Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un tablou sumbru: Lista lucrurilor pe care NU stim sa le putem produce. Ce importa Romania din UE si de la cine. Nu prea e clar si de ce

Un tablou sumbru: Lista lucrurilor pe care NU stim sa le putem produce. Ce importa Romania din UE si de la cine. Nu prea e clar si de ce

Schimburile cu tarile din UE au fost in anul trecut de circa 43 miliarde de euro la export (75% din total exporturi) si aproape 52 miliarde de euro la import (77% din total importuri).

Pe partea de schimburi extracomunitare, s-au inregistrat exporturi de 14,3 miliarde de euro (25% din total exporturi) si importuri de 15,4 miliarde de euro (23% din total importuri).

Practic, aproape 90% din deficitul extern rezultat din schimbul de marfuri a provenit din relatiile comerciale cu tarile partenere din UE.

Ceea ce face utila o trecere in revista a importurilor din aceste tari pe categorii de marfuri, asa cum sunt ele grupate la nivel international si sunt disponibile la nivelul statisticii tinute strict de INS impreuna cu institutele omoloage din UE.

Ideea este de a vedea daca nu cumva, pe langa intrarile, sa le spunem "normale", pentru orice economie, aducem in tara intr-o proportie cam mare pentru posibilitatile de care dispunem si marfuri pe care le-am putea fabrica aici, pentru a crea locuri de munca si PIB la noi si nu in alte tari participante la piata unica.

Am inclus in prezentare doar tarile care detin cea mai mare parte din importurile pe diferite categorii, pentru a va putea forma o idee in raport cu care dintre ele vem o competitivitate scazuta. A carei imbunatatire, fie si la un nivel oarecare, ar putea determina echilibrarea schimburilor externe si ar putea sustine, prin aportul valutar majorat, cursul de schimb al leului.

De retinut! Schimbarea circulatiei unui tip de marfa dinspre intrarea in Romania catre plasarea pe piata tarii partenere ar avea un dublu efect, pe sistemul de la un meci de tenis sau de volei, unde cineva trebuie sa-si adjudece punctul pus in jos. Daca nu o faci tu, o face adversarul, nu exista remize, precum la sah.

Mancarea luata din vecini

Simplificat, Romania a exportat anul trecut produse agroalimentare de aproape 5 miliarde de euro, dar a si importat undeva spre 6 miliarde de euro, de unde a rezultat cam un miliard de euro deficit comercial din cele aproape zece miliarde consemnate in total.

Tot cam de un miliard de euro am importat carne si lapte, unde, pe langa campioana europeana a majoritatii exporturilor, Germania, apar colegele de bloc estic ceva mai abile in a-si dezvolta zootehnia, Ungaria si Polonia.

Reamintim ca inainte de 1989, circula, ca obiectiv fezabil si in curs de atingere, ideea de a avea o agricultura in care sectorul vegetal si cel animal sa aiba ponderi aproximativ egale. ...citeste mai departe despre "Un tablou sumbru: Lista lucrurilor pe care NU stim sa le putem produce. Ce importa Romania din UE si de la cine. Nu prea e clar si de ce" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1018 ori