Tensiuni intre China si SUA in Marea Chinei de Sud

Joi, 25 Mai 2017, ora 15:22
1569 citiri
Tensiuni intre China si SUA in Marea Chinei de Sud
Foto: Pixabay

Un vas american de razboi a navigat aproape de o insula artificiala construita de China in Marea Chinei de Sud - reciful Mischief -, aceasta fiind prima contestare la adresa revendicarii de catre Beijing a acelor ape, de cand presedintele Donald Trump a fost investit in functie.

Surse anonime citate de presa americana sustin ca USS Dewey a trecut la 12 mile nautice (aproximativ 22 de kilometri) de Reciful Mischief, relateaza BBC.

Autoritatile chineze sustin ca vasul american a intrat in apele sale "fara permisiune", iar marina sa a avertizat sa paraseasca zona.

"Actiunea intreprinsa de vasul american submineaza suveranitatea si interesele de securitate ale Chinei", a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lu Kang.

De asemenea, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a spus ca americanii au afectat situatia care se imbunatateste in Marea Chinei de Sud si nu favorizeaza pacea si stabilitatea.

Statele Unite insista insa ca pot desfasura operatiuni in orice ape internationale.

Americanii spun ca nu sunt de partea nimanui in disputele teritoriale, insa au trimis vase si avioane militare in apropierea insulelor disputate, cu scopul de a asigura accesul la rute cheie de navigatie si de zbor.

China revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, inclusiv recife si insule care sunt revendicate si de alte tari.

Reciful Mischief se afla in insulele Spratly, la circa 250 de kilometri vest de Filipine, fiind ocupat de chinezi din 1995, si revendicat de Taiwan, Filipine si Vietnam. O insula artificiala a fost construita de guvernul chinez pe recif, in perioada 2014-2016.

Zona este disputata si din ratiuni economice, deoarece reciful este inconjurat de zacaminte neexploatate de petrol si gaze.

Insa China a starnit semnale de alarma in zona, prin transformarea de recifuri si insulite in insule artificiale si instalarea unor pozitii militare.

SUA si China s-au acuzat reciproc de "militarizarea" Marii Chinei de Sud si sunt ingrijorari ca zona devine un punct fierbinte cu potentiale consecinte globale serioase.

Beijingul a instalat lansatoare de rachete intr-o zona intens disputata din Marea Chinei de SudDemonstratie de forte: Japonia va trimite cea mai mai mare nava de razboi in Marea Chinei de SudOrientul Indepartat se aglomereaza: Franta a trimis un portavion amfibiu in Japonia ...citeste mai departe despre "Tensiuni intre China si SUA in Marea Chinei de Sud" pe Ziare.com

#tensiuni China SUA Marea Chinei Sud, #vas american Marea Chinei de Sud, #vas american recif Marea Chinei , #Stiri International