De ce se tem americanii de insulele artificiale ale Chinei

Luni, 15 Iunie 2015, ora 15:46
7599 citiri
De ce se tem americanii de insulele artificiale ale Chinei
Foto: LinkedIn/Kai Yee Chan

Conflictul inregistrat intre Washington si Beijing pe tema construirii insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud pentru amenajarea de baze militare nu se va sfarsi prea curand.

Pacea intretinuta de arme pare sa fie singura optiune ramasa, in conditiile in care oficialii chinezi dau semne ca ignora somatiile americane in aceasta privinta, opineaza amiralul James Lyons si analistul Richard Fisher, doi experti militari americani consultati de Washington Post.

Noua realitate asiatica

Expansiunea economica a Chinei a periclitat deja pozitia strategica a Statelor Unite in zona Asia-Pacific.

Acum, expansiunea militara a Beijingului in apele Marii Chinei de Sud, pe o portiune revendicata ca teritoriu de mai multe state din zona, pune Washingtonul in fata unei noi realitati.

Aceasta lasa doar doua variante pentru oficialii americani: asigurarea pacii prin amenintarea armelor sau intrarea intr-un eventual razboi demarat de China pentru asigurarea suprematiei militare in regiune.

Dupa 20 de ani de eforturi diplomatice, problema controlului asupra Marii Chinei de Sud reizbucneste in conditiile in care aceasta este tranzitata acum de aproximativ 40% din navele comerciale de pe glob.

Pentru liderii comunisti de la Beijing, controlul asupra acestei regiuni este vital ca urmarea rolului strategic detinut de insula Hainan in procesul de extindere a influentei globale militare si comerciale a Chinei.

Din acest punct de vedere, cine detine controlul asupra arhipelagului Spratly isi asigura mentinerea la putere in China.

Insula Hainan a devenit un punct central al politicii expansioniste a Chinei inca de la sfarsitul anilor '90, cand Beijingul a demarat construirea unor noi baze secrete pentru adapostirea flotei sale de submarine nucleare in zona.

Hainan este de asemenea pregatita sa gazduiasca in porturile sale unul sau doua portavioane ale marinei din China si mai multe transportoare de amfibii aflate deja in dotarea armatei chineze.

Acestea pot fi folosite pentru protectia submarinelor, dar si ca un mod de a spori influenta exercitata de China in Orientul Mijlociu.

Program spatial

Incepand cu 2016, insula Hainan va gazdui si noul centru spatial al Chinei, programul de lansare a unor sateliti militari comerciali pe orbita terestra facand parte din acelasi plan de extindere a influentei Chinei la nivel global.

O mare parte din lansarile care vor fi efectuate aici ar fi devenit vulnerabile daca armata chineza nu ar fi recurs la militarizarea zonei perin amplasarea de baze aeriene si navale pe noile insule artificiale.

Reciful Fiery Croos este punctul in care, cel mai tarziu la inceputul anului viitor, China isi poate detasa un escadron de nave de lupta si peste 30 de avioane in noua baza militara aflata inca in constructie.

Dispozitive militare similare vor putea fi comasate si pe insulele construite pe recifurile Subi si Mischief, la o distanta de 134 de mile marine de coasta filipineza si la 800 de mile de tarmul Chinei si de liniile comerciale din stramtoarea Palawan.

Mare insangerata

Nu exista niciun dubiu ca Beijingul va specula orice oportunitate, apeland chiar si la forta armelor, pentru a-si consolida pozitia in Marea Chinei de Sud.

A facut-o in 1974, cand a atacat si confiscat Insulele Paracel de la Vietnamul de Sud, in 1988 cand a comandat masacrul asupra trupelor vietnameze din arhipelagul Spratly si in 1995 si 2013, cand a deposedat statul filipinez de cateva teritorii din zona.

Din 2013 incoace, China a trimis in zona zeci de vase civile care lucreaza de zor la construirea bazelor sale.

In acelasi timp insa, aceste nave pot fi la fel de bine folosite intr-un asalt final dat impotriva insulelor care au ramas in continuare in posesia Filipinelor, Taiwanului sau Vietnamului.

Politica expansionista a Chinei poate da gres, dar numai cu o singura conditie. Aceea ca Washingtonul sa renunte la subestimarea rolului mentinerii securitatii in Marea Chinei de Sud.

A devenit imperativ ca fortele navale si aeriene americane sa impuna accesul liber al navelor si avioanelor intr-un spatiu liber recunoscut international.

Timp de trei decenii, oficialii americani nu s-au preocupat sa ajunga la o intelegere pe aceasta tema cu omologii lor de la Beijing, in parte si datorita strategiei de "pasi marunti" gandita de liderii chinezi.

Acum, Washingtonul are sansa de a interveni pentru a stopa definitiv inaintarea militara a Chinei in apele teritoriale dispate de alte state.

O cooperare cu Filipine pentru construirea unor noi insule artificiale si instalarea unor baze de rachete balistice in zona ar permite instituirea unei blocade in militarizarea completa de catre chinezi a arhipelagului Spratly.

De asemenea, Filipine ar putea adaposti si o forta aeriana substantiala a Statelor Unite care ar putea interveni pentru a opri procesul de colonizare cu forta a teritoriilor din Marea Chinei de Sud.

Chiar si cu riscul unor amenintari nucleare din partea Beijingului, Washingtonul, folosindu-si aliatii din Asia: Taiwan, Japonia si Filipine, poate impune mentinerea unui climat de pace in regiune.

Pana la urma, o pace mentinuta cu forta armelor este de preferat in locul unui razboi cu urmari nebanuite.

Solutii pentru folosirea in alt scop a insulelor nou aparute sunt destule. Nu mai departe de 25 mai, presedintele taiwanez Ma Ying Jeou a inaintat Chinei o propunere de a imparti teritoriile maritime disputate in scopul dezvoltarii economice comune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tensiuni China SUA, #politica SUA Asia, #razboaie Marea Chinei de Sud, #baze militare Marea Chinei de Sud , #China