Agricultura, in pericol. Romania, in criza alimentara peste 4 ani?- interviu Stefan Niculae

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 18:05
5498 citiri
Agricultura, in pericol. Romania, in criza alimentara peste 4 ani?- interviu Stefan Niculae

"Goana dupa profituri uriase ale celor care sunt in piata va pune agricultura pe butuci. Daca nu se stabilizeaza pretul si nu se gasesc solutii pentru lucrarile agricole vom avea mari probleme. (...)In 3-4 ani, daca o tinem tot asa, vom deveni dependenti de importuri si vom asista la o criza alimentara determinata de cresterea preturilor", a declarat presedntele Agrostar, Stefan Niculae, intr-un interviu acordat Business24.

In urmatorii ani se vorbeste despre o adancire a crizei petrolului. Cum va amplifica aceasta, criza alimentara despre care la fel se stie este urmatoarea dupa criza financiara?

Avem o mare problema datorita pretului la combustibilul destinat agriculturii. Deja motorina destinata agriculturii a ajuns la 30% din costurile la hectar. In contextul in care Guvernul nu va gasi o solutie adecvata in ceea ce priveste scaderea pretului pentru sectorul agricol, vom asista la diminuarea suprafetelor cultivate si la diminuarea efectivelor de animale.

Chiar daca in acest an am avut o productie agricola buna, in comparatie cu 2010 vom vedea ca suprafetele cultivate s-au diminuat, ceea ce este un semnal de alarma.

Cresterea preturilor la noi e ceva anormal. Suntem singura tara care creste pretul la motorina doar de dragul de a-l creste.

Goana dupa profituri uriase ale celor care sunt in piata va pune agricultura pe butuci. Daca nu se stabilizeaza pretul si nu se gasesc solutii pentru lucrarile agricole vom avea mari probleme.

Impactul imprevizibil al schimbarilor de clima e un alt factor care va influenta viitoarea criza alimentara. Ce tipuri de culturi vom avea in Romania peste 20-25 de ani?

Din pacate, nu avem un program foarte clar de relansare a segmentului irigatiilor.

Nu avem o politica in ceea ce priveste pretul energiei destinate irigatiilor. De asemenea, nu avem soiuri adaptate la schimbarile climatice.

E foarte greu de spus ce culturi vom avea peste doua decenii. Romania trebuie sa ramana o cultivatoare traditionala de cereale, care trebuie adaptate la schimbarile climatice. Avem foarte multe institute de cercetare care pot crea soiurile necesare. Noi avem o problema cu aceste companii multinationale care ne arunca pe piete tot felul de soiuri.

Noi nu trebuie sa ne schimbam structura agricola. Trebuie sa facem ceea ce stim mai bine.

Cum vedeti migratia culturilor dinspre sud spre nord? Ce vom mai gasi in sudul si nordul Europei in urmatoarele decenii?

Aceasta migratie e legata de politica fiecarui stat, care de foarte multi ani si-a creionat o strategie interna pentru agricultura. Important este securitatea alimentara a populatiei.

Aceasta migratie poate fi anulata in conditiile in care fiecare tara isi repozitioneaza strategia pe zonele de mediu.

Indiferent de schimbarile climatice care vor avea loc, chiar daca vom trece la o clima mediteraneana, noi putem continua cu cultivarea cerealelor. In plus, daca vom avea o clima mediteraneana putem avea orice in Romania.

Noi nu ne confruntam cu o criza alimentara in acest moment, ci ne confruntam cu o criza a preturilor la produsele agroalimentare.

Avem mari probleme in refacerea filierei de produs. Aici ma refer la colectare, depozitare, comercializare produse agricole.

Uitati-va ce se intampla in zona de cereale, in legumicultura si chiar in zona laptelui. Am ajuns sa importam 30% lapte in conditiile in care avem o cota de 3 milioane de hectolitri si nu mai suntem in stare sa ne indeplinim cota pe care ne-am asumat-o in fata UE.

Toate aceste lucruri nu se fac fiindca politicile sunt proaste, se diminueaza fiindca fermierii nu mai au puterea financiara sa-si lucreze terenul. Nevand suprafete cultivate, nu mai avem nici filiere de animale.

In loc sa acordam pe cap de bovina 800 de lei cat am negociat cu UE, Guvernul vrea sa dea 400 lei. Toate statele din jurul nostru au prioritate pe agricultura si vin cu solutii interne pentru sustinere, numai in Romania dupa un an agricol bun se taie subventiile.

In 3-4 ani, daca o tinem tot asa, vom deveni dependenti de importuri, lucru care va duce treptat la o criza alimentara.

Tehnologiile legate de OMG, pot fi raspunsul imediat la provocarile urgente ale crizei alimentare din urmatorii ani?

Este o solutie pe care alte state o aplica. Cei mai mari producatori de cereleale modificate genetic sunt SUA. Ei au mers pe aceasta varianta care iti reduce costurile foarte mult la producator, o varianta foarte controversata in UE.

Poate fi o solutie atat pentru agricultor cat si pentru piata.

Aici intervine aceasta disputa legata de oportunitatea cultivarii acestor tipuri de culturi.

Cine va repune agricultura pe picioare in Romania, mediul privat sau statul?

Statul trebuie sa sigure acel set de politici agricole pentru mediul privat. Agricultura are nevoie de o legislatie care sa incurajeze fermierul.

La noi, daca la prima vedere ai impresia ca legislatia incurajeaza fermierul, in momentul in care intri pe fondul legii vei vedea ca foarte multi agricultori nu pot accesa fonduri europene pentru investitii.

Acest TVA de 24% este crima pentru orice agricultor. In primul rand, descurajeaza asocierea pentru ca in momentul in care unesti cinci saraci, care se duc in piata si aplica TVA-ul de 24% la kilogramul lor de castraveti, intra in concurenta cu castravetii din afara care sunt subventionati si mai vin si sub evaziune, prin urmare se vand sub pretul lor.

Atunci apare aceasta conurenta neloiala, il pune pe producatorul agricol intr-o postura in care e nevoit sa vanda sub pretul de cost si, astfel, intra in faliment.

In momentul in care un agricultor din Franta sau Italia are pretul la motorina cu 50% mai mic decat il avem noi in prezent, din start s-a creat o inechitate in ceea ce priveste costurile pe suprafata intre agricultorul din Romania si cel din alte state europene.

Un agricultor din UE merge la banca si ia un credit pentru productie sau pentru investitii cu o dobanda de maxim 2-3%. In Romania te duci si o iei cu 15-16%. Nu ai cum sa concurezi pe o piata cu politici fiscale care nu te incurajeaza.

Statul roman trebuie sa se alinieze la legislatia europeana in ceea ce priveste politicile fiscale si formele de sprijin financiar destinate agriculturii. Atata timp cat va exista aceasta inechitate degeaba vom lupta sa facem productii bune . Totul va fi sortit esecului.

Cum apreciati finantarea agriculturii in Romania? Sunt deschise bancile catre astfel de credite?

Nu, finantarea e foarte proasta. O componenta mica care beneficieaza de facilitatile sistemului bancar sunt companiile mari din agricultura, care au posibilitatea sa contracteze un credit, sa garanteze cu ele, dar 80% din agricultura dijn Romania este de subzistenta. Un agricultor de rand nu va putea niciodata sa-si finanteze nici capitalul nici investitia.

Care sunt optiunile unui fermier pentru a-si incepe un business? De unde ia banii?

Singura optiune ii ramane banca, alta sursa nu are. Agricultorul are o casa, un tractor si trei gaini, cu ce sa garanteze ca sa ia un credit de 100.000 de euro?

Aici trebuie sa intervina statul prin legea creditului agricol care sa-i dea posibilitatea sa ia credite subventionate si prin legea creditului funciar care sa-i dea posibilitatea sa ia teren agricol prin credite sunbventinate ca sa poata sa-si comaseze suprafetele agricole.

Cum comentati faptul ca dupa mai bine de un secol in care problema hranei a fost redusa treptat, paradoxal omenirea se intoarce din nou la nevoile primare?

Da, asa e. Lumea nu intelege ca productia agricola trebuie sa fie subventionata. Agricultura poate aduce securitatea alimentara, care insemana preturi decente si productie de calitate.

In Romania pericolul e foarte mare. Pe anumite segmente s-a ajuns la importuri de 70-80%, ceea ce este foarte grav. Noi importam securitate alimentara si cream indirect locuri de munca altor state, cand noi avem potential in interior.

In 3-4 ani am putea asista la o criza alimentara in Romania determinata de criza cresterii preturilor si de necultivarea terenurilor.

#subventii agricultura, #programe fermieri, #criza alimentara, #criza petrol, #securitate alimentara , #Agricultura