Beijingul intentioneaza sa modifice legislatia privind securitatea transportului maritim din apele care inconjoara China, dupa cum au anuntat mai multe organe de presa din aceasta tara.
Noul proiect ar urma sa impuna inclusiv submarinelor straine sa navigheze la suprafata si cu steagul arborat, cata vreme se afla in apele controlate de China, relateaza revista Quartz.
Inainte de a intra in apele controlate de China, sumersibilele straine, dar si alte tipuri de vase vor avea nevoie de aprobarea Beijingului si li se va cere sa tina constant legatura cu autoritatile, se arata in noul proiect de lege.
De asemenea, China isi rezerva dreptul de a interzice sau a redirectiona orice nava care este banuita de a pune in pericol noile reguli de ordine si siguranta ale traficului maritim din zone precum Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est sau Marea Galbena.
Problema cea mai mare este ca interpretarea pe care oficialii de la Beijing o dau Conventiei ONU privind Legislatia Maritima (UNCLOS) le permite acestora sa extinda controlul asupra navelor care tranziteaza zone incluse in afara spatiului de siguranta de 24 de mile nautice in care in stat isi poate exercita influenta militara in apele sale teritoriale.
Acest lucru ar putea agita si mai mult situatia tensionata din regiune, revendicarea Beijingului asupra unei portiuni de aproape 80% din Marea Chinei de Sud fiind contestata de state precum Vietnam, Filipine, Brunei, Taiwan, Malaezia si Indonezia.
Un control... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 17:44
Disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud este pe cale sa cunoasca un nou episod incins intre Beijing si Hanoi.
Conform datelor prezentate de Centrul de Studii Strategice Internationale, Vietnamul a demarat lucrari la o pista de aterizare pe una din insulele din zona disputata cu China, relateaza Reuters.
Lucrarile ar permite aterizarea aeronavelor militare si de supraveghere, dupa ce vietnamezii au lungit dimensiunile pistei din arhipelagul Spratly de la 760 metri la 1,2 km.
Insulele din zona sunt un adevarat mar al discordiei intre China si alte cinci state, printre care si Vietnam, arhipelagul Spratly fiind pozitionat chiar pe una din cele mai circulate rute maritime internationale, valoarea marfurilor transportate anual ajungand la 5.000 miliarde dolari.
China a fost cea care a dat startul militarizarii regiunii, construind mai multe insule artificiale pe care a ridicat diverse baze militare si instalatii de radar, iar acum liderii de la Hanoi par sa raspunda cu aceeasi moneda.
Imaginile din satelit supuse analizei expertilor in securitate de la Centrul de Studii Strategice Internationale au aratat ca lucrarile demarate de Vietnam sunt in plina desfasurare.
Oficialii de la Washington recunosc ca sunt la curent cu activitatea intensa demarata de vietnamezi in zona in care China are deja trei insule artificiale amenajate pentru a adaposti avioane de lupta si nave militare.
"Noi ii incurajam pe toti cei implicati in aceasta disputa sa faca pasul... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 08:08
Ministrii de Externe din statele incluse in G7 au semnat o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea privind tensiunile existente in Marea Chinei de Sud si Marea Chinei de Est, ca urmare a agresivitatii cu care China revendica teritorii in cele doua zone.
"Suntem ingrijorati de situatia din Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud si subliniem importanta fundamentala a rezolvarii pe cale pasnica a intelegerilor asupra drepturilor teritoriale", au declarat cei sapte oficiali prezenti in cadrul summit-ului de la Hiroshima, informeaza Bloomberg.
Cu dedicatie pentru Beijing
"Ne exprimam opozitia fata de orice actiuni unilaterale de intimidare, coercitie sau provocare care ar putea afecta echilibrul regional, ducand la cresterea tensiunilor in zona.
De asemenea, solicitam tuturor statelor sa inceteze actiuni de genul revendicarii teritoriilor, inclusiv cele de dimensiuni uriase, prin construirea de avanposturi, unele pentru uz militar, si sa se conformeze legislatiei internationale in vigoare, inclusiv cea privind dreptul la libera navigatie", se arata in declaratia comuna a oficialilor G7.
Desi comunicatul remis de sefii diplomatiilor din Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite si UE nu face referire directa la China, situatiile descrise in acesta vizeaza direct actiunile initiate in ultimii doi ani de catre Beijing.
Zona Marii Chinei de Sud reprezinta una dintre cele mai importante cai de comert maritime, dar... mai mult
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 17:39
Washingtonul a decis sa intensifice prezenta trupelor americane in Asia de Sud-Est, ca urmare a tensiunilor ivite in urma ocuparii unor insule din Marea Chinei de Sud de catre fortele Beijingului.
Mai multe trupe vor fi trimise in Filipine, in incercarea de a contracara avansul Chinei spre o zona din care poate controla una din cele mai importante rute de comert naval din lume, relateaza IB Times.
Cinci baze militare din Filipine vor fi umplute cu soldati americani, dupa perfectarea unui acord intre cele doua state, dupa cum a anuntat conducerea fortelor aeriene ale Statelor Unite.
Odata ce va fi aprobat de guvernul de la Manila, acordul va permite Washingtonului sa trimita prin rotatie trupe care sa intareasca flancul filipinez din zona aprig disputata intre China, Taiwan, Brunei, Filipine, Vietnam si Malaezia.
Prezenta trupelor americane in cele cinci baze din Filipine va fi una de lunga durata, au mentionat surse din interiorul Pentagonului pentru revista Air Force Times, investitii masive urmand sa fie facute in urmatoarele luni pentru a asigura conditii pentru primirea celor cateva mii de militari.
Americanii vor sa-si intaleze soldatii in bazele aeriene din insula Palawan, o zona aflata in imediata vecinatate a arhipelagului Spratly, ocupat de China, in Basa, Fort Magsaysay, Mindanao si Cebu.
In ultimii doi ani, China a construit mai multe insule artificiale in arhipelagul Spratly, ridicand apoi mai multe obiective militare pe acestea.
Pana nu... mai mult
Marti, 22 Martie 2016, ora 11:33
Comandantul flotei americane din zona Asia-Pacific, amiralul Harry Harris, trage un semnal de alarma cu privire la intentiile Chinei in estul Asiei.
Amiralul american sustine ca Beijingul s-a lansat intr-o "ampla operatiune de militarizare a Marii Chinei de Sud", ultimele informatii aratand ca armata chineza a desfasurat mai multe echipamente defensive intr-un teritoriu disputat cu mai multe tari vecine, arata IB Times.
Modificari in peisajul operational
La mijlocul lunii februarie, oficiali militari din Taiwan si un post de televiziune american anuntau instalarea unor baterii de rachete antiaeriene pe Insula Woody din arhipelagul Paracel, un teritoriu disputant intre China, Taiwan si Vietnam.
Mai nou, acestora li s-au adaugat cateva instalatii radar montate pe reciful Cuarteron din arhipelagul Spratly, in vreme ce lucrarile pentru noi piste de aterizare continua pe insulele artificiale construite de China in largul marii.
"In opinia mea, aceste actiuni sunt in masura sa schimbe peisajul operational din Marea Chinei de Sud", a afirmat amiralul Harris.
La putin timp dupa ce comandantul fortelor militare americane din Pacific a iesit la rampa cu aceste declaratii, Washingtonul a venit cu informatii suplimentare care arata ca Beijingul a trimis mai multe escadrile de avioane in baza militara de pe Insula Woody.
Joc dublu
Nu este pentru prima oara cand prezenta avioanelor de vanatoare ale Chinei este semnalata pe Insula Woody, dar, in acest moment,... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 14:50
Comandantul fortelor navale americane din Pacific, amiralul Scott Swift, se declara alarmat de cursa inarmarii declansata in Marea Chinei de Sud, in urma tensiunilor ivite intre China si alte 5 state din regiune, care isi disputa teritorii.
"Ingrijoararea mea este ca, dupa decenii de pace si prosperitate, am putea asista la revenirea politicii celui mai tare. Statele din regiune aloca procente importante din PIB pentru dezvoltarea unor forte navale superioare celor necesare propriei securitati", a explicat amiralul, citat de CNBC.
Marea discordiei
China reclama drepturi teritoriale asupra celei mai mari parti din Marea Chinei de Sud, o zona traversata de rute navale comerciale, pe unde se transporta anula marfuri de 5.000 de miliarde de dolari.
In acelasi timp, Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei si Taiwan revendica teritorii deja ocupate cu forta de Beijing, in urma construirii a sapte insule artificiale si a mai multor baze militare pe recifurile din arhipelagul Spratly.
"Anumite tari exagereaza in privinta tensiunilor din Marea Chinei de Sud, urmarind in schimb sa creeze confuzie si sa intervina in aceasta problema.
Acestea fac observatii fara motiv, menite a genera tensiuni, doar pentru a crea confuzie si a tulbura apele in regiune. China se opune unor astfel de gesturi", a explicat Hong Lei, purtator de cuvant in cadrul Ministerului de Externe de la Beijing.
In luna octombrie, marina americana a trimis in patrulare distrugatorul Lassen, care a... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 13:35
In ciuda angajamentelor Chinei de a inceta lucrarile in Marea Chinei de Sud, noi dovezi privind continuarea lucrarilor la insulele artificiale si bazele militare construite de Beijing in teritoriul disputat ies la iveala.
Imagini din satelit arata ca pe reciful Fiery Cross, chinezii au reusit sa amenajeze o pista de avioane lunga de 3 km, iar activitatea in zona nu a fost sistata, relateaza Reuters.
Baze operationale
Unul dintre comandantii Armatei americane este de parere ca bazele militare ridicate de chinezi pe cele 7 insule artificiale din arhipelagul Spratly ar putea fi operationale pana la sfarsitul acestui an.
In ceea ce priveste cazul pistei de pe reciful Fiery Cross, aceasta ar putea sa fie gata mult mai curand, dupa cum arata noile imagini surprinse la sfarsitul saptamanii.
Pista de aterizare de 3 km poate sa gazduiasca orice aeronava din dotarea aviatiei chineze, estimeaza expertii in securitate.
Acest lucru inseamna ca incursiunile avioanelor militare chineze in spatiul de deasupra Marii Chinei de Sud se vor inteti si vor acoperi o zona mai mare.
La mijlocul saptamanii trecute, China dadea asigurari ca a terminat amenajarea terenului pe cele sapte insule artificiale din Marea Chinei de Sud, desi nu oferea detalii vizand lucrarile care au fost efectuate.
Vizibile din cer
Imaginile surprinse de satelitii firmei Digital Globe au fost facute publice de Asia Maritime Transparency Initiative si Centrul de Studii Strategice Internationale... mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 17:39
Oficialii de la Beijing au anuntat ca vor termina in curand amenajarea insulelor artificiale ridicate in Marea Chinei de Sud.
Masura ar putea calma pentru moment spiritele inflamate de instalarea unor avanposturi militare chineze in apropierea uneia dintre cele mai frecventate rute maritime din lume.
"Amenjarea constructiilor facute de China pe recifurile din arhipelagul Spratly va fi gata in cateva zile", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lu Kang, relateaza Bloomberg.
Arhipelag fierbinte
China face un pas inapoi renuntand sa amenajeze intreaga suprafata de 809 hectare de teren rezultata in urma construirii mai multor insule artificiale intr-o portiune din Marea Chinei de Sud revendicata de China, Vietnam, Filipine si Taiwan.
Din decembrie 2014 si pana in prezent, chinezii au reusit totusi sa amenajeze aproximativ 600 de hectare de teren pe care Beijingul intentioneaza sa amplaseze mai multe baze militare.
Secretarul american de stat al Apararii, Ashton Carter, a somat recent Beijingul sa opreasca procesul de construire si amenajare a bazelor militare pe insulele artificiale din arhipelagul Spratly.
Reactia Ministerului de Externe din China vine inainte de intrunirea comisiei de dialog economic strategic a celor doua tari, programata pentru 23-24 iunie la Washington si a vizitei presedintelui Xi Jinping in Statele Unite, din luna septembrie.
Generalul Fan Changlong, al doilea om din Statul Major al Chinei, dupa presedintele... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 12:11
Secretarul de Stat al Apararii din SUA, Ashton Carter, a solicitat guvernului de la Beijing sa opreasca procesul de construire a insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud.
Beijingul a recurs la aceasta metoda pentru a muta baze militare de pe continent direct in largul marii, intr-o zona disputata de mai multe state.
Interpelarea oficialului american i-a fost adresata generalului chinez Fan Changlong, vicepresedinte al Comisiei Militare Centrale din China, aflat intr-o vizita oficiala la Washington, arata cotidianul Hurriyet Daily News.
Nervi intinsi
Intalnirea protocolara dintre cei doi oficiali ai departamentelor de Aparare din Statele Unite si China s-a desfasurat pe fondul unor tensiuni in crestere in urma expansiunii militare a Chinei si a unor recente atacuri cibernetice ale hackerilor din aceasta tara.
Beijingul reclama dreptul de suveranitate asupra apelor din aproape toata Marea de Sud a Chinei, una dintre cele mai frecventate rute de transport catre porturile tarilor exportatoare de petrol si gaze.
"Carter a reiterat ingrijorarea guvernului Statelor Unite in privinta escaladarii tensiunilor in zona.
Totodata, a solicitat Chinei si celorlalte state care revendica drepturi teritoriale asupra zonei sa limiteze actiunile de militarizare pana la solutionarea disputei conform legislatiei internationale", a anuntat Pentagonul intr-un comunicat de presa.
Recent, secretarul de stat al Apararii a acuzat Beijingul de incalcarea legislatiei... mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 12:55
1