Fost sef ANAF: Impozitul pe gospodarie, o prostie in stare pura. Fumigena propagandistica sau ideea unui politruc desprins de realitate

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 10:45
3047 citiri
Fost sef ANAF: Impozitul pe gospodarie, o prostie in stare pura. Fumigena propagandistica sau ideea unui politruc desprins de realitate
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Pentru calcularea impozitului pe venitul global, care de la anul ar urma sa se faca la nivelul unei gospodarii, persoanele vor depune o cerere la ANAF, iar institutia isi va da acordul intr-un termen de 60 de zile. Un fost sef ANAF catalogheaza proiectul drept "prostie pura".

Astfel, persoanele care locuiesc impreuna, inrudite sau nu, si care au un patrimoniu comun pe care il administreaza impreuna vor putea depune o cerere la ANAF pentru inregistrarea gospodariei. Cererea va contine cel putin numele si prenumele, CNP-ul fiecaruia dintre membrii, semnatura acestora, precum si membrul desemnat ca reprezentant al gospodariei, informeaza Profit.ro, care a obtinut un draft al proiectului de la Ministerul de Finante.

In functie de constituirea gospodariei, membrii acesteia vor achita impozitul pe venitul global si vor beneficia de deducerile ce vor fi prevazute in lege.

Cum va fi calculat venitul net anual global pe gospodarie: Vor fi deduceri pentru RCA, abonament la fitness si dansOlguta Vasilescu da noi explicatii despre impozitul pe gospodarie si spune ca familiile vor fi incurajate sa aiba cat mai multi copii

Fostul sef al ANAF Gelu Stefan Diaconu prezinta pe blogul personal un document care contine "Punctajul privind impozitul pe venitul global (IVG) pe gospodarie" realizat la PSD, in care e definit noul impozit si gospodaria, modul de calcul si de plata, si se explica de ce s-a recurs la aceasta schimbare a Codului Fiscal, precum si care sunt beneficiile pentru cetateni si pentru stat. De asemenea, in document se explica rolul viitorilor consultanti fiscali si modul in care acestia vor fi alesi.

Diaconu califica impozitul pe gospodarie drept "cea mai inepta idee utopica in materie de administrare fiscala, raportat la conditiile Romaniei, de la Revolutie incoace", o "prostie in stare pura", si spune ca "populismul habarnist" practicat de guvernarea actuala este foarte periculos.

Fostul sef al ANAF aduce o serie de argumente, sustinand, printre altele, ca definirea gospodariei este "un demers extrem de complicat, daca nu imposibil, fata de diversitatea situatiilor si conditiilor concrete din realitatea romaneasca".

El mai afirma ca va fi nevoie de un recensamant al persoanelor care se "gospodaresc impreuna", pentru ca sursa datelor este necentralizata, iar sistemul cadastral de nefolosit.

"Cum se va corela din punct de vedere al administrarii fiscale noul IVG cu colectarea de catre ANAF a contributiilor sociale (pensii, ...citeste mai departe despre "Fost sef ANAF: Impozitul pe gospodarie, o prostie in stare pura. Fumigena propagandistica sau ideea unui politruc desprins de realitate" pe Ziare.com

#impozit venit global gospodarie , #Stiri Taxe si impozite