Gabriel Biris: Un nou experiment fiscal - contul defalcat de TVA sau cum reinventam roata

Luni, 31 Iulie 2017, ora 17:30
987 citiri
Gabriel Biris: Un nou experiment fiscal - contul defalcat de TVA sau cum reinventam roata
Foto: Ziare.com

Dupa deja discutatele si uitatele subiecte fiscale (impozitul pe gospodarii, impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate) care au pus pe jar intreaga comunitate de afaceri din tara noastra, romani si straini deopotriva, acum Guvernul ne pune la incercare cu un nou subiect: contul defalcat de TVA.

Consultantul fiscal Gabriel Biris explica, intr-un articol pentru Curs de Guvernare, detalii despre noua masura luata in calcul de Guvern.

Despre ce este vorba?

Guvernul ar vrea ca toate companiile din Romania sa mai deschida un cont la banci sau la Trezorerie, cont in care sa incaseze TVA aferent facturilor emise catre clienti si din care ar urma sa plateasca doar TVA aferent facturilor de la furnizori sau de TVA catre buget, iar disponibilul ar putea fi folosit de catre companie doar cu aprobarea ANAF (aprobare care probabil insa ca va implica un control similar cu cel de la rambursari de TVA).

Care este scopul?

Scopul declarat al acestei masuri este reducerea evaziunii prin crearea unui circuit financiar controlat, paralel cu circuitul financiar "normal", astfel incat hotii sa nu mai aiba acces liber la TVA-ul care circula in B2B.

In subsidiar, autorii propunerii sustin ca masura ajuta si companiile care vor avea banii pusi de o parte pentru plata TVA pe 25 ale lunii urmatoare.

Cand?

Masura - care implica modificari in sistemele informatice ale companiilor, ale bancilor si ale ANAF, deschiderea a sute de mii de conturi noi, training pentru personal etc. - ar urma sa fie implementata de la 1 septembrie 2017, adica in cateva saptamani, saptamani care se intampla sa mai fie si in plina perioada de concedii.

Citeste mai mult despre acest subiect si despre intrebarile pe care le mai adreseaza Gabriel Biris, pe Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "Gabriel Biris: Un nou experiment fiscal - contul defalcat de TVA sau cum reinventam roata" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cont defalcat TVA, #Gabriel Biris TVA , #Stiri Taxe si impozite