Dupa cateva luni de la declararea oficiala a pandemiei de coronavirus, intreaga lume incearca, inca, sa gaseasca drumul spre revenirea la normal. Acest proces poate dura mai mult, chiar daca specialistii au avertizat populatia inca de la inceput cu privire la revenirea la viata obisnuita. Businessurile sunt obligate acum sa se adapteze noilor conditii, iar daca ai o firma mica, precum un magazin alimentar de cartier, este si mai important sa adopti toate masurile si recomandarile. Pentru a-ti mentine afacerea pe linia de plutire si pentru a fi pregatit de viitorul post-pandemie, iata cateva sugestii:
Adapteaza-te la cerintele din prezent
Clientii sunt primii care asteapta schimbarile pozitive de la businessurile din jurul lor si isi doresc sa regaseasca in magazine, piete si spatiile publice masuri de siguranta. Distantarea fizica este unul dintre aspectele de care trebuie sa tii cont, mai ales ca asta poate insemna sa faci modificari semnificative de spatiu si chiar sa-ti extinzi businessul. Daca ai un magazin de cartier, clientii vor continua sa cumpere datorita amplasarii magazinului si usurintei cu care pot avea acces la produsele de care au nevoie. Este necesar sa faci procesul de vanzare-cumparare mai simplu si mai igienic, prin instalarea unui terminal POS. In acest fel, clientii si vanzatorii nu mai sunt nevoiti sa manipuleze bancnote si monede, lucru care ii protejeaza de o posibila infectie cu coronavirus. Cerintele actuale se refera si la noi modalitati de... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 16:13
In prima parte a acestui articol, scrisa cu mai multe luni in urma decat ne-am fi dorit, am incercat o analiza a notiunii de piata relevanta si a problemelor pe care le pune in practica aplicarea corecta a acestei notiuni, din perspectiva incadrarii corecte a unei intreprinderi in categoria IMM-urilor.
Insa, in conditiile in care cerinta activarii intreprinderilor, intre care se stabilesc legaturi prin intermediul persoanelor fizice, se refera fie la aceeasi piata relevanta, fie la piete adiacente, o astfel de analiza nu este completa fara clarificarea notiunii de piata adiacenta.
Din pacate, daca in ceea ce priveste conceptul de piata relevanta, Comisia Europeana a fost explicita si a emis Comunicarea Comisiei privind definirea pietei relevante in sensul dreptului comunitar al concurentei nr. 97/C 372/03, notiunea de piata adiacenta are o definitie mai putin lamuritoare, fapt de natura sa genereze confuzii si aplicari neunitare din partea autoritatilor cu competente in gestionarea fondurilor europene.
Astfel, potrivit Recomandarii CE 2003/361/CE privind IMM-urile, se considera piata adiacenta, piata unui produs sau a unui serviciu care se situeaza direct in amonte sau in aval de piata in cauza.
De asemenea, intr-un document public intocmit de Consiliul Concurentei (Glosar termeni UE), piata din amonte este considerata a fi piata situata in stadiul precedent al lantului de productie sau de distributie; de exemplu, piata productiei, distributiei si a... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 10:45
Comisia Europeana a decis sa trimita scrisori de punere in intarziere catre Romania, Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Italia, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Spania si Marea Britanie pentru faptul ca nu au actualizat conexiunea intre registrele lor nationale cu intreprinderile de transport rutier si noua versiune a Registrului european al intreprinderilor de transport rutier (ERRU), asa cum prevede Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2016/480 al Comisiei, potrivit unui comunicat al forului comunitar.
ERRU permite schimbul de informatii intre statele membre cu privire la intreprinderile de transport rutier stabilite in UE.
Acesta este un instrument esential pentru asigurarea aplicarii legislatiei UE.
Pentru implementarea unei versiuni noi si imbunatatite a ERRU, statele membre trebuie sa isi adapteze sistemele la nivel national.
Termenul pentru actualizarea conexiunii registrelor electronice nationale a expirat la 30 ianuarie 2019, informeaza care le-au propus nu acopera in mod adecvat diversele specii si tipuri de habitate care necesita protectie, apreciaza Executivul comunitar.
In cazul in care autoritatile statelor membre in cauza nu trimit un raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate decide sa le trimita avize motivate. mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 10:15
Chestiunea intreprinderilor legate prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care actioneaza concertat continua sa puna probleme in domeniul accesarii de fonduri europene destinate IMM-urilor, dat fiind ca autoritatile de management apreciaza, cu usurinta, ca fiind indeplinita conditia actionarii pe aceeasi piata relevanta sau pe piete adiacente.
Este adevarat ca am mai abordat acest subiect, insa doar tangential, in cadrul unor articole mai vechi in care am incercat sa explicam conditiile in care doua sau mai multe intreprinderi sunt considerate legate, ca urmare a legaturilor care se stabilesc intre acestea prin intermediul persoanelor fizice.
Intreprinderile legate - un nou "motiv" de restituire a fondurilor europene (partea I)Intreprinderile legate - un nou "motiv" de restituire a fondurilor europene (partea a II-a)
Motivul pentru care am decis sa revenim si sa aprofundam acest subiect il reprezinta faptul ca, in urma intelegerii si aplicarii gresite a notiunilor de piata relevanta si piata adiacenta, multe proiecte sunt respinse de la finantare desi, in opinia noastra, solicitantii se incadreaza in categoria IMM-urilor (evident, avem in vedere acele programe de finantare destinate IMM-urilor).
Desigur ca, fata de abordarea autoritatilor de management din cadrul programarii anterioare, in care au fost finantate proiecte fara a se verifica incadrarea in categoria IMM-urilor si, ulterior, un numar mare de contracte de finantare... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 09:00
Pe 17 ianuarie 2019 va expira perioada de doi ani pe care persoanele fizice autorizate si intreprinderile familiale au avut-o la dispozitie pentru a-si reduce numarul de clase de activitati prevazute de codul CAEN si pe cel al angajatilor, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 182/2016, riscand in caz contrar radierea.
Astfel, peste 30.700 de PFA si aproape 12.500 de intreprinderi familiale ar putea sa fie radiate automat din 19 martie de catre Oficiul Registrului Comertului, daca nu se conformeaza noilor reguli, care sunt valabile din 16 ianuarie 2017, informeaza Profit.ro.
Potrivit noii legislatii, o persoana fizica autorizata va putea avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN si isi va putea desfasura activitatea impreuna cu cel mult trei persoane, angajate cu contract individual de munca.
In acelasi timp, intreprinzatorii persoane fizice, titulari ai unei intreprinderi individuale, vor putea avea in obiectul de activitate pana la 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN si vor putea angaja cel mult 8 salariati.
Antreprenorii care nu vor sa renunte la anumte activitati pot trece pe societate cu raspundere limitata (SRL).
Lista persoanelor fizice autorizate si a intreprinderilor individuale care nu si-au indeplinit obligatia de modificare a obiectului de activitate poate fi gasita pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului. ...citeste mai departe despre "Zeci de mii de PFA si... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 10:10
In prima parte a articolului am explicat care sunt cele trei tipuri de intreprinderi - autonome, partenere sau legate - definite de Legea 346/2004 si cum se face corecta incadrare a unei intreprinderi in categoria IMM-urilor.
Daca aplicarea textelor de lege referitoare la intreprinderile autonome si cele partenere nu a pus mari probleme in practica, dispozitiile legale referitoare la "intreprinderi legate" au generat nesfarsite dezbateri, cele mai multe finalizate, din pacate pentru beneficiarii fondurilor europene, cu rezilierea contractelor de finantare, pe motiv ca nu a fost respectat criteriul incadrarii in categoria IMM-urilor.
In cele ce urmeaza, vom trece in revista principalele greseli in interpretarea si aplicarea prevederilor legale referitoare la IMM-uri (inclusiv in ceea ce priveste notiunea de "intreprinderi legate"), facute de autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene.
* Greseala potrivit careia pe parcursul derularii contractului de finantare beneficiarii cofinantarii din FEADR ar avea obligatia mentinerii statutului existent la data depunerii cererii de finantare
O situatie des intalnita in practica a fost aceea ca, pe parcursul perioadei de finantare, beneficiarii si-au schimbat statutul din microintreprindere in intreprindere mica sau chiar mijlocie, fie ca urmare a stabilirii unei legaturi de tip "afiliat" sau "legat" cu o alta intreprindere, fie ca urmare a dezvoltarii activitatii, cu consecinta depasirii pragurilor... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 10:15
In ultima perioada, autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene par sa-si fi trecut pe agenda de lucru o noua tema, apta sa genereze mari batai de cap beneficiarilor si cu potential de a deveni, in scurt timp, la fel de celebra ca si "conditiile artificiale".
A fi sau nu fi intreprindere legata - este retorica la moda zilele acestea si subiect de dezbateri aprinse, mai ales atunci cand autoritatea competenta procedeaza la reverificarea proiectelor, din perspectiva eligibilitatii solicitantilor, care trebuie sa se incadreze in categoria IMM-urilor.
Problemele apar atunci cand autoritatea, dupa ce a aprobat cererea de finantare, a incheiat contractul de finantare si, in cele mai multe cazuri, a si platit sumele reprezentand finantare nerambursabila, decide sa faca o verificare in baza de date a Oficiului Registrului Comertului, ocazie cu care constata ca, de fapt, beneficiarul nu era eligibil pentru a primi finantare, intrucat nu se incadra in categoria IMM-urilor.
Cum se face incadrarea in categoria IMM-urilor
In principiu, raspunsul la intrebarea de mai sus se gaseste in prevederile Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, care reprezinta o transpunere in legislatia nationala a Recomandarii Comisiei Europene din 6 mai 2003 privind definirea microintreprinderilor si a intreprinderilor mici si mijlocii.
Clasificarea in microintreprinderi, intreprinderi mici sau intreprinderi mijlocii se... mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 11:05
Un numar de 10.000 de intreprinderi sociale pot fi infiintate pana la sfarsitul acestui an, daca Guvernul va emite, in primul trimestru, o ordonanta de urgenta care sa contina cadrul legislativ necesar crearii acestui tip de institutii, deosebit de utile pentru crearea de noi locuri de munca si rezolvarea problemelor cu care se confrunta comunitatile locale, a declarat, marti, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Daca Guvernul va emite, in primul trimestru, o ordonanta de urgenta care sa contina cadrul legislativ necesar crearii intreprinderilor sociale, peste 10.000 de astfel de institutii vor putea fi infiintate pana la sfarsitul acestui an, pentru ca numarul lor sa ajunga chiar la 40.000-50.000 pana la finalul lui 2016, potrivit Agerpres.
In Marea Britanie exista mai mult de 700.000 de intreprinderi sociale infiintate in ultimii ani, care au reusit sa rezolve foarte multe dintre problemele cu care se confrunta comunitatile locale, si in special cele legate de infiintarea de noi locuri de munca.
"Intreprinderile sociale beneficiaza de numeroase facilitati fiscale, angajand totodata persoane defavorizate: persoane cu handicap, minori abandonati de parinti sau varstnici", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Potrivit acestuia, crearea de locuri de munca pentru persoanele defavorizate inseamna si scoaterea acestora din sfera asistentei sociale.
"Prin infiintarea intreprinderilor... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 14:31
Ministerul Fondurilor Europene (MFE), in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, a supus consultarii publice ghidul pentru lansarea apelului de proiecte Ghidul Solicitantului, sprijin financiar acordat pentru investitii in intreprinderi.
'Am identificat economii de 50 de milioane de euro pentru finantarea proiectelor care vor ajuta intreprinderile din Romania. Sustinem competitivitatea intreprinderilor romanesti prin diversificarea productiei, modernizare si retehnologizare. Incurajam acest tip de investitii in mediul rural prin acordarea unui punctaj suplimentar proiectelor care se vor implementa in aceste zone', a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, conform unui comunicat transmis miercuri Agerpres.
Proiectele finantate vor viza in principal achizitii de echipamente si utilaje pentru cresterea capacitatii de productie si diversificarea productiei, modernizarea instalatiilor, automatizarea procesului de fabricatie, introducerea de noi tehnologii de productie. mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 12:57