Jocuri de razboi cu 25.000 de militari in Pacific: Americanii i-au invitat si pe chinezi, dar mai mult sa priveasca

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 16:38
5227 citiri
Jocuri de razboi cu 25.000 de militari in Pacific: Americanii i-au invitat si pe chinezi, dar mai mult sa priveasca
Foto: coastguard.dodlive.mil

Nave de razboi din 26 de state au demarat un exercitiu comun in apele Pacificului, in scopul promovarii securitatii internationale si cooperarii pe mare.

Exercitiul, care se intinde pe durata a 5 saptamani, aduce laolalta fortele navale din SUA si China, doua mari rivale intre care tensiunile tind sa reizbucneasca pe fondul acuzatiilor aduse de Washington privind militarizarea Marii Chinei de Sud de catre Beijing, remarca Defense News.

Inamici la gramada

Exercitiile de lupta "Rim of the Pacific" (RIMPAC) aduc pentru a doua oara in echipa internationala fortele navale din China, chiar daca o parte din membrii Congresului american s-au opus initiativei de a invita Beijingul sa participe, ca urmare a tensiunilor ivite in Marea Chinei de Sud.

De altfel, flota trimisa de chinezi in apropierea arhipelagului Hawaii va trebui sa conlucreze cu forte navale din alte sapte state care contesta dreptul Beijingului de a revendica diverse teritorii maritime din regiunea asiatica.

Pana acum, sapte insule artificiale au fost construite de chinezi in zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Sud, in calea uneia dintre cele mai folosite linii maritime internationale, cu un trafic anual de marfuri estimat la 5.000 de miliarde de dolari.

Antrenament limitat

China a trimis in Pacific cinci nave de lupta, printre care si un vas-spital. Acestea vor fi incluse in exercitiile de asistenta umanitara in caz de dezastre naturale, salvare submarina si combaterea pirateriei, dar vor sta pe tusa in cadrul exercitiilor tactice de lupta coordonate de americani.

Fortelor navale americane le este interzisa prin lege implicarea in exercitii militare alaturi de nave ale marinei chineze.

In total, 45 de nave de lupta, 5 submarine, 200 de avioane si 25.000 de militari vor lua parte la RIMPAC, un exercitiu organizat din doi in doi ani.

Ironia sortii

Ca un facut, unul dintre rolurile importante in RIMPAC il va avea portavionul american USS John C. Stennis, nava care tocmai a terminat o misiune de patrulare a zonei disputate din Marea Chinei de Sud si careia China i-a refuzat accesul in portul Hong Kong, dupa ce secretarul Apararii, Ashton Carter, a criticat comportamentul tot mai agresiv al Beijingului.

Pe tot timpul misiunii in Marea Chinei de Sud, portavionul american a fost flancat de nave militare ale Chinei, oficialii chinezi protestand vehement in privinta amestecului SUA intr-o zona maritima asupra careia Beijinul ridica pretentii teritoriale pe 80% din suprafata.

Insa nu doar americanii sunt printre contestatarii Chinei prezenti la exercitiul naval din Pacific.

Bruneiul, Malaezia si Filipine, state care revendica teritorii din Marea Chinei de Sud, vor participa, de asemenea, la cel mai important exercitiu naval din lume, alaturi de nave ale Germaniei, Italiei si Danemarcei, tari care au semnat avertismentul UE transmis Beijingului pe tema militarizarii apelor internationale din sudul coastelor sale.

In plus, Japonia, stat care intretine o disputa mai veche cu China pe tema arhipelagului Senkaku din Marea Chinei de Est, participa cu cele mai noi si mai mari vase de lupta ale flotei nipone.

Stare de discomfort

Oficialii americani au motivat decizia de a-i invita pe chinezi la RIMPAC 2016 ca fiind o incercare a de mentine siguranta si securitatea liniilor navale internationale prin intarirea legaturilor cu Beijingul.

Pentru alti analisti insa, masura este una riscanta sau chiar inutila.

"Invitatia facuta Chinei in 2014 a fost la fel de discutabila, dar ideea a fost aceea de a imbunatati comportamentul Chinei. Acum avem experienta ultimilor doi ani pentru a stabili daca s-a schimbat ceva. Ei bine, acest lucru nu s-a petrecut", arata Grant Newsham, cercetator in cadrul Forumului de Studii Strategice din Tokyo.

"Toate exercitiile din regiunea Asia-Pacific, in special cele majore, care implica prezenta unor puteri militare, au devenit importante.

Neinvitarea Chinei la RIMPAC ar fi semnalat celorlati participanti ca este cazul sa isi aleaga tabara in care se pozitioneaza si i-ar fi putut face sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua o decizie", puncteaza, ceva mai echilibrat, Rob Ayson, profesor de studii strategice la Universitatea Victoria din Wellington, Noua Zeelanda.

Tensiunile existente vor fi evidente, crede un alt expert in probleme de securitate maritima in regiunea Asiei de Est, Alessio Patalano.

"Disconfortul se va resimti. Insa, acesta va trebui sa duca la constientizarea faptului ca, pe mare, competitia militara si un anumit grad de cooperare pot exista", crede Patalano.

#exercitii militare Pacific, #forte navale China, #RIMPAC 2016, #conflict Marea Chinei de Sud, #tensiuni Washington Beijing, #pretentii teritoriale China , #China