"Politia preturilor" pentru marii retaileri. Cum afli de cate ori umfla supermarketurile pretul la ceea ce cumperi Interviu

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 08:15
1634 citiri
"Politia preturilor" pentru marii retaileri. Cum afli de cate ori umfla supermarketurile pretul la ceea ce cumperi Interviu

Romania va avea, cel mai probabil la finalul acestui an, un "Observator al preturilor", in incercarea de a proteja micii producatori de politica "autoritara" a supermarketurilor, a declarat intr-un interviu acordat Business24, Achim Irimescu, scretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Reprezentantul MADR a explicat ca acesta este un proiect mai vechi al Comisiei Europene care a pornit de la criza laptelui din 2008-2009, insa care poate fi extins pe intreg lantul alimentar. Irimescu a adaugat ca nu crede ca, pe termen scurt o asistam la scaderi ale pretului alimentelor, insa efectele se vor vedea pe termen mediu si lung.

Practic, in prima faza, autoritatile vor crea un site in care sa fie prezentate comparativ preturile alimentelor din marile lanturi de magazine si cele din piate. Apoi, lista va fi completata cu pretul alimentului in toate etapele: producatori, intermediari sau comerciantii finali.

De unde a pornit ideea infiintarii unui "Observator al preturilor" si care este pozitia Romaniei cu privire la acest proiect?

"Observatorul preturilor" a fost introdus printre masurile pe care le-a identificat "High level grup-ul" din care am facut si eu parte acum doi ani tocmai pentru a identifica solutii pentru a ajuta producatorii de lapte sa isi creasca influenta pe lantul alimentar.

S-a constatat dupa criza din 2008-2009 din sectorul laptelui ca preturile au scazut la producator si cu 44% si la vanzare doar cu 11%. S-a spus ca trebuie sa informam consumatorul sa vada unde se duc banii, ca nu este neaparat de vina producatorul, ci retailerul si eventual procesatorul.

S-a adoptat atunci un intreg pachet de masuri, Regulamentul European care aviza trei elemente principale. Prima masura era instituirea benevola a contractelor, insa decizia se ia la nivel de tara, intre furnizorul de lapte si procesator.

In al doilea rand, stabilirea unui "Observator al preturilor" pentru a se informa exact piata ce se intampla cu pretul, cine si cat castiga, carei categorii de operatori pe piata ii revine cel mai mare castig.

In al treilea rand, era introdusa o exceptie de la Legislatia Europeana pe Concurenta prin care se permite asociatiei de producatori sa negocieze in numele membrilor atunci cand asociatia respectiva nu detine mai mult de 30% din piata laptelui.

Aveti in vedere implementarea unui asemenea proiect in Romania?

Noi, acum, suntem in curs sa preluam aceasta legislatie europeana, legea este pe circuit, eu am sustinut de atunci ca trebuie sa introducem contractualizarea si raman de vazut cum constituim Observatorul preturilor. Trebuie sa colectam preturile de pe piata de la producatori si sa transmitem la Bruxelles.

Cine va coordona "Observatorul preturilor"

Proiectul va fi coordonat in intregime de Ministerul Agriculturii. Ideea unui astfel de proiect a vizat initial sectorul laptelui, insa nu ne impiedica nimeni sa il extindem.

Cand estimati ca va fi introdus acest proiect?

Sper ca proiectul sa se aplice daca nu la finalul acestui an, macar la inceputul anului viitor.

Credeti ca se vor vedea efectele pe piata dupa infiintarea "Observatorului preturilor"? O sa scada pretul alimentelor?

Eu sunt convins ca pe termen scurt nu vom vedea un efect in ceea ce priveste pretul alimentelor, insa pe termen mediu si lung sunt sigur ca ele vor fi.

Cele mai multe "contestatii" vor veni, cu siguranta din parte marilor retaileri...

Tocmai aceasta este problema vizata pentru ca ei isi fac politica lor, cu preturi reduse si omoara multi producatori, mai ales pe cei romani care nu reusesc sa faca fata provocarilor de acest gen.

Daca discutati cu majoritatea firmelor din industria alimentara, o sa vedeti ca ei sunt la limita si nu doar ca se vaita ca au probleme, ci chiar este realitatea. Numai daca analizam segmentul de fructe si legume, unde se face evaziune cu importurile din Turcia, putem avea o imagine clara si asupra altor sectoare. Sigur ca nu poti face fata unor importuri evazioniste.

Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
#preturi alimente, #Observator preturi, #Achim Irimescu interviu, #Observator preturi Irimescu , #Ministerul Agriculturii