Agathon: Vom intra in hipermarket ca in biserica. Ne vom inchina si vom pleca

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 13:37
4619 citiri
Agathon: Vom intra in hipermarket ca in biserica. Ne vom inchina si vom pleca

Dan Matei Agathon concureaza la titlul de "Dr. Doom al Romaniei" dupa ce a conturat viitorul tarii in culori foarte negre. "Criza alimentara ne va lovi peste doi ani", avertizeaza vicepresedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR). Intr-un interviu acordat Bloombiz, Agathon spune "vom intra in hipermarket ca in biserica. Ne vom inchina si vom pleca". Totusi, acesta crede ca sunt masuri care pot fi luate de statul roman pentru a preveni acest dezastru. Masuri drastice si care trebuie aplicate urgent, dar care ne pot salva de la foamete.

Ati declarat ca peste doi ani vom fi loviti de o criza alimentara...

Criza alimentara va lovi Romania, daca Romania nu se va pregati.

Aceasta criza nu este produsa, "made in Romania", ci importata.

Noi importam aproximativ 70% din produsele alimentare, importam 50% din carnea de porc, si atunci evident ca importam si criza.

Romania are capacitatea de a hrani 100 de milioane de oameni.

Insa, in lipsa unei strategii menite sa preintampine acest dezastru, vom fi loviti de foamete peste doi ani.

Aceasta criza globala nu este una de productie, cu o criza a preturilor. Vom avea mancare, dar va fi scumpa.

Inseamna ca vom avea rafturile pline si vom intra in supermarketuri ca la biserica. Ne inchinam si plecam.

Nu este un scenariu pesimist. Marii economisti ai lumii au spus "bucurati-va ca iesim din marea criza economico-financiara, dar nelinistiti-va pentru ca intram in trei crize consecutive: criza alimentara, criza energetica si criza post-tsunami din Japonia".

La ce cresteri de preturi va trebui sa ne asteptam?

Criza a aparut in acest an la nivel global, numai datorita faptului ca China, cel mai mare producator si exportator de grau din lume, a avut o recolta slaba.

Drept urmare, pretul graului a crescut in vara acestui an fata de vara anului trecut cu 91%.

Pretul porumbului a crescut cu 60%, iar pretul la zahar si la soia a crescut cu 30%.

Analistii economici, unii dintre ei laureati ai Premiului Nobel pentru Economie, au spus sa ne asteptam ca, peste doi ani, pretul alimentelor sa creasca cu 30%.

Daca noi importam 70% din alimente, 70% din alimente vor fi mai scumpe cu 30%.

Ne resemnam? Parca totul se misca incet in agricultura noastra...

Romania este nepregatita. Degeaba avem potentialul sa hranim 100 milioane de locuitori.

Deocamdata nu avem nici macar o singura banca de credit agricol care sa ajute fermierii, iar sistemul de subventii a cam disparut.

Avem peste 1,1 milioane de fermieri. Agricultura moderna europeana sau americana se face pe suprafete de mii de hectare si nu pe suprafete de cateva pogoane.

3,5 milioane de hectare de teren agricol au ramas necultivate.

Acestea sunt premizele, asa ca haideti sa vedem ce se poate face.

O solutie ar fi ca intreaga suprafata agricola a Romaniei sa fie cultivata. Cum? Sa se introduca un impozit usturator pe terenul agricol nefolosit.

In acest caz, cei care nu-si cultiva terenul ori il vor da in arenda, ori vor gasi o metoda urgenta care sa permita cultivarea suprafetei.

Pentru a ne feri de cresterile alarmante ale preturilor alimentelor, exista solutii la Bucuresti, nu la Washington.

Prima solutie care ar trebui luata este introducerea TVA-ul redus de 5%. In agricultura, nu la rafturile magazinelor. La lapte, carne, grau, porumb.

Stiu ca aceasta masura s-ar numi revolutie si ca ar intra in contradictie cu sistemul contabil, dar stiu ca, in acelasi timp, este o masura care i-ar permite romanului sa cumpere mancare mai ieftina cu 19%.

Trebuie sa intelegem ca atunci cand creste pretul graului si al porumbului, creste si pretul carnii de porc, al salamului si al aripioarele de la KFC.

Reducerea TVA pana la 5% s-ar putea aplica imediat? Este statul pregatit pentru asa ceva?

Ar trebui format un comitet anticriza din care sa faca parte reprezentanti ai partidelor politice, patronatelor, sindicatelor, Academiei de Stiinte si Bancii Nationale.

Acest comitet trebuie sa gaseasca solutiile anticriza si sa convinga Fondul Monetar Intarnational ca acestea sunt masuri de protectie si de securitate pentru Romania.

Daca s-ar adopta acum reducerea TVA-ului, s-ar vedea diferenta preturilor la raft intr-o luna de zile.

Reducerea TVA-ului ar duce la scaderea preturilor produselor romanesti. Ce putem face legat de importuri?

Ar fi minunat sa introducem o suprataxa vamala, dar nu se poate. Ceea ce am putea face este sa fim mai atenti la importurile alimentare din statele non-UE, unde politica vamala a Romaniei este facuta la Bucuresti.

Reducerea importurilor este extrem de simplu de facut prin cresterea productiei interne. Daca invadam piata cu produse romanesti, nu mai avem nevoie de importuri.

Cum vor fi afectati retailerii de criza alimentara?

Imi este foarte mila de ei. Mila profunda pe care o simt pentru retaileri vine din faptul ca anul trecut, romanii au cheltuit in supermarketuri 8 miliarde de euro.

Acest lucru inseamna ca Romania este o piata de desfacere importanta pentru UE.

Insa noi trebuie sa fim o tara importanta la exporturi de produse alimentare, nu la importuri.

Dar atata timp cat laptele este colectat de la tarani cu 70 de bani/litru, iar pe raftul hipermarketului ajunge la 5 lei/litru, mila mea incepe sa scada in intensitate.

Credeti ca vor iesi lanturi de retail din Romania?

Nu exista luna in care sa nu se deschida un nou mall si un nou hipermarket in Romania. Nu va pleca nimeni.

Stiti de ce? Ursul nu pleaca de la butoiul de miere, si cainele nu pleaca din macelarie.

Ati mai propus si introducerea tichetelor de masa in sistemul de stat si cresterea valorii unui tichet la 12 lei. De ce credeti ca ar lua statul o astfel de masura?

Tichetele de masa sunt jucaria noastra pe care, insa, nu stim sa o folosim. Americanii au stiut cum sa faca asta si, in plina criza, 44 de milioane de cetateni au primit bonuri de masa de la Trezorerie.

Acestea sunt destinate celor loviti puternic de criza, prin somaj sau diminuarea veniturilor.

In Romania, piata tichetelor de masa este de 1 miliard de euro. Aceste tichete sunt folosite de 1,9 milioane de romani, adica de 43% din angajati, toti acestia fiind din sectorul privat.

Daca am introduce tichetele de masa si la stat, am incuraja consumul. Eu sunt adeptul ideii ca "Daca vrei sa ai productie, incurajeaza consumul! Daca vrei sa ai consum, creeaza conditii!".

Introdu tichetele de masa si la stat, majoreaza valoarea unui tichet de la 9 lei la 12 lei! Vei diminua efectul TVA-ul si vei elimina inflatia.

Cele mai importante efecte vor fi cresterea productiei de alimente, scaderea preturilor, cresterea veniturilor la bugetul de stat, crearea de locuri de munca, diminuarea economiei subterane.

3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#agathon, #agricultura, #criza alimentara, #criza economica, #foame, #hipermarket, #produs romanesc, #romani saraci, #saracie , #stiri Dan Matei Agathon