizare de peste 800 de mld. de dolari, listata si pe bursa americana, dar si in Europa) si Nio, probabil cel mai vizibil competitor din China pentru Tesla. Pe de alta parte, dorinta de siguranta, ilustrata de locul unu detinut de un ETF pe aur, nu reprezinta decat o imagine partiala a investitorilor romani", a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.

Pentru multi dintre acestia, apetitul speculativ a fost foarte ridicat.

"Pe pozitiile 4, 5, 8 si 9 se afla companii din sectorul energie/petrol si gaze, cu un parcurs deosebit de volatil, intr-un an cu totul iesit din comun. Callon, asupra careia planau semne multiple de intrebare dupa prabusirea preturilor petrolului WTI, a ajuns pe 15 ianuarie la un pret de 3 ori mai mare fata de minimele anului anterior, iar Transocean la un nivel de aproape 4 ori mai mare. Alte companii, precum Oasis sau Noble au trecut prin restructurare sau au fost foarte aproape de insolventa", a mai spus analistul financiar.

In general, putem vorbi de un apetit foarte ridicat pentru risc, si pentru titluri considerate a fi "chilipiruri", daca ne gandim la DB, banca asupra careia pierderile si scandalurile imprimasera o tendinta descendenta multianuala si care ajunsese la aproape 95% scadere din varful din 2007 pana in minimul anului trecut (de atunci a recuperat aproape 100%).

"Pe scurt, am putea spune ca aurul, autoturismele electrice, energia si sectorul financiar au dominat in preferinte, si ca alegerile sugereaza in general o dorinta de asumare a unor riscuri mari, in sect ...citeste mai departe despre "ANALIZA: Aurul, autoturismele electrice, energia, domeniile preferate de romani pentru investitii" pe Ziare.com

#investitii romani, #in ce investesc romanii, #romanii investitii , #Stiri Macroeconomie