Efectele crizei alimentare: Orice guvern va avea viata scurta

Marti, 08 Februarie 2011, ora 23:31
3257 citiri
Efectele crizei alimentare: Orice guvern va avea viata scurta

"Atat timp cat agricultura Romaniei va fi mentinuta la un prag de subzistenta si nu se vor lua masuri si reforme adevarate, iar subventiile nu vor fi la valoarea celor din UE, probabil ca vor fi cresteri de preturi la alimente de 4-5% la fiecare doua, trei luni", este de parere Stefan Niculae, presedintele Federatiei Agrostar. Aceste a mai afirmat ca "decalajul dintre puterea de cumparare si majorarea preturilor va fi atat de mare incat orice guvern va avea viata foarte scurta".

Mugur Isarescu a declarat ca nu sunt motive interne de crestere a preturilor la alimente ci doar externe. La ce anume s-a referit Guvernatorul?

Guvernatorul s-a referit la importurile masive pe care Romania le face in aceasta perioada, pe mai multe categorii de produse si materii prime.

Sectorul legume-fructe, preponderent dependent de importuri in perioada noiembrie-martie, nu poate fi resuscitat pentru ca statul nostru nu sprijina investitii in sere incalzite si, pana in 2009, daca era un ajutor de stat de diminuare a pretului la gaze de aproximativ 35%, in 2010 acest ajutor nu s-a mai dat si ultimele suprafete cu sere pe care le aveam s-au inchis.

Am ajuns sa importam 30% din necesarul de lapte, in timp ce foarte multi producatori din Romania vand laptele sub pretul de cost sau n-au unde sa-l vanda.

Sectorul carnii de porc depinde de importuri pe toata perioada anului, intr-o proportie 70% din necesarul de consum al populatiei din Romania.

Toate aceste lucruri sunt acum completate de importurile de grau, pentru ca am avut o productie mai mica decat  progonza ministerului, de 3,8-4 milioane de tone.

Romania n-a avut o politica de a tine acest grau in depozite, am exportat 1,7 milioane de tone de grau ceea ce face ca tara noastra sa se duca pe alte piete sa cumpere grau, pentru a asigura cantitatea necesara de paine.

Uleiul se va scumpi, din cauza productiei foarte slabe de floarea-soarelui, iar la cartof, unde am avut un an foarte prost, am avut deja o crestere de pret de 45%.

Abia s-a terminat bubble-ul imobiliar si analistii spun ca urmeaza valuri de scumpiri la alimente in toata lumea, multi ani de acum inainte. Cum comentati?

Este un subiect care este analizat de forurile internationale de foarte multi ani, pentru ca s-a diminuat suprafata cultivata cu cereale, avand in vedere ca multi opteaza si pentru suprafete cu tot felul de plante pentru biomasa, pentru energia verde.

Un alt fenomen care-si face din ce in ce mai simtita prezenta sunt schimbarile climatice, care au loc la nivel mondial.

Anul trecut, datorita unei productii mult diminuate la cereale, state precum Rusia, Ucraina, America, Brazilia, Argentina au produs cu 40-60% mai putin si au inchis exporturile, ceea ce a dus la o crestere fara precedent a pretului la grau, la 230-240 euro/tona.

Unele analize recente spun ca majorarea preturilor la alimente nu este speculativa. Cat inseamna speculatie si cat este fundament economic? 

Romania are o problema cu sectorul agricol, care este dezorganizat, are o suprafata parcelata de 4 milioane de parcele, are productii foarte slabe pe aceste suprafete, pentru ca se face o agricultura de subzistenta in conditiile in care fermierii nu sunt asociati.

Pe de alta parte, avem probleme legate de investitiile in agricultura, care la ora actuala nu se pot face decat din fonduri europene.

Neputand atrage aceste investitii, si cand spun investitii, ma refer la depozite de cereale, sisteme de colectare legume-fructe, fabrici de procesare a carnii sau a laptelui care sa integreze productia cu materia prima din agricultura, investitii care sa se interpuna intre intermediari si marile multinationale, sa vina cu o oferta proprie de produse din intern.

Noi avem evaziune fiscala la legume si cereale, tot timpul anului. In zona laptelui, avem deja 30% importuri si am crescut evaziunea si aici.

Toate aceste lucruri se reflecta in preturi, care cresc nejustificat de mult, avand in vedere aceasta filiera impusa de alti actori decat filiera traditionala producator-procesator-comerciant.

Trebuie sa ne obisnuim de acum inainte cu astfel de stiri legate de scumpirea alimentelor?

Atat timp cat noi nu vom redresa rapid sectorul agricol din Romania, probabil ca pretul la alimente va fi o obisnuinta asa cum a devenit si combustibilul, motorina si benzina.

Atat timp cat agricultura Romaniei va fi mentinuta la un prag de subzistenta si nu se vor lua masuri si reforme adevarate, iar subventiile nu vor fi la valoarea celor din UE, probabil ca vor fi cresteri de preturi la alimente de 4-5% la fiecare doua, trei luni.

In cat timp si cu ce investitii poate fi fructificat acel potential al agriculturii romanesti de a hrani  80 milioane de oameni?

La ora actuala, este nevoie de asocierea producatorilor agricoli prin masuri flexibile din punct de vedere fiscal si scaderea TVA la produsele agricole si agro-alimentare si instrumentarea unei legi a creditului funciar care sa dea posibilitatea ca cei care vor sa faca agricultura sa poata cumpara terenuri agricole nelucrate.

Pe de alta parte, aceste asociatii care se constituie ar trebui sa poata, printr-un mecanism de garantare a statului, sa acceseze aceste fonduri europene, sa-si creeze propriile fabrici de procesare a laptelui si a carnii, de depozitare a graului si a cerealelor.

Cat timp aceste zone nu vor fi ale producatorilor agricoli, Romania va depinde in permanenta de importuri.

Vom vedea fructificat pontentialul agricol intern?

Cu actualele masuri care se iau in Romania anului 2011, nu vom putea fructifica potentialul agricol.

Situatia poate fi dramatica in contextul in care in 2011, cand se discuta de schimbarea politicii agricole comune la nivel european, noi in Romania nu vom face absolut nimic pe cele doua zone amintite mai devreme.

Va fi dramatic pentru noi, daca securitatea alimentara a Romaniei, o tara preponderent agricola, va depinde de importuri. Costurile vor fi mari si din punct de vedere economic si din punct de vedere social.

Cat de aproape suntem de declansarea crizei alimentare?

In momentul acesta, putem vorbi de o criza a cresterii preturilor.

Decalajul intre puterea de cumparare a unui cetatean de rand si majorarea preturilor va fi atat de mare incat orice guvern va veni la putere, va avea viata foarte scurta.

#agrostar, #cresterea preturilor la alimente, #criza alimentara, #stefan niculae , #stiri Mugur Isarescu