Impozitul pe gospodarie practic elimina cota unica, aduce inechitate si gaura la buget - Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 16:27
2765 citiri
Impozitul pe gospodarie practic elimina cota unica, aduce inechitate si gaura la buget - Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Introducerea impozitului pe venitul global va determina o scadere drastica a veniturilor bugetare, iar din textul documentului rezulta o inechitate fiscala intre rezidentii unei gospodarii, sustine Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

"Conceptul de 'gospodarie', ca pilon de baza al noului sistem, nu este reglementat de legislatia romaneasca, iar definitia fiscala creste din start complexitatea acestui nou sistem fiscal.

Din analiza altor sisteme fiscale (cum este cel american), impunerea se realizeaza in mod individual si numai optional (daca este in beneficiul contribuabilului) la nivel de familie formata din sot, sotie si copii.

Totodata, din textul documentului pot fi observate si alte aspecte, unele generatoare de inechitate fiscala (ex. tratamentul fiscal diferit intre rezidenti), alte neconcordante (ex. persoana responsabila cu indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a impozitului pe venitul global -IVG- de catre gospodarie; termenul de plata a IVG etc.) ", se arata intr-un comunicat remis presei luni de CDR.

Potrivit acestuia, introducerea impozitului pe venitul global, prin eliminarea sistemului de retinere la sursa si plata lunara a impozitului pe venituri (ex. salarii, dividende, dobanzi etc.), precum si a celui de plati anticipate de impozit (ex. pentru veniturile din activitati independente, chirii etc.), va determina o scadere drastica a incasarii veniturilor bugetare in anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va insemna cel putin 4% pierdere a veniturilor din PIB.

"Suplimentar, schimbarea regulilor jocului intr-un interval atat de scurt de timp (mai putin de un an) va constitui o povara administrativa insurmontabila pentru ANAF, prin cresterea numarului de persoane supuse impunerii si lipsa unui mecanism clar de colectare.

Totodata, trebuie mentionat nivelul ridicat al cheltuielilor pe care Guvernul trebuie sa-l suporte cu adaptarea sistemului informatic al ANAF care, in prezent, se confrunta cu un deficit al arhitecturii hardware, iar cresterea 'artificiala' a numarului persoanelor supuse impunerii il poate colapsa", mentioneaza sursa citata.

In acelasi timp, spune CDR, adaptarea aplicatiilor software la un nou sistem va conduce la cheltuieli suplimentare, avand in vedere modificarea sistemelor actuale, definite pe baza cotei unice, in linie cu proiectele finantate de Banca Mondiala in acest sens.

Citeste alte articole pe acelasi subiect

Angajatii isi vor plati singuri impozitul pe venitFost ...citeste mai departe despre "Impozitul pe gospodarie practic elimina cota unica, aduce inechitate si gaura la buget - Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozit gospodarie cota unica, #impozit gospodarie venituri buget scadere , #Stiri Taxe si impozite