Asia da in clocot: China si Coreea de Nord, pe picior de razboi

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 12:15
15254 citiri
Asia da in clocot: China si Coreea de Nord, pe picior de razboi
Foto: Wikimedia

Stabilitatea geopolitica a Asiei este pusa la incercare de intentiile expansioniste ale Chinei si de manifestarile violente ale Coreei de Nord, iar situatia tensionata din regiune poate escalada oricand intr-un conflict.

In Marea Chinei de Sud situatia tinde sa se deterioreze rapid, dupa ce Beijingul a decis sa instaleze doua baterii de rachete antiaeriene pe una din insulele disputate cu Taiwanul si Vietnamul, in vreme ce un consilier militar de rang inalt din China avertizeaza asupra riscului unui razboi cu Phenianul, anunta Reuters si Business Insider.

Ape tulburi

Oficialii din Taiwan si un post de televiziune american au prezentat dovezi care arata ca Beijingul a instalat doua baterii antiaeriene pe insula Woody din arhipelagul Paracel, un teritoriu disputant intre China, Taiwan si Vietnam.

O confirmare in acest sens a venit si din partea purtatorului de cuvant al Ministerului Apararii din Taiwan, generalul David Lo, in vreme ce oficialii americani s-au aratat mai rezervati vorbind despre "o aparanta dispunere" a dispozitivelor militare in zona.

"In ceea ce priveste numarul limitat si necesar al echipamentelor defensive instalate pe aceste insule populate, acesta este in perfect acord cu dreptul la autoaparare la care China este indreptatita conform legislatiei internationale si nu ar trebui pus in discutie", a replicat ministrul de Externe chinez, Wang Yi.

Beijingul revendica cea mai mare parte a Marii Chinei de Sud, un traseu comercial maritim strabatut anual de marfuri valorand 5.000 de miliarde de dolari.

In ultimii doi ani, China a amenajat mai multe insule artificiale in regiune, unele dintre ele avand si dotari militare, fapt considerat ca un element perturbator pentru securitatea zonei de catre Statele Unite si aliatii din Asia de Sud-Est.

Unele portiuni din Marea Chinei sunt intens disputate intre tari precum China, Taiwan, Malaezia, Brunei, Vietnam si Filipine, manifestarile expansioniste ale Beijingului starnind ingrijorare in randul celorlalti lideri de stat din regiune.

SUA incearca marea cu degetul

Dupa ce China a continuat sa-si fortifice pozitiile ocupate in Marea Chinei de Sud, marina americana a intervenit cu patrule care s-au apropiat de insulele artificiale nou construite.

Reactia Chinei de a instala baterii antiaeriene pe insulele Paracel poate fi privita si ca o masura de contracarare a interventie americane in zona.

In replica, amiralul Harry Harris, seful Comandamentului american din Pacific, a anuntat ca Washingtonul nu este dispus sa faca pasul inapoi, in perioada urmatoare alte misiuni de patrulare urmand sa fie organizate in Marea Chinei de Sud.

"Vom efectua mai multe si mult mai complexe operatiuni de verificare a libertatii de navigatie in Marea Chinei de Sud. Nu avem nicio intentie sa ne oprim", a explicat amiralul american.

Analistii cred ca intensificarea prezentei militare a Chinei in aceasta regiune ar putea duce la aparitia unei zone aeriene de protectie controlata de Beijing.

"Amplasarea rachetelor intareste supozitia conform careia China intentioneaza sa exercite un control mai mare asupra acestor ape internationale prin declararea unui perimetru aerian de securitate", considera Rory Medcalf, seful Colegiului National de Securitate din cadrul Universitatii Nationale a Australiei.

In schimb, Mira Rapp-Hooper, un expert in probleme legate de securitatea din Marea Chinei de Sud, spune ca evenimentul nu reprezinta o premiera in zona.

"Nu cred ca aceste rachete antiaeriene reprezinta o dezvoltare considerabila a prezentei militare a Chinei in zona.

Daca au fost instalate sunt cel mai probabil un efort al Chinei de a raspunde la operatiunile de verificare a libertatii de navigatie, dar nu cred ca este un fapt fara precedent", a comentat aceasta.

Cu ochii spre Phenian

Nu tensiunile din Marea Chinei de Sud sunt totusi cel mai mare motiv de ingrijorare pentru liderii militari din China, ci manifestarile tot mai amenintatoare ale dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

"China trebuie sa-si ajusteze fortele militare de-a lungul granitei de nord-est si sa se pregateasca militar si diplomatic pentru toate riscurile posibile cat mai curand", a declarat generalul Wang Haiyun, un expert militar al Beijingului, citat de South China Morning Post.

In afara testelor cu rachete derulate in ultimele luni de Phenian, Wang se declara ingrijorat si de aparitia in regiune a unui portavion american din flota Pacificului insotit de bombardiere de ultima generatie si mai multe submarine nucleare dispuse in bazele navale din Coreea de Sud si Japonia.

Miscarile militare ale Washingtonului in regiune vin ca urmare a unei solicitari facute de guvernul sud-coreean de la Seul.

Radiatii nucleare si refugiati

Wang crede ca armata chineza va trebui sa ia masuri pentru a preveni o poluare nucleara la granita sa de nord-est, in cazul in care SUA, Coreea de Sud sau Japonia hotarasc la distruga capacitatile nucleare dezvoltate de nord-coreeni.

In acelasi timp, armata trebuie sa fie pregatita si pentru un eventual val de refugiati sau chiar aparitia unor trupe de gherila nord-coreene, a mai spus generalul chinez.

Tot el insista ca liderii de la Beijing sa convinga Phenianul de necesitatea anularii programului nuclear, in eventualitatea unui razboi, Coreea de Nord urmand sa se confrunte cu un dezastru national.

"Odata ce razboul va porni, China nu va mai face inca o data un sacrificiu national pentru un regim ireconciliabil", a aratat generalul Wang.

In razboiul din Coreea anilor '50, peste 180.000 de soldati chinezi au murit luptand de partea regimului comunist de la Phenian impotriva Coreei de Sud si a armatei americane.

#tensiuni Marea Chinei de Sud, #operatiuni miltare Pacific, #razboi nuclear Coreea, #razboi asia , #Asia