Vietnamul isi indreapta rachetele spre bazele Chinei din teritoriile disputate - surse

Joi, 11 August 2016, ora 13:48
7437 citiri
Vietnamul isi indreapta rachetele spre bazele Chinei din teritoriile disputate - surse
Foto: VoiceofVietnam/Twitter

Tensiunile dintre China si alte 5 state din Asia de Sud-Est, pe tema revendicarii acelorasi teritorii din Marea Chinei de Sud, sunt pe cale sa reizbucneasca in urma deciziei oficialilor de la Hanoi de a militariza mai multe insule din apropierea arhipelagului Spratly.

Conform unor surse Reuters, Vietnamul a decis sa-si intareasca pozitiile din Marea Chinei de Sud prin amplasarea discreta a unor lansatoare de rachete in cinci dintre bazele construite in apropierea insulelor artificale amenajate de China in ultimul an.

Sursele agentiei de presa provin din randul militarilor si diplomatilor occidentali care confirma faptul ca rachetele Hanoiului ar putea lovi bazele amenajate de Beijing pe insulele artificiale.

Trei dintre interlocutori sustin ca rampele mobile ale lansatoarelor de rachete nu au inca munitia necesara executarii unui atac, dar pot fi alimentate in maxim 2-3 zile.

Pana acum, miscarile de echipament par sa fi scapat ochiului vigilent al Beijingului, in ciuda faptului ca oficialii chinezi ridica pretentii asupra a 80% din Marea Chinei de Sud.

Ministerul de Externe de la Hanoi nici nu a confirmat dar nici nu a negat amplasarea bateriilor mobile de rachete pe insulele vietnameze din zona arhipelagului Spratly, spunand doar ca informatiile sunt "inexacte", fara alte detalii.

Cu toate acestea, in urma cu doua luni, ministrul adjunct al Apararii, Nguyen Chi Vinh, afirma ca, desi nu are astfel de sisteme instalate in zona, Vietnamul isi rezerva dreptul de a recurge la o masura de acest gen.

Din punctul de vedere al analistilor militari, decizia Hanoiului este cea mai iportanta masura defensiva din ultimele decenii, in contextul in care analizele interne aflate pe masa oficialilor din Vietnam reclama faptul ca instalatiile amplasate de China pe insulele artificiale pericliteaza securitatea flancului sudic si insular al teritoriului tarii.

Luna trecuta, un tribunal international a respins pretentiile teritoriale ale Chinei asupra zonei maritime din sud ca fiind nefondate, in urma unei plangeri depuse de Filipine.

China, Vietnam si Taiwan ridica pretentii teritoriale asupra aceluiasi perimetru din Marea Chinei de Sud, arhipelagul Spratly, o zona afla chiar pe una din cele mai importante rute comerciale maritime, cu un trafic anual de marfuri estimat la 5.000 miliarde dolari.

Filipine, Malaezia si Bruneiul contesta pretentiile Chinei asupra unor alte portiuni din zona maritima respectiva.

Tensiunile existente intre cele 6 tari asiatice au generat si o reactie prompta din partea Statelor Unite, vase apartinand flotei Pacificului patruland in zona pentru a verifica respectarea dreptului la libera circulatie a navelor in apele international.

In mod ironic, Washingtonul nu a ratificat niciodata tratatele de libera circulatie maritima pe care se pregateste sa le protejeze in apele Marii Chinei de Sud.

#Marea Chinei de Sud, #baze militare Vietnam, #tensiuni China Vietnam, #patrule militare SUA, #flota americana Pacific , #China