Marea Chinei de Sud, butoiul cu pulbere al Asiei. SUA, speriate de inarmarea masiva din regiune

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 13:35
7527 citiri
Marea Chinei de Sud, butoiul cu pulbere al Asiei. SUA, speriate de inarmarea masiva din regiune
Foto: Wikimedia

Comandantul fortelor navale americane din Pacific, amiralul Scott Swift, se declara alarmat de cursa inarmarii declansata in Marea Chinei de Sud, in urma tensiunilor ivite intre China si alte 5 state din regiune, care isi disputa teritorii.

"Ingrijoararea mea este ca, dupa decenii de pace si prosperitate, am putea asista la revenirea politicii celui mai tare. Statele din regiune aloca procente importante din PIB pentru dezvoltarea unor forte navale superioare celor necesare propriei securitati", a explicat amiralul, citat de CNBC.

Marea discordiei

China reclama drepturi teritoriale asupra celei mai mari parti din Marea Chinei de Sud, o zona traversata de rute navale comerciale, pe unde se transporta anula marfuri de 5.000 de miliarde de dolari.

In acelasi timp, Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei si Taiwan revendica teritorii deja ocupate cu forta de Beijing, in urma construirii a sapte insule artificiale si a mai multor baze militare pe recifurile din arhipelagul Spratly.

"Anumite tari exagereaza in privinta tensiunilor din Marea Chinei de Sud, urmarind in schimb sa creeze confuzie si sa intervina in aceasta problema.

Acestea fac observatii fara motiv, menite a genera tensiuni, doar pentru a crea confuzie si a tulbura apele in regiune. China se opune unor astfel de gesturi", a explicat Hong Lei, purtator de cuvant in cadrul Ministerului de Externe de la Beijing.

In luna octombrie, marina americana a trimis in patrulare distrugatorul Lassen, care a inaintat pana la 12 mile marine de tarmul noilor insule ridicate de China in arhipelagul disputat.

Gestul a starnit reactii de nervozitate la Beijing, care a trimis mai multe vase militare sa escorteze discret nava americana.

In replica, Washingtonul a recomandat statelor care isi disputa aceeasi portiune din Marea Chinei de Suds a recurga la arbitraj international pentru a regla diferendul.

Reprezentantii SUA si ai altor state din regiunea Asia-Pacific sustin ca actiunile Beijingului perturba traficul naval militar si comercial din regiune, fiind neconforme cu tratatele internationale maritime.

"Chiar si acum, navele si avioanele care opereaza in vecinatea acestor obiective in conformitate cu dreptul international sunt supuse unor avertismente inutile, care ameninta rutina in cadrul operatiunilor comerciale si militare", a mai spus amiralul Scott Swift.

Conform presei de la Beijing, statul chinez a amenajat si diverse facilitati civile pe noile insule deschizand inclusiv o scoala pe una dintre acestea.

Insa, imaginile aeriene surprinse de avioanele si satelitii americani arata ca pe trei din cele sapte insule au fost construite piste pentru avioanele militare, iar unele porturi amenajate in ultimul an sunt destinate navelor militare si submarinelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#insule artificiale China, #tensiuni militare Asia, #baze militare China , #Asia