Problema cea mare nu e neaparat deficitul comercial istoric inregistrat in 2018 - adica 15,2 miliarde de euro: ci aceea ca 2 miliarde de euro deficit a venit de la mancare.
Poate nici asta n-ar fi cea mai mare problema: ci aceea ca n-am facut deficit importand icre de Manciuria sau muguri ai unei plante pe care de disparitie. Deficitul comercial ne vine de la lapte, carne, legume si fructe - da, 2 miliarde de euro deficit.
Si poate nici asta n-ar fi un capat de tara, daca am exporta tehnologie de varf: problema e ca deficitul comercial la mancare a inghitit integral excedentul de la cea mai de varf industrie a noastra: de la industria auto.
Analiza de mai jos e, de fapt, sinteza sumara a unor fragmente din cele 7 articole aparute in publicatia CRONICILE Curs de Guvernare, care abordeaza din toate unghiurile tristul adevar al situatie din acest moment: Cum a ajuns aceasta tara, aflata pe locul 2 in UE ca avantaje comparative ale agriculturii, sa imprumute bani din exterior pentru a-i consuma aici - adica a-i trimite la loc tot in exterior sub forma de importuri din Ungaria si Polonia.
La final, fostul comisar european pe Agricultura, Dacian Ciolos, care le-a vazut pe toate din pozitia de negociator al PAC - explica si problema: cum de aceasta tata foarte bogata a sustinut locurile de munca din Ungaria si Polonia, intr-un an in care, la mare sarbatoare, au sfarait gratarele pe tot cuprinsul patriei.
Despre cum cresterea economica romaneasca intretine locurile... mai mult
Duminica, 17 Februarie 2019, ora 22:07
Productia de lapte de consum a crescut cu 15,5% (30.844 tone) in primele 11 luni din 2014, comparativ cu perioada similara din 2013, totalizand 230.201 tone, in timp ce cantitatea de lapte importat a scazut cu 20,5 procente, de la 87.722 tone la 69.763 tone la finele lunii noiembrie, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).
In perioada mentionata, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a crescut cu 114.540 tone (14,1%), potrivit Agerpres.
Cresteri ale productiei in perioada 1 ianuarie - 31 noiembrie 2014 au mai fost inregistrate la smantana de consum - cu 5.533 tone (11,5%), unt - cu 661 tone (7,5%), branzeturi, inclusiv branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (85,8% din productia totala de branzeturi) - cu 4.047 tone (6,2%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) - cu 5.619 tone (3,7%).
Potrivit datelor INS, cantitatea de lapte brut importat a scazut de la de la 87.722 tone in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2013 la 69.763 tone in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2014 (20,5%).
In luna noiembrie 2014 comparativ cu luna precedenta, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut cu 9.444 tone (11,8%).
Dintre principalele produse lactate, scaderea productiei in luna noiembrie 2014 comparativ cu luna octombrie 2014 a avut loc la: lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) - cu 1.163 tone (8,2%), lapte de consum - cu 1.768 tone (7,7%),... mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 10:47
Peste 50 de fabrici de lapte din Romania, reprezentand aproape o treime din total, s-au inchis anul trecut din cauza scaderii cererii pe piata interna si cresterii costurilor de productie, a declarat agentiei MEDIAFAX Dorin Cojocaru, presedintele patronatului APRIL din industria laptelui.
La inceputul anului trecut in Romania functionau 183 de fabrici de lapte autorizate santitar-veterinar, potrivit APRIL. La 1 aprilie 2014, numarul fabricilor scazuse la 152, iar la finele anului la 130, potrivit Mediafax.
"S-au inchis pentru ca nu le mai merg afacerile. Costurile de productie sunt din an in an mai mari, iar hypermarketurile au inceput sa renunte la productia interna de lapte, pentru ca marcile proprii se produc in tari precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste tari vine lapte mai ieftin, pentru ca au ramas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia", a spus Cojocaru.
El a adaugat ca hypermarketurile au marit taxele de raft pentru producatorii romani si incearca sa sustina firmele din tarile in care isi au originile.
"INS spune ca a crescut cu 6% consumul de lactate. Nimeni nu spune insa cu cat au crescut importurile in acest an. Multe ferme medii si mari din Romania s-au inchis, pentru ca din cauza importurilor masive nu mai au cui livra laptele. Exista astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci", a afirmat oficialul patronatului.
Dorin Cojocaru a amintit ca la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte in Uniunea... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 11:16
Procesatorii si producatorii detinatori de cota de lapte pentru vanzari directe mai pot depune doar miercuri, 14 mai 2014, declaratia anuala de cota de lapte, altfel risca aplicarea unor penalitati, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
"Producatorii care nu depun in termenul legal declaratia anuala de vanzari directe vor pierde cota de lapte prin retragere la rezerva nationala precum si dreptul de a beneficia de sprijinul financiar acordat prin masurile prevazute in cadrul Politici Agricole Comune (PAC). Cotele individuale nu vor fi retrase la rezerva nationala daca producatorii detinatori de cota vor transmite impreuna cu declaratia anuala si o justificare scrisa, datata si semnata, asupra imposibilitatii transmiterii acestei declaratii in termenul legal", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, cumparatorii de lapte (procesatorii) care nu depun in termen declaratia anuala privind cantitatile achizitionate vor fi penalizati pentru fiecare zi calendaristica de intarziere, incepand cu data de 15 mai.
Penalitatea reprezinta suma corespunzatoare taxei datorate pentru o depasire de 0,01% din cantitatile de lapte care i-au fost livrate de producatori pentru fiecare zi calendaristica de intarziere. Aceasta suma poate sa fie cuprinsa intre 100 si 100.000 de euro.
De asemenea, cumparatorul care nu trimite declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a achizitiona lapte de la producatori, prin retragerea autorizarii. Pe baza... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 14:14
Romania importa 10% din laptele folosit ca materie prima si integral foliile din care se fabrica paharele din plastic si fructele aflate in compozitia iaurturilor.
"Fructele pentru iaurturi vin sub forma de gem pasteurizat in containere inchise si sunt aduse de la mari producatori de fructe din Europa. La ora actuala nu exista un producator in Romania care sa produca fructe pentru uz industrial", a declarat joi Laurentiu Tulvan, directorul de operatiuni pentru Europa de Est al Danone.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a vizitat joi fabrica de lactate din Bucuresti a producatorului francez.
El a spus ca si folia de plastic din care se fabrica paharele in care sunt vandute iaurturile este importata din Polonia, pentru ca nu exista un astfel de material pe piata romaneasca.
In schimb, laptele pe care il folosesc producatorii este in proportie de 90% de provenienta interna.
Materia prima importata pentru productia de lactate nu depaseste 10%, a afirmat Dorin Cojocaru, directorul general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).
Potrivit lui Constantin, in perioada 2007-2013 Romania a atras fonduri europene pentru industria laptelui in valoare de 42 milioane de euro. mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 14:49
Marii retaileri din tara noastra cumpara lapte din Ungaria, desi productia interna ar putea acoperi fara probleme consumul.
Explicatia specialistilor este ca fermierii unguri si-au organizat breasla in asociatii colective, astfel incat productia de lapte este vanduta en gros, cu preturi mai mici, dar cu profit mare, dat de volum. Asa se face ca marii retaileri din Romania cumpara lapte din tara vecina.
Romania importa 25% din laptele necesar productiei, in timp ce producatorii romani sunt nevoiti sa il dea de mancare la porci.
"Importam circa 25% din laptele necesar pentru productie, in timp ce procesatorii romani au lapte suficient si sunt nevoiti sa il arunce la canal sau sa il dea mancare la porci. Se prefera laptele din import pentru ca este mai ieftin", a explicat Dragos Frumosu, presedintele FNSIA.
Legislatia europeana este de partea marilor lanturi de magazine, care pot importa din orice alta tara desi exista materie prima in tara in care comercializeaza.
"Piata europeana este libera. Fiecare poate sa isi comande din ce tara vrea. Fiecare retailer isi comanda de unde crede el ca este mai bine. Ca si la toate celelalte scandaluri este vorba de pret. A ales un pret mai mic si a avut o marfa mai proasta", a explicat Sorin Minea, seful Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta) pentru Business24.
Sorin Minea, seful Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta)
De ce au ungurii un pret atat de... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 07:02
Romania a importat, in primele patru luni din 2012, lapte si produse lactate in valoare de 75,7 milioane euro, in scadere cu 5,26% fata de aceeasi perioada din anul anterior, cand valoarea importurilor a fost de 79,9 milioane euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Cantitatea de lapte, smantana, lapte batut, iaurt, chefir, zer, unt si branzeturi sau casuri importata de pe pietele intra si extra comunitare a totalizat, in primele patru luni ale anului, circa 74.736 tone, mai putin cu 10,45% comparativ cu aceeasi perioada din 2011, respectiv 83.462 tone.
In ceea ce priveste exporturile, acestea au crescut de la 8.764 tone, in intervalul ianuarie-aprilie din 2012, la peste 11.366 tone in perioada similara din 2011, incasarile depasind 19,1 milioane de euro fata de 10,5 milioane euro, anul trecut, cu un avans de 82%.
Potrivit statisticii MADR, importurile Romaniei pe segmentul produselor lactate au vizat cu precadere laptele si smantana concentrate/neconcentrate cu/fara adaos de zahar (49.532,5 tone), dar si branzeturile si casurile care au totalizat 12.855 tone, la finele lunii aprilie 2012. Valoarea acestor importuri a depasit 60,9 milioane de euro.
Pe de alta parte, exporturile de lapte si smantana au reprezentat, in primele patru luni ale anului, 5.874,6 tone, cu incasari de 7,8 milioane de euro.
Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), cantitatea de lapte de vaca colectata de la... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 10:09