Presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a anuntat vineri, in timp ce partenerii social-democrati stabilesc componenta Guvernului Viorica Dancila, ca programul de guvernare ce va fi prezentat de noul Executiv va stabili ca salariul minim sa creasca cu 100 de lei pe an pana in 2020 si 150 de lei pentru cei cu studii superioare.
Seful ALDE a spus ca din noul program va fi scoasa taxa de solidaritate, element ce fusese oricum abandonat si de Tudose pentru ca a creat discutii aprinse si val de nemultumire in randul mediului de afaceri.
"Romania nu trebuie sa ramana o tara cu mana de lucru ieftina", a motivat Tariceanu, in fata jurnalistilor, masura cresterii salariului minim.
El a anuntat insa ca impozitul pe gospodarie ramane in picioare, insa nu a precizat o data exacta de la care va fi aplicat.
"Urmeaza ca Ministerul Finantelor sa porneasca la operationalizarea acestui impozit, el presupune o logistica necesara si nu exista din partea ministerului un termen pe care sa-l fi avansat", a spus Tariceanu.
Citeste mai departe despre "Programul de guvernare al lui Dancila: Vom plati impozit pe gospodarie. Noi cresteri la salariul minim pana in 2020" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 13:19
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca exista posibilitatea ca introducerea impozitului pe gospodarie si noua modalitate de calcul a darilor catre stat sa fie amanate cu un an, daca nu va exista garantia unui numar suficient de consultanti fiscali pentru populatie.
"Nu avem de gand sa renuntam la sistemul nou de impozitare, pentru ca este un alt sistem prin care clasa mijlocie se dezvolta. In perioada urmatoare, o sa analizam cu foarte mare atentie daca anul 2018 este un interval suficient pentru a putea gestiona infiintarea acelui corp de 35.000 de consultanti fiscali.
Daca vom ajunge la concluzia ca actualul sistem nu ne da garantia ca, pana la finalul anului 2018, acesti consultanti fiscali pot fi identificati, atunci putem amana cu un an", a declarat Liviu Dragnea, luni seara, la Antena3.
Seful ANAF asteapta sa vada ce-i pregateste Guvernul referitor la impozitul global si consultantii fiscali: Deja are cu 3.000 de angajati mai putin decat e nevoie
Totusi, va fi mentinut obiectivul aplicarii neimpozitarii veniturilor sub 2.000 de lei incepand din anul 2018.
"Obiectivul nostru ca cei cu salarii sub 2.000 de lei sa nu mai plateasca impozit pe venit poate sa fie atins sub alta forma. La asta lucram acum si, intr-o perioada rezonabila, vom anunta decizia noastra si proiectul in ansamblu.
Asa am stabilit cu colegii mei, sa nu mai iasa cu proiecte nefinalizate sau care sunt in diverse stadii de analiza", a mai spus presedintele PSD.
Pe 12 aprilie,... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 07:35
Impozit pe gospodarii: asta ne pregateste Guvernul Romaniei, care sustine ca s-a inspirat din modele "de afara", mai exact din SUA, atunci cand a pregatit proiectul. Insa planul de la Bucuresti chiar isi trage inspiratia din cel gandit si dezvoltat de zeci de ani la Washington?
Ei bine, ele seamana si nu prea. Cel putin asa sustine romanca Roxana Cremene, care profeseaza de ani buni ca avocat peste Ocean.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a precizat intr-o emisiune televizata ca impozitul pe gospodarie pe care Executivul il pregateste "este sistemul american, daca vreti".
Ideea a fost reluata si de cel ce conduce portofoliul Finantelor in Guvern, Viorel Stefan, care a spus urmatoarele: "Ca structura, am plecat de la modelul din SUA".
Afla mai multe despre cum arata proiectul impozitului pe gospodarie:
Ce prevede proiectul Ministerului de Finante privind impozitul pe gospodarii. Cine si cat plateste, dar si cine e scutitCum va fi calculat venitul net anual global pe gospodarie: Vor fi deduceri pentru RCA, abonament la fitness si dansFumigena cu potential de bomba fiscala: Intrebarile cu care ne-a lasat Guvernul despre impozitul pe gospodarie
Ziare.com a vrut sa afle cum se aplica impozitul pe venit in SUA, asa ca am vorbit cu Roxana Cremene. Ea ne-a spus ca, din cate si-a dat seama parcurgand proiectul Ministerului Finantelor din tara noastra, sistemul propus sub numele de taxa pe gospodarie "este similar cu cel american si nu prea". Pe langa faptul ca e... mai mult
Luni, 08 Mai 2017, ora 09:40
Introducerea impozitului pe venitul global va determina o scadere drastica a veniturilor bugetare, iar din textul documentului rezulta o inechitate fiscala intre rezidentii unei gospodarii, sustine Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"Conceptul de 'gospodarie', ca pilon de baza al noului sistem, nu este reglementat de legislatia romaneasca, iar definitia fiscala creste din start complexitatea acestui nou sistem fiscal.
Din analiza altor sisteme fiscale (cum este cel american), impunerea se realizeaza in mod individual si numai optional (daca este in beneficiul contribuabilului) la nivel de familie formata din sot, sotie si copii.
Totodata, din textul documentului pot fi observate si alte aspecte, unele generatoare de inechitate fiscala (ex. tratamentul fiscal diferit intre rezidenti), alte neconcordante (ex. persoana responsabila cu indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a impozitului pe venitul global -IVG- de catre gospodarie; termenul de plata a IVG etc.) ", se arata intr-un comunicat remis presei luni de CDR.
Potrivit acestuia, introducerea impozitului pe venitul global, prin eliminarea sistemului de retinere la sursa si plata lunara a impozitului pe venituri (ex. salarii, dividende, dobanzi etc.), precum si a celui de plati anticipate de impozit (ex. pentru veniturile din activitati independente, chirii etc.), va determina o scadere drastica a incasarii veniturilor bugetare in anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va insemna... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 16:27
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, ca, in urma introducerii impozitului global pe gospodarie, romanii vor fi impozitati mai putin.
"Nimeni nu va plati mai mult. Se inlocuiesc cele doua cote de impozitare - 16% impozit pe salarii si pe alte activitati si cea de 5% pe dividende - se inlocuiesc cu 0% si 10%, adica toata lumea va plati mai putin. Noi acum avem doua categorii de venituri: impozabile si neimpozabile. Veniturile neimpozabile sunt cele din agricultura de subzistenta care si acum sunt scutite de impozite, acestea raman asa", a spus Dragnea la Antena 3.
Liderul PSD a precizat ca notiunea de gospodarie va fi definita in lege.
"Gospodaria inseamna o sigura persoana adulta, un om care traieste singur in gospodarie, sau un grup de persoane care locuiesc sau nu impreuna, poate sa fie o familie care are copilul student, locuieste la Bucuresti, de exemplu, dar se gospodaresc impreuna, adica si copilul participa la acest lucru. Deci un singur adult cu venituri proprii, sot si sotie sau doi parteneri, sot si sotie si copii aflati in intretinere, frati cu sotiile, copiii si parintii, sot, sotie, copiii si bunici, sunt prinse aproape toate exemplele. Gospodaria va fi definita in lege", a subliniat Dragnea.
El a adaugat ca veniturile medicilor vor fi neimpozabile, iar veniturile din dividende, pentru care acum se plateste impozit 5%, nu vor mai fi impozitate. Veniturile din piata de capital, cele din donatii si din mosteniri nu se vor impozita de... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 08:54
Introducerea impozitului pe gospodarii ar putea fi o carte castigatoare, doar daca va exista o infrastructura moderna si o disciplina de fier in colectarea darilor, considera consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.
Intrebat la RFI Romania daca introducerea impozitului pe gospodarii ar putea fi o carte castigatoare, Adrian Vasilescu a raspuns: "Ar putea sa fie o carte castigatoare, in conditiile in care in primul rand va exista o infrastructura moderna si un sistem de disciplina de fier in colectarea darilor".
Consilierul guvernatorului BNR anticipeaza formarea unor cozi imense la sediile Fiscului.
"Combinat cu introducerea sistemului pe gospodarii, Fiscul iti da tie cetatean al Romaniei salariat obligatia de a te duce la Fisc o data la sase luni sau o data pe an, inca nu s-au decis cum sa se faca aceasta impozitare prin prezenta salariatului la o coada imensa, probabil, de care uneori se va lipsi sau poate ca s-ar putea sa ajungem in situatia in care colectarea nu va mai fi 100% macar de la salarii.
Fiscul ar putea sa spuna pai nici acum nu e 100%, pentru ca foarte multi angajatori iau impozitul de la salariati, dar nu-l varsa la Fisc. Asta se poate rezolva usor, ca intregul impozit adunat de la salariati sa fie varsat la Fisc, dar se poate rezolva foarte greu ca toti salariatii sa se duca la timp si sa-si verse impozitul la Fisc, in conditiile in care perspectiva ar putea sa fie sumbra, cu cozi imense, cu pierdere de timp si asa mai departe", a... mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 12:03
Ministerul de Finante a publicat documentul de lucru privind impozitul pe venitul global, in care se precizeaza cine si cat ar plati impozit, dar si categoriile care se bucura de scutiri.
Astfel, gosopodaria este definita, conform documentului de lucru de la Ministerul Finantelor:
1. gospodarie - grup alcatuit din una sau mai multe persoane fizice inrudite sau neinrudite, care au un patrimoniu comun pe care il administreaza impreuna din punct de vedere economic si financiar si locuiesc/nu locuiesc efectiv la acelasi numar cadastral.
2. patrimoniu - totalitatea drepturilor si a obligatiilor cu valoare economica, precum si a bunurilor mobile si imobile la care se refera aceste drepturi, care apartin uneia sau mai multor persoane fizice.
Implementarea si administrarea gospodariei:
(1) Gospodaria se constituie prin decizie emisa de organul fiscal competent in baza cererii depuse de catre membrii sai. Decizia de aprobare/respingere privind implementarea gospodariei se emite in termen de 60 de zile de la data primirii cererii. Cererea va cuprinde cel putin numele si prenumele, CNP-ul fiecaruia dintre membri, semnatura acestora, precum si membrul desemnat ca reprezentant al gospodariei.
(2) Organul fiscal competent va fi notificat de catre reprezentantul gospodariei pentru orice modificare survenita in componenta gospodariei in termen de 30 de zile de la producerea acesteia. Organul fiscal competent va emite in termen de 60 de zile de la primirea notificarii... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 19:43
Impozitul pe venit ar urma sa fie aplicat, de anul urmator, in functie de un venit anual global pe gospodarie.
Insa, o gospodarie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat in functie de numarul de persoane care fac parte din acea gospodarie, precum si la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casa si masina (RCA), abonament la sala de fitness si dans, bilete la cinema, carti, medicamente sau sustinerea unor entitati nonprofit, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal aflat in discutie si obtinut de Profit.ro.
De asemenea, gospodariile cu venituri mici in care se afla copii minori vor primi, in anumite conditii, sprijin financiar din partea statului.
Astfel, o gospodarie formata dintr-o singura persoana va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodata, va avea dreptul la deduceri cumuland intr-un an 2.000 de lei (in cazul in care plafonul neimpozabil lunar nu variaza).
Din venitul total obtinut de acea persoana intr-un an se scad in prima faza cei 24.000 de lei, dupa care se scad si deducerile pana la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce ramine statul ar urma sa aplice un impozit de 10%.
Venitul anual global (Vag) al unei gospodarii va fi reprezentat de suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania, cu exceptia veniturilor neimpozabile si a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 08:31
Angajatorii nu vor mai retine din salariul angajatilor, in fiecare luna, decat contributiile sociale, nu si impozitul pe venit, pe care romanii vor fi obligati sa si-l plateasca singuri in cursul anului urmator, cand vor depune declaratii de venit global pe gospodarie.
Bani deoparte trebuie sa puna si cei care au venituri din dobanzi sau care au castigat la jocuri de noroc, obligatia de a retine impozitul la sursa fiind eliminata si pentru depozitele bancare si pentru organizatorii de jocuri de noroc, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal, aflat in discutie si obtinut de Profit.ro din surse guvernamentale.
Ramane sa fie retinut in continuare la sursa, insa, de catre notari, impozitul pe veniturile din vanzarea imobilelor.
Veniturile din salariile si asimilate salariilor, cele din activitati independente, dar si veniturile din investitii sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodarie.
Daca in prezent angajatorii trebuie sa calculeze si sa retina salariatilor atat contributiile sociale (pensii, sanatate, somaj), cat si impozitul pe venit (de 16% in prezent), din 2018 nu vor mai retine si vira la buget decat contributiile sociale.
Impozitul pe venit ramane in sarcina angajatului, caruia angajatorul are obligatia sa ii elibereze, pana la finele lunii februarie 2019, doar un document din care sa rezulte situatia veniturilor nete realizate in cursul anului precedent.
Nici platitorii de venituri pentru... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 08:03