Se scumpeste mancarea - de ce?

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 13:22
1606 citiri
Se scumpeste mancarea - de ce?

Painea, uleiul de floarea soarelui, legumele, fructele, laptele si produsele lactate ar putea suferi majorari importante de pret pana la sfarsitul acestui an, potrivit specialistilor in industria alimentara.

Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), pretul graului pe bursa a crescut de la 160 de euro pe tona la 220 - 250 de euro pe tona, iar Romania va fi nevoita sa importe grau la sfarsitul anului acesta sau inceputul anului viitor.

Din aceasta cauza, pretul painii s-ar putea majora cu pana la 30 la suta.

"Daca ne gandim la pretul painii, nu e foarte mare. Ca si cumparator, faptul ca o paine este 1 leu acum si ca va fi 1,3 lei nu este o crestere pe care buzunarul sa o suporte foarte greu. La o paine inseamna 3.000 de lei vechi, la 30 de zile inseamna 100.000 de lei vechi. Nu face o gaura", a declarat Dragos Frumosu, pentru Ziare.com.

De altfel, presedintele FSIA spune ca pretul painii din Romania nu este real, fiind mult mai scazut decat in alte tari. "In mod real, daca un kilogram de paine ajunge acum pe la 3,5 lei, ar trebui sa fie pe la 5 - 6 lei kilogramul. Aproape dublu, ca sa fie un pret real si sa-l putem compara cu pretul painii in celelalte state", a explicat Frumosu.

"Este o filosofie intreaga. Faptul ca romanul consuma mai multa paine decat un neamt, un francez sau oricare alt stat si atunci, teoretic, o parte din costuri se acopera din consumul mai mare de paine", a adaugat el.

Pretul painii ar putea fi majorat nu numai din cauza importurilor, dar si din cauza unor masuri legislative. Astfel, daca se impune timbrarea painii, dupa cum se discuta deja, ar insemna ca acest lucru sa se reflecte in pret. Pe de alta parte, ar ajuta la eliminarea evaziunii fiscale din domeniu, care, in prezent, creeaza concurenta neloiala si scaderea sumelor de bani care se duc spre bugetul de stat.

Ulei, legume si lapte mai scumpe

La randul sau, pretul uleiului de floarea soarelui ar putea fi majorat cu 15 la suta, din cauza cresterii pretului la materia prima. Desi Romania dispune de destula samanta de floarea soarelui, pretul acesteia pe bursa a crescut, iar comerciantii din Romania au inceput deja sa-si creasca preturile.

"Ca afacere, mi se pare corect. Ca si cumparator mi se pare lipsa de respect. In momentul in care pretul a crescut, e clar ca pe mine ma obliga sa cresc pretul produsului finit. Pe de alta parte, comerciantul de cereale spune urmatorul lucru: nu am avut bani, i-am investit si am cumparat de la producator. Mai departe, sau mi le cumperi tu in Romania sau, avand in vedere ca pretul la bursa a crescut, ma duc si le vand in alta parte si iau mai multi bani decat imi oferi tu in Romania", a explicat Frumosu.

"In conditiile astea, pana la urma el are dreptate. Este incorect fata de mine, ca pe fondul scaderii puterii de cumparare si pe o astfel de situatie economica si sociala preturile cresc. Din punctul asta de vedere nu este corect, dar nu este de vina nici producatorul, nici comerciantul, este de vina statul roman", a completat acesta.

Laptele si produsele lactate s-ar putea scumpi cu 7 - 8 la suta, cel mult 10 la suta, din cauza faptului ca productia interna a fost mai scazuta si s-a apelat la importuri. Un motiv pentru scaderea productiei este pretul oferit de unitatile de procesare a laptelui, de numai 2 bani pe litru.

"Se pare ca au inceput sa se formeze acele cooperative, lanturi de producatori, care, printre altele, incearca sa-si faca si magazine proprii si unitati de procesare. Si atunci, in conditiile astea, intr-un an - doi, piata sa se schimbe din toate punctele de vedere", a explicat Frumosu.

In cazul fructelor, legumelor si conservelor din fructe si legume, pretul este afectat de vremea ploiasa din acest an, din cauza careia o parte din productie s-a stricat, dar si din cauza faptului ca, intre lunile octombrie - mai, aproape toate produsele vin din import.

De asemenea, preturile s-ar putea majora si din cauza cresterii costurilor pentru energie electrica, combustibil, gaz si energie termica.

Producatorii, amenintati de faliment

In ultimul an, vanzarile au scazut cu 15 la suta, comparativ cu 2009, si cu 20 - 25 la suta fata de 2008. Iar, avand in vedere reducerea puterii de cumparare, aceasta tendinta se va accentua in urmatoarea perioada.

"Omul va fi mai selectiv, se va indrepta catre cele mai ieftine produse. Pe de o parte, exista riscul scaderii vanzarilor, ceea ce nu-si doreste nimeni. Dar producatorul nu mai poate suporta. El, daca nu isi regleaza un pic preturile dupa toate scumpirile aparute in ultimul an de zile, mai mult ca sigur ca intra in faliment", a explicat Frumosu.

Potrivit spuselor sale, Guvernul ar trebui sa implementeze masuri pentru incurajarea produselor alimentare romanesti, prin relaxare fiscala si sprijinirea firmelor mici si mijlocii in obtinerea finantarii din bani europeni.

De asemenea, Ministerul Agriculturii ar trebui sa stabileasca 3 - 4 obiective principale pentru anul urmator si sa acorde finantare in special acestora, nu sa acorde bani putini pentru fiecare proiect.

Romania are potential urias, dar nefolosit

In acest an, Romania a reusit sa intre in randul celor mai mari producatori de porumb la nivel mondial, intrecand tari precum Rusia si Ucraina si fiind sub nivelul Statelor Unite sau al Chinei.

Cu toate acestea, Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), sustine ca Romania ar avea un potential mult mai mare.

"In conditiile anului 2010, daca am fi avut productie nu 10 milioane, ci 20 de milioane de tone si am fi putut exporta la un pret bun si tara avea de castigat. Potentialul Romaniei este mare si nu este folosit din mai multe cauze. Si din cauza agricultorilor, nu sunt nici ei perfecti, ca nu lucreaza cum trebuie pamantul, nu aplica tehnologiile cum trebuie, si din cauza lipsei banilor, care a fost o cauza cronica in Romania ultimilor 20 de ani, si din cauza lipsei sistemelor de irigatii, care sunt foarte importante pentru porumb", a explicat Sitaru, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, si productia de grau ar fi putut sa fie mai mare decat cele 6 milioane de tone din acest an. In plus, desi pretul graului a fost "corect" in acest an, Sitaru spune ca un agricultor castiga, la o productie medie, doar 100 de euro pe hectar.

Presedintele LAPAR a adaugat ca Romania are nevoie de mari investitii in domeniul irigatiilor, deoarece apa este extrem de importanta mai ales pentru productia de porumb, iar o irigare corecta ar putea creste foarte mult media pe hectar.

#mancare, #alimente, #produse, #dragos, #frumosu , #stiri Dragos Frumosu

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  3. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO