Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul vrea modificarea cotei unice de impozitare si vine cu o noua idee. Reactii vehemente din opozitie

Guvernul vrea modificarea cotei unice de impozitare si vine cu o noua idee. Reactii vehemente din opozitie

Ministrul de Finante, Viorel Stefan, a negat, miercuri, ca Guvernul vrea sa renunte la cota unica de impozitare. El a precizat, insa, ca se urmareste ca nivelul acesteia sa fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018, urmand ca aceasta cota de impozitare sa se aplice venitului global al unei gospodarii.

Potrivit ministrului, notiunea de gospodarie inseamna "un grup de persoane, indiferent daca sunt rude sau nu, care au un patrimoniu comun".

Totodata, Viorel Stefan a subliniat ca Executivul vrea sa introduca neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei.

Ministrul a precizat insa ca impozitarea veniturilor va fi globalizata.

"Globalizarea impozitarii veniturilor inseamna ca, daca un salariat realizeaza venituri principale din relatii de munca, el va plati 10% impozit pe venit in fiecare luna, dar la sfarsitul anului, pana in luna mai a anului urmator, va depune o declaratie fiscala in legatura cu toate veniturile realizate si va avea loc o regularizare", a declarat Stefan, potrivit News.ro.

Prin regularizare, contribuabilul fie va trebui sa mai plateasca la Fisc, in caz ca a avut venituri suplimentare, fie i se vor deduce anumite sume.

Ministrul nu a spus insa care vor fi cheltuielile contribuabililor care vor putea fi deductibile de la impozitare. El a precizat ca, in functie de politica de stimulare a unor activitati adoptata de Guvern, acestea ar putea fi contributiile la pilonul II de pensii, asigurarile private de sanatate sau cheltuielile cu educatia copiilor.

Viorel Stefan a mai afirmat ca un alt avantaj al schimbarii modului de gestionare a impozitarii veniturilor este modificarea comportamentului cetatenilor fata de comercianti, prin faptul ca primii vor fi stimulati sa pastreze toate bonurile cu achizitiile facute pentru a face dovada efectuarii unor cheltuieli deductibile de la impozitare. In plus, vor exista deduceri pentru un anume volum al bonurilor prezentate.

"Mecanismul de globalizare a impozitarii veniturilor nu va putea functiona fara consiliere fiscala", a mai spus Viorel Stefan, adaugand ca va trebui constituit un corp de consultanti fiscali angajati de catre stat sa ofere consultanta fiscala persoanelor fizice.

Opozitia critica initiativa Guvernului

In replica, presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat ca liberalii vor reintroduce cota unica de impozitare, daca PSD va renunta la ea.

"Daca PSD are de gand sa renunte la cota unica, PNL o va reintroduce! Este decizia PSD daca vrea sa se joace cu stab ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea modificarea cotei unice de impozitare si vine cu o noua idee. Reactii vehemente din opozitie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2984 ori