China, somata de Pentagon sa nu mai construiasca insule artificiale

Vineri, 12 Iunie 2015, ora 12:55
13844 citiri
China, somata de Pentagon sa nu mai construiasca insule artificiale
Foto: LinkedIn/Kai Yee Chan

Secretarul de Stat al Apararii din SUA, Ashton Carter, a solicitat guvernului de la Beijing sa opreasca procesul de construire a insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud.

Beijingul a recurs la aceasta metoda pentru a muta baze militare de pe continent direct in largul marii, intr-o zona disputata de mai multe state.

Interpelarea oficialului american i-a fost adresata generalului chinez Fan Changlong, vicepresedinte al Comisiei Militare Centrale din China, aflat intr-o vizita oficiala la Washington, arata cotidianul Hurriyet Daily News.

Nervi intinsi

Intalnirea protocolara dintre cei doi oficiali ai departamentelor de Aparare din Statele Unite si China s-a desfasurat pe fondul unor tensiuni in crestere in urma expansiunii militare a Chinei si a unor recente atacuri cibernetice ale hackerilor din aceasta tara.

Beijingul reclama dreptul de suveranitate asupra apelor din aproape toata Marea de Sud a Chinei, una dintre cele mai frecventate rute de transport catre porturile tarilor exportatoare de petrol si gaze.

"Carter a reiterat ingrijorarea guvernului Statelor Unite in privinta escaladarii tensiunilor in zona.

Totodata, a solicitat Chinei si celorlalte state care revendica drepturi teritoriale asupra zonei sa limiteze actiunile de militarizare pana la solutionarea disputei conform legislatiei internationale", a anuntat Pentagonul intr-un comunicat de presa.

Recent, secretarul de stat al Apararii a acuzat Beijingul de incalcarea legislatiei internationale in ceea ce priveste comportamentul fortelor navale si aeriene din Marea Chinei de Sud.

Spre deosebire de alte evenimente similare, vizita generalului Fan nu a fost urmata de o conferinta de presa comuna, un clar semnal ca partile nu au ajuns la un acord in aceasta privinta.

Pe de alta parte, oficialii departamentului de Aparare sustin ca partea chineza si-a exprimat dorinta pastrarii unui caracter cat mai discret asupra vizitei.

"Oficialii chinezi au solicitat o expunere cat mai redusa in presa a acestei intalniri", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, colonelul Steven Warren.

Zona militarizata

Beijingul a demarat inca de acum doi ani procesul de construire a unor insule artificiale in Marea Chinei de Sud, amenajand in 2014 diverse baze militare si aeroporturi pe acestea.

Zona unde navele de dragat ale marinei chineze au reusit sa creeze sapte noi insule face obiectul unei dispute teritoriale intre China, Filipine, Brunei, Taiwan si Vietnam.

Dupa instalarea bazelor militare in zona, inclusiv patrulele aeriene americane de pe portavionele stationate in regiune au fost interceptate de avioanele de vanatoare ale Chinei si somate sa paraseasca zona.

Tensiuni in crestere

Un alt scandal, de aceasta data legat de atacul cibernetic asupra a 4 milioane de conturi de internet ale functionarilor din administratia SUA, tulbura si mai mult atmosfera si asa tensionata dintre Washington si Beijing.

Anchetatorii americani au descoperit ca atacul a fost initiat de pe o retea de calculatoare din China, Beijingul fiind nevoit sa intervina imediat cu o dezmintire prin care sa infirme aceasta ipoteza.

Punctul forte al contestarii concluziilor trase de investigatorii in Statele Unite: legea din China interzice infractiunile cibernetice.

Inainte de a ajunge la Washington, generalul Fan a facut doua opriri in Texas si California.

Vizita sa vine ca urmare a unui efort de a dezamorsa situatia creata intre cele doua puteri militare si economice, fiind si un preambul pentru vizita oficiala la Washington a presedintelui Chinei, programata pentru luna septembrie.

Predecesorul secretarului Ashton Carter, Chuck Hagel, a efectuat la randul sau o vizita in China, in cursul anului trecut, deplasarea fiind marcata de mai multe replici acide schimbate intre oficialul american si gazdele sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tensiuni Washington Beijing, #baze militare Marea Chinei de Sud, #insule artificiale China, #somatie Pentagon China , #China