Peste 40% din valoarea adăugată realizată de producătorii de piață din România revine întreprinderilor străine

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 15:13
0 citiri
Peste 40% din valoarea adăugată realizată de producătorii de piață din România revine întreprinderilor străine

România se află între țările Uniunii Europene în care întreprinderile controlate de capitalul străin au avut o pondere însemnată în piață, atât în ceea ce privește valoarea adăugată, cât și numărul de angajați.

La ambele capitole, țara noastră se află peste media europeană, aflându-se în 2021 între primele 6-7 țări din blocul comunitar în privința ponderii valorii adăugate și a numărului de angajați aduse de întreprinderile străine.

Întreprinderile controlate de străini au contribuit semnificativ la economia UE în 2021, constituind 22,5% din valoarea adăugată pe piața producătorilor de afaceri.

Valoarea adăugată produsă de capitalul străin

Este vorba de întreprinderile care sunt producători de piață. Un producător de piață este o unitate sau o întreprindere a cărei producție este comercializată în cea mai mare parte sau în totalitate.

Valoarea adăugată a întreprinderilor controlate de străini a fost cea mai mare în Irlanda (71,9%), Luxemburg (55,5%) și Slovacia (49,4%).

În schimb, cele mai scăzute ponderi ale valorii adăugate au fost observate în Franța (14,7%), Cipru (15,6%) și Germania (16,7%).

România se află pe locul 7 în UE la acest capitol, practic la egalitate cu Ungaria, în ambele țări ponderea valorii adăugate de întreprinderile controlate de capitalul străin în totalul pieței naționale fiind mult peste medie europeană, peste 40%.

Numărul de întreprinderi

În privința numărului de întreprinderi, ponderea întreprinderilor controlate de străini a fost cea mai mare în Luxemburg (29,2%), urmată de Estonia (10,3%) și Polonia (6,8%).

De cealaltă parte, Belgia (0,1%), Italia (0,3%) și Franța (0,4%) au înregistrat cele mai mici ponderi ale întreprinderilor străine în piață.

În 2021, 1,1% dintre întreprinderile producătoare de pe piața UE erau controlate de străini. Mai mult de jumătate (59,4%) erau controlate de întreprinderi din alte țări UE, iar 40,6% înregistrate în afara UE.

Potrivit datelor Eurostat analizate de Risco.ro, un număr de 27.869 de întreprinderi controlate de capital străin au fost producători de piață în România în 2021, număr ce reprezintă peste 3% din totalul întreprinderilor de pe piața națională, peste media europeană.

Numărul de angajați

În ceea ce privește angajații și persoanele care desfășoară activități independente, întreprinderile controlate de străini au reprezentat 15% din locurile de muncă din UE.

Luxemburg (43,8%), Polonia (32,1%) și Irlanda (28,2%) au înregistrat cele mai mari cote.

În schimb, întreprinderile controlate de străini au reprezentat mai puțin de 10% din locurile de muncă din Grecia (7,5%), Cipru (7,8%) și Italia (9,5%).

În România, peste 1,24 de milioane de persoane au fost angajate în 2021 în întreprinderi străine, mai mult de un sfert din totalul angajaților din țara noastră.

În afară de primele trei țări din clasament, doar în Cehia și Slovacia ponderea este mai mare, țara noastră situându-se pe locul 6 în UE în privința procentului de angajați în întreprinderile stăine.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

...citeste mai departe despre "Peste 40% din valoarea adăugată realizată de producătorii de piață din România revine întreprinderilor străine" pe Ziare.com

În timp ce UE se laudă cu scăderea consumului de gaze, SUA au devenit cel mai mare exportator mondial de GNL
În timp ce UE se laudă cu scăderea consumului de gaze, SUA au devenit cel mai mare exportator mondial de GNL
În timp ce Uniunea Europeană vorbește despre tranziția ecologică și eliminarea utilizării gazelor naturale ca sursă de energie, în SUA producția de gaze naturale, exporturile de gaze...
Piata rezidentiala se misca lent la inceputul anului 2024. Care sunt motivele
Piata rezidentiala se misca lent la inceputul anului 2024. Care sunt motivele
In luna ianuarie 2024 s-au eliberat 1.829 autorizatii de construire, la nivel national, pentru cladiri rezidentiale in scadere cu 12% fata de ianuarie 2023 O parte din aceasta scadere se explica...
#economie , #Stiri Macroeconomie