Modul în care este calculat impozitul pentru microîntreprinderi continuă să dea bătăi de cap românilor, iar Guvernul complică și mai mult situația.
”La finalul anului trecut, o ordonanță privind măsuri fiscal-bugetare (OUG 115) introducea o serie de modificări importante. Printre ele, o prevedere ce s-a dorit a fi o clauză antiabuz în ceea ce priveşte fragmentarea artificială a activităţilor în scopul optimizării obligaţiilor fiscale”, spune consultantul Mitel Spătaru pentru Panorma.
Apare un concept nou, inexistent în fiscalitate, acela de „întreprinderi legate”, pentru aplicarea condiţiei referitoare la plafonul de 500.000 euro aferent veniturilor obţinute la sfârşitul anului.
”Ca să explice ce sunt aceste întreprinderi legate, Guvernul a făcut trimitere la dispoziţiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii.
În consecinţă, prin raportare la veniturile obţinute până la 31 decembrie 2023, contribuabilii care doreau să îşi păstreze statutul de microîntreprindere şi în anul 2024 aveau de surmontat un obstacol serios. Asta deoarece trimiterea la reglementările Legii nr. 346/2004 făcea foarte dificilă respectarea clauzei antiabuz recent introdusă”.
”Pe ultima sută de metri, legiuitorul a realizat dificultatea creată de măsura legislativă şi tocmai a modificat legislaţia, printr-o nouă ordonanță de urgență (OUG 31/2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative), publicată în MO Partea I nr. 274 din 29 martie 2024 şi intrată în vigoare începând cu 29 martie 2024, la început de weekend, actul normativ fiind accesibil în Monitorul Oficial a doua zi.
Așa se face că avem acum o nouă definiţie a „întreprinderile legate”, care implică deţinerea şi/sau controlul direct sau indirect la nivelul persoanelor juridice române în procent de peste 25%. Același procent e întâlnit şi la criteriul de limitare a numărului de societăţi care pot aplica impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, şi anume una singură.
În acelaşi timp, se adaugă şi o condiţie nouă: dacă se dovedește că o persoană juridică deține sau controlează o societate în procent de peste 25%, avem obligaţia de a cumula veniturile obţinute de aici cu veniturile din activităţi independente, pentru a afla dacă e respectată condiţia privind plafonul de 500.000 euro și, de aici, dacă se păstrează opțiunea de impozitare ca microîntreprindere.
Tradus într-o speță concretă, dacă un asociat al unui SRL își desfășoară activitatea și pe un PFA, și dacă deține mai mult de 25% în SRL-ul respectiv, legea îl obligă sa adune suma veniturilor obținute în SRL cu suma veniturilor obtinuțe de PFA și să se raporteze la plafonul de 500.000 euro”, spune consultantul.
...citeste mai departe despre "Termenii obscuri prin care Guvernul face viața grea microîntreprinderilor. Noi reguli stabilite înainte de weekend" pe Ziare.com