Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce prevede proiectul Ministerului de Finante privind impozitul pe gospodarii. Cine si cat plateste, dar si cine e scutit

Ce prevede proiectul Ministerului de Finante privind impozitul pe gospodarii. Cine si cat plateste, dar si cine e scutit

Ministerul de Finante a publicat documentul de lucru privind impozitul pe venitul global, in care se precizeaza cine si cat ar plati impozit, dar si categoriile care se bucura de scutiri.

Astfel, gosopodaria este definita, conform documentului de lucru de la Ministerul Finantelor:

1. gospodarie - grup alcatuit din una sau mai multe persoane fizice inrudite sau neinrudite, care au un patrimoniu comun pe care il administreaza impreuna din punct de vedere economic si financiar si locuiesc/nu locuiesc efectiv la acelasi numar cadastral.

2. patrimoniu - totalitatea drepturilor si a obligatiilor cu valoare economica, precum si a bunurilor mobile si imobile la care se refera aceste drepturi, care apartin uneia sau mai multor persoane fizice.

Implementarea si administrarea gospodariei:

(1) Gospodaria se constituie prin decizie emisa de organul fiscal competent in baza cererii depuse de catre membrii sai. Decizia de aprobare/respingere privind implementarea gospodariei se emite in termen de 60 de zile de la data primirii cererii. Cererea va cuprinde cel putin numele si prenumele, CNP-ul fiecaruia dintre membri, semnatura acestora, precum si membrul desemnat ca reprezentant al gospodariei.

(2) Organul fiscal competent va fi notificat de catre reprezentantul gospodariei pentru orice modificare survenita in componenta gospodariei in termen de 30 de zile de la producerea acesteia. Organul fiscal competent va emite in termen de 60 de zile de la primirea notificarii decizia de modificare a componentei gospodariei.

(3) Evidenta gospodariilor implementate se organizeaza prin ordin al presedintelui ANAF.

Categoriile de contribuabili:

(1) Urmatoarele persoane datoreaza impozitul conform prezentului titlu si sunt numite in continuare contribuabili:

a) persoana fizica rezidenta, desemnata ca reprezentant al gospodariei;

b) persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;

c) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania

Sunt scutite de la plata impozitului pe venit:

persoanele cu handicap grav sau accentuat;persoanele cu venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator;persoanele cu venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica;persoanele cu venituri realizate din ...citeste mai departe despre "Ce prevede proiectul Ministerului de Finante privind impozitul pe gospodarii. Cine si cat plateste, dar si cine e scutit" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 809 ori