Vietnamul copiaza modelul Beijingului si militarizeaza o insula din Marea Chinei de Sud

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 08:08
3249 citiri
Vietnamul copiaza modelul Beijingului si militarizeaza o insula din Marea Chinei de Sud
Foto: Southseaconversations.wordpress

Disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud este pe cale sa cunoasca un nou episod incins intre Beijing si Hanoi.

Conform datelor prezentate de Centrul de Studii Strategice Internationale, Vietnamul a demarat lucrari la o pista de aterizare pe una din insulele din zona disputata cu China, relateaza Reuters.

Lucrarile ar permite aterizarea aeronavelor militare si de supraveghere, dupa ce vietnamezii au lungit dimensiunile pistei din arhipelagul Spratly de la 760 metri la 1,2 km.

Insulele din zona sunt un adevarat mar al discordiei intre China si alte cinci state, printre care si Vietnam, arhipelagul Spratly fiind pozitionat chiar pe una din cele mai circulate rute maritime internationale, valoarea marfurilor transportate anual ajungand la 5.000 miliarde dolari.

China a fost cea care a dat startul militarizarii regiunii, construind mai multe insule artificiale pe care a ridicat diverse baze militare si instalatii de radar, iar acum liderii de la Hanoi par sa raspunda cu aceeasi moneda.

Imaginile din satelit supuse analizei expertilor in securitate de la Centrul de Studii Strategice Internationale au aratat ca lucrarile demarate de Vietnam sunt in plina desfasurare.

Oficialii de la Washington recunosc ca sunt la curent cu activitatea intensa demarata de vietnamezi in zona in care China are deja trei insule artificiale amenajate pentru a adaposti avioane de lupta si nave militare.

"Noi ii incurajam pe toti cei implicati in aceasta disputa sa faca pasul spre detensionarea situatiei si rezolvarea acestui conflict in mod pasnic", a precizat Anna Richey-Allen, purtator de cuvant in cadrul Departamentului de Stat al SUA.

In acelasi timp, Ministerul de Externe de la Hanoi a catalogat informatia vehiculata de americani drept "lipsita de acuratete", dar a refuzat sa dea detalii despre lucrarile de amenajare a bazelor din arhipelagul Spratly.

Inca din luna august, surse din administratia americana au confirmat pentru Reuters ca autoritatile de la Hanoi au dispus instalarea unor baterii de rachete capabile sa loveasca bazele militare ale Chinei din zona, aceasta fiind si cea mai semnificanta miscare defensiva facuta de Vietnam in Marea Chinei de Sud in ultimele decenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#disputa teritoriala China Vietnam, #conflict Marea Chinei de Sud, #baze militare Vietnam, #insule artificiale China , #China