Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii care muncesc in strainatate, printre cei mai afectati de modificarile fiscale de la 1 ianuarie 2018

Romanii care muncesc in strainatate, printre cei mai afectati de modificarile fiscale de la 1 ianuarie 2018
Modificarile la Codul Fiscal, pentru introducerea impozitului pe venitul global, anuntata de PSD pentru 1 ianuarie 2018, ii vor afecta foarte mult pe romanii care pleaca la munca in strainatate, chiar si in alte state din Uniunea Europeana.

Potrivit Profit.ro, draftul de proiect, care se afla in discutie la Ministerului Finantelor, prevede ca impozitul pe venit se aplica in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

Asta inseamna ca romanii care pleaca sa munceasca in alta tara vor datora impozit statului roman, daca nu-si muta rezidenta fiscala in tara in care se duc. "Riscurile sunt foarte mari ca acestia sa fie impozitati de doua ori, de statul in care lucreaza, dar si de statul roman, a declarat pentru Profit.ro Gabriel Sincu, director executiv al departamentului de asistenta fiscala si juridica la EY Romania.

In prezent, un roman care munceste cu contract de munca in strainatate, plateste impozit doar in tara in care castiga veniturile. Daca se vor aplica noile reguli, asa cum sunt prevazute in dreftul de modificare a Codului Fiscal, pentru a nu plati impozit si in tara in care castiga banii, si in Romania, persoana respectiva va trebui sa-si mute rezidenta in afara Romaniei.

Mai mult, persoana care doreste sa isi schimbe rezidenta trebuie sa completeze si sa depuna la autoritatea competenta din Romania un formular, cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, si sa faca dovada schimbarii rezidentei fiscale intr-un alt stat.

"Trebuie sa am mare grija cum gestionez toata partea asta (de schimbare a rezidentei, n.r.). La perioade mai scurte, care nu permit mutarea rezidentei fiscale, impozitarea se va face in Romania", a atentionat Sincu. In plus, daca vor pleca din tara fara sa-si schimbe rezidenta, persoanele respective vor plati impozit si in Romania, pana vor avea schimbata efectiv rezidenta.

Citeste si:

Angajatii isi vor plati singuri impozitul pe venit

Ce prevede proiectul Ministerului de Finante privind impozitul pe gospodarii. Cine si cat plateste, dar si cine e scutit

Fost sef ANAF: Impozitul pe gospodarie, o prostie in stare pura. Fumigena propagandistica sau ideea unui politruc desprins de realitate ...citeste mai departe despre "Romanii care muncesc in strainatate, printre cei mai afectati de modificarile fiscale de la 1 ianuarie 2018" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2845 ori