Nimic nu opreste China: O noua pista militara rasare in Marea Chinei de Sud

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 12:16
5463 citiri
Nimic nu opreste China: O noua pista militara rasare in Marea Chinei de Sud
Foto: Flickr/Do Kien Trung

Planurile Beijingului de a instala baze militare in arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud par sa evolueze nestingherite, in ciuda promisiunii de a inceta orice amenajare a teritoriului din zona disputata intre mai multe state din regiune.

Pe 8 septembrie, satelitii americani au surprins imagini cu a treia pista de aterizare amenajata pe una din insulele artificiale construite de China. Chestiunea poate tulbura discutiile programate intre presedintele american Barrack Obama si presedintele Xi Jinping, in timpul vizitei acestuia, de saptamana viitoare, la Washington, anunta CNN.

Inca o baza militara

Imaginile analizate de expertii Centrului de Strategii si Studii Internationale (CSIS) din Washington scot la iveala o a treia pista de decolare pentru avioane militare amenajata de China pe insulele artificiale construite in ultimul an in Marea Chinei de Sud.

Greg Poling, director al grupului Initiativa pentru Transparenta Maritima in Asia din cadrul CSIS, sustine ca Beijingul reclama dreptul asupra unei fasii de teren de aproximativ 3 kilometri din reciful Mischief.

Fasia este similara pistelor aeriene deja amenajate pe insulele artificiale construite in recifurile Fiery Cross si Subi din arhipelagul Spratly.

"Daca se dovedeste a fi o pista de aterizare, numarul acestor constructii realizate in zona de China pentru avioanele armatei va ajunge la 3.

Toate aceste amenajari au devenit, din avanposturi, insule militarizate in toata regula, cu piste de avioane construite intr-un singur an", reclama Poling.

Zona din Marea Chinei de Sud unde Beijingul si-a amplsat recentele constructii artificiale este una disputata intre China, Taiwan, Brunei, Malaezia, Filipine si Vietnam.

Angajament incalcat

In luna iunie, dupa o serie de proteste internationale prinvind activitatea Chinei in arhipelagul Spratly, Beijingul anunta ca operatiunile de amenajare teritoriala sunt aproape finalizate si vor lua sfarsit in cel mai scurt timp.

In acelasi timp, a precizat ca ridicarea unor constructii pe noile insule artificiale va fi o operatiune care va continua.

Expertii CSIS sustin ca in noile imagini poate fi observat un utilaj de dragare care largeste un senal navigabil intre recifurile din zona.

Beijingul a dat asigurari repetate conform carora activitatea sa in Marea Chinei de Sud nu vizeaza securitatea altui stat din regiune si nu pune sub amenintare libera circulatie aeriana sau maritima din zona.

Vietnam, Filipine, Taiwan si Malaezia au de asemenea mici piste aeriene construite pe insulele disputate intre aceste tari, dar, spre deosebire de cele ale Chinei, acestea nu permit aterizarea si decolarea unor avioane de vanatoare de ultima generatie.

Lungimea pistelor de aterizare ale celorlalte state variaza intre 550 de metri, cea a Vietnamului din insula Spratly, pana la 1368 de metri, cea malaeziana de pe reciful Swallow.

Niciuna din cele trei piste construite de China nu este deocamdata operationala, dar cea de pe reciful Fiery Cross a inceput sa fie deja marcata cu vopsea sustin observatorii CSIS.

Alarma in regiune

Anul trecut, China a reclamat dreptul asupra a 809 hectare de teritoriu marin, in special recifuri de suprafata, din apropierea insulelor Spratly, starnind nelinistea vecinilor sai.

Ingrijorarea s-a transmis pana la Washington, oficialii americani intervenind de cateva ori pentru a solicita Beijingului sa inceteze amenajarea unor insule artificiale in aceasta zona.

In luna mai, un avion de supraveghere american cu o echipa de reporteri CNN la bord a fost somat de opt ori de navele militare ale Chinei sa paraseasca spatiul aerian.

Din punctul de vedere al lui Greg Poling, tema insulelor artificiale construite de China in largul marii va fi una care va condimenta discutiile dintre Obama si presedintele Xi.

"Sunt deja destule subiecte inconfortabile care urmeaza sa fie abordate intre cei doi presedinti, iar o discutie pe aceasta tema nu va face lucrurile mai usoare", crede Poling.

In timpul vizitei in Alaska a presedintelui Obama, organizata la inceputul lunii, vase militare ale Chinei au fost surprinse la o distanta de 12 mile marine in apropierea tarmului american.

Oficialii de la Beijing au oferit o scuza fragila mentionand ca navele erau in trecere prin zona si au incurcat apele internationale cu cele teritoriale ale SUA.

#insule artificiale Marea Chinei de Sud, #baze militare China, #vizita SUA presedinte China, #conflict Washington Beijing , #China