Cum este afectata Romania de sanctiunile Rusiei, al doilea partener comercial din afara spatiului comunitar ANALIZA

Vineri, 08 August 2014, ora 08:54
2327 citiri
Cum este afectata Romania de sanctiunile Rusiei, al doilea partener comercial din afara spatiului comunitar ANALIZA

Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro in 2013, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Acesta nu exclude insa posibilele efecte care ar putea aparea, in timp, pe piata interna din cauza unui aflux mare de produse provenite din tarile care exporta masiv in Rusia.

"Decizia Rusiei nu ne afecteaza pentru ca nu avem exporturi foarte mari pe piata din Rusia. De exemplu, anul trecut am exportat de 41 de milioane de euro, si cred ca era vorba de ceva porumb si floarea soarelui, putine produse. Nu reprezinta mare lucru, care sa ne afecteze direct, doar indirect, in timp, atunci cand produsele din alte tari, Germania sau Polonia, mari exportatoare pe piata din Rusia, ar trebui sa ajunga undeva pe o piata", a declarat, joi, pentru Agerpres, vicepremierul Daniel Constantin.

Acesta considera ca la nivelul UE trebuie o actiune unitara si "cat mai rapida", astfel incat sa poata fi asigurata producatorilor o competitie corecta.

"Trebuie o actiune coerenta, unitara a UE si cat mai rapida. In acest sens, am discutat cu comisarul Ciolos care mi-a spus ca saptamana viitoare, joi, va avea loc la Bruxelles o intalnire la nivel tehnic a tuturor tarilor membre pentru ca, in mod natural, fiecare stat membru, inclusiv Romania, va avea tendinta de a-si proteja piata interna. Sigur ca si pe mine ma preocupa producatorii din Romania, pentru ca trebuie sa le asiguram lor o competitie corecta fara sa fie alterata de un aflux mare de produse si atunci, ca sa evitam masuri de protejare a unor piete, trebuie sa avem masuri coerente la nivel european", a explicat Constantin.

Interventia in piata, una din masurile posibile pe care le-ar putea lua CE

Potrivit sursei citate, una dintre masurile posibile pe care le-ar putea lua CE se refera la interventia in piata.

"O masura este interventia in piata, acolo unde va fi cazul, sa se poata asigura stocarea acolo unde sunt afectati producatorii din alte state, astfel incat sa nu iasa pe piata unica o anumita perioada si sa sufoce piata respectiva, dar sunt multe alte masuri care se pot lua", a spus seful MADR.

In ceea ce priveste influentele care pot aparea asupra preturilor produselor alimentare la nivel european, Constantin a afimat ca "este prematur. Nici Comisia nu a avut o reactie pentru ca nici ea nu stie exact ce inseamna aceste sanctiuni pe care vrea sa le impuna Rusia".

Totodata, presedintele Romalimenta, Sorin Minea, considera ca nu este nimic dramatic din punctul de vedere al Romanei, in conditiile in care ultimii 7-8 ani nu s-au exportat produse agroalimentare in Rusia.

"Din punct de vedere al Romaniei nu este nimic dramatic. Romania nu face export in Rusia, poate ceva nesemnificativ, fructe si legume, dar produse din carne si lapte nu. Rusia a fost o piata inchisa in ultimii ani. Ei au o legislatie foarte ciudata, au avut intotdeauna restrictii foarte multe si mari pentru Romania si pentru toata Europa. Au inghitit foarte multe fructe si legume, dar nu de la noi, si foarte multa carne de la nemti. Pe Germania o va atinge aceasta decizie foarte mult", a afirmat Minea.

Stefan Padure, presedintele APAR, considera ca este pentru prima data bucuros ca nu facem export in Rusia.

"Desi ne-am chinuit nu am reusit sa ajungem pe piata Rusiei pentru ca ne-au blocat. Spun cu tristete ca sunt fericit pentru ca as fi preferat sa fi avut ceva de pierdut daca aveam un business acolo, pe piata rusa", a conchis Padure.

O treime din exporturile romanesti in Rusia reprezinta vehicule

Vanzarile de vehicule reprezinta o treime din exporturile romanesti catre Rusia, care au urcat anul trecut cu 500 milioane dolari, la 1,84 miliarde dolari, iar masinile, aparatele si echipamentele electrice totalizeaza un sfert din livrari, in top figurand Dacia, ArcelorMittal, Michelin sau Danfoss.

La finele anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Federatia Rusa a atins aproape 5 miliarde de dolari, in crestere cu 12,7% fata de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dlari, in urcare cu 2,5% comparativ cu 2012, potrivit Mediafax.

Soldul balantei comerciale a fost de -1,3 miliarde de dolari, in scadere cu 24%, ceea ce plaseaza insa Rusia pe pozitia a saptea in topul statelor care au contribuit la deficitul comercial.

Rusia, al saptelea partener comercial al Romaniei

Potrivit datelor statistice, Rusia este al saptelea partener comercial al Romaniei (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franta, Turcia si Polonia), cu o pondere de 3,4% din total, al noualea partener la export, cu o pondere de 2,8%, si al saselea partener la import (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franta si Polonia), cu o pondere de 4,3%.

In comertul Romaniei cu tarile din afara spatiului UE, Rusia a fost al doilea partener comercial dupa Turcia, cu o pondere de 13,15%, cu exporturi reprezentand 9,18% din total (locul doi), dar importuri de 17,6% (prima pozitie dintre statele non-euro). Cu toate acestea deficitul comercial din relatia cu Rusia este al treilea ca marime pe non-UE, solduri negative mai mari inregistrandu-se in comertul cu Kazahstan si China.

In structura, vehiculele reprezinta principala grupa de marfuri exportate - 33,75%, urmate de masini, aparate si echipamente electrice -25,7%, produse ale industrie chimice - 12,4% , produse diverse (mobila) -5,08%, metale comune si articole din acestea - 4,85%, materiale plastice - 4,08%, lemn, carbune din lemn - 3,98% si produse ale regnului vegetal - 2,8%.

Titeiul si produsele petroliere domina importurile din Rusia, cu o pondere de 64% in 2013, urmate de gaze naturale - 17,2%, materiale plastice - 3,2%, minereuri - 2,7% si metale comune si articole - 2,3%.

Intre companiile romanesti aflate in top exportatori in Rusia anul trecut se numara Automobile Dacia, Michelin, Kronospan, Egger, ArcelorMittal Galati, Pirelli Tyres Romania, Terapia, Lafarge Ciment Romania si Danfoss Romania.

#importuri alimente Rusia, #importuri Rusia, #sanctiuni Rusia , #Importuri