In Marea Chinei de Sud au inflorit insulele artificiale. Si o pista de 3 km

Joi, 02 Iulie 2015, ora 17:39
7455 citiri
In Marea Chinei de Sud au inflorit insulele artificiale. Si o pista de 3 km
Foto: Google+/Philippine Defense News

In ciuda angajamentelor Chinei de a inceta lucrarile in Marea Chinei de Sud, noi dovezi privind continuarea lucrarilor la insulele artificiale si bazele militare construite de Beijing in teritoriul disputat ies la iveala.

Imagini din satelit arata ca pe reciful Fiery Cross, chinezii au reusit sa amenajeze o pista de avioane lunga de 3 km, iar activitatea in zona nu a fost sistata, relateaza Reuters.

Baze operationale

Unul dintre comandantii Armatei americane este de parere ca bazele militare ridicate de chinezi pe cele 7 insule artificiale din arhipelagul Spratly ar putea fi operationale pana la sfarsitul acestui an.

In ceea ce priveste cazul pistei de pe reciful Fiery Cross, aceasta ar putea sa fie gata mult mai curand, dupa cum arata noile imagini surprinse la sfarsitul saptamanii.

Pista de aterizare de 3 km poate sa gazduiasca orice aeronava din dotarea aviatiei chineze, estimeaza expertii in securitate.

Acest lucru inseamna ca incursiunile avioanelor militare chineze in spatiul de deasupra Marii Chinei de Sud se vor inteti si vor acoperi o zona mai mare.

La mijlocul saptamanii trecute, China dadea asigurari ca a terminat amenajarea terenului pe cele sapte insule artificiale din Marea Chinei de Sud, desi nu oferea detalii vizand lucrarile care au fost efectuate.

Vizibile din cer

Imaginile surprinse de satelitii firmei Digital Globe au fost facute publice de Asia Maritime Transparency Initiative si Centrul de Studii Strategice Internationale din Washington.

In acestea se vedea ca pista de avioane a fost asfaltata, in jurul ei observandu-se alte doua constructii amenajate.

Portul gazduia deja o nava militara a marinei chineze, iar pe insula se mai vedeau 10 antene satelit, doua heliporturi si un turn radar.

Imagini cu o alta insula artificiala din zona, cea de pe reciful South Johnson, arata ca si acolo chinezii au pregatit doua heliporturi, o baza militara pe mai multe nivele, dotata cu doua turnuri radar si trei antene de comunicatii.

Reteta "Ucraina"

Teritoriul din jurul arhipelagului Spratly este aprig disputat intre China, Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei si Taiwan.

Este si punctul principal de supraveghere si control asupra traficului maritim din zona, valoarea comerciala a merfurilor care tranziteaza anual Marea Chinei de Sud fiind estimata la 5.000 de miliarde de dolari.

China a demarat operatiunile de construire si amenajare a insulelor artificiale inca de anul trecut, dand alarma in randul tarilor asiatice din vecinatate si la Washington.

Beijingul a cautat diverse scuze, declarand printre altele ca avanposturile militare din zona vor fi dublate si de centre de cercetare stiintifica si baze de navigatie si interventie in caz de accidente maritime.

Saptamana trecuta, Ministerul de Externe de la Beijing recunostea ca o parte din lucrari au fost terminate. Imaginile surprinse de sateliti arata ca activitatea s-a mutat spre alte doua recifuri din apropiere: Subi si Mischief.

La sfarsitul saptamanii trecute, seful Pentagonului declara ca atitudinea manifestata de China in arhipelagul Spratly poate fi asemanata cu cea a Rusiei in estul Ucrainei.

Tensiunile dintre Beijing si Washington au continuat cu iesirea la rampa a ministrului de Externe, Wang Yi.

Acesta a replicat ca renuntarea Chinei la drepturile din Marea Chinei de Sud i-ar rusina pe stramosi, in timp ce lipsa de reactie la incalcarea suveranitatii tarii ar pune o pata pe obrazul urmasilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#insule artificiale China, #tensiuni SUA China, #baze militare Marea Chinei de Sud , #China