Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Produse foarte ieftine din Bulgaria si Romania inunda piata greceasca

Produse foarte ieftine din Bulgaria si Romania inunda piata greceasca

Produse in valoare de 3,5 milioane de euro sunt importate in medie pe zi in Grecia din Bulgaria si Romania, doua tari care, dupa integrarea lor in Uniunea Europeana si dupa anularea, drept consecinta, in totalitate a taxelor vamale de la 1 ianuarie 2007 in comertul bilateral, se asteapta sa absoarba mai multe produse grecesti. Perspectiva de crestere a exporturilor grecesti in aceste tari este, in mod firesc, numai o fata a monedei.

Nu sunt putini cei care se asteapta ca unele ramuri industriale din Grecia sa aiba poate mai mult de pierdut decat de castigat, intrucat firmele din Bulgaria cu precadere, dar si din Romania, inclusiv firme cu participare greaca, intentioneaza sa distribuie pe piata elena o parte inca si mai mare din productia lor, valorificand nivelul inalt al preturilor din Grecia. Datele cu privire la evolutia comertului bilateral intr-o perioada de zece luni, cuprinsa intre ianuarie si octombrie 2006, arata nu numai o noua crestere insemnata a importurilor din Bulgaria si Romania, dar si o spectaculoasa imbunatatire calitativa a acestora, largindu-se in mod spectaculos categoriile atat ale produselor traditionale, cat si ale produselor de tehnologie medie si inalta care au acces in mod constant pe piata elena.

Vicepresedintele departamentului care se ocupa de comertul dintre Romania si Grecia, in cadrul Camerei de Comert si Industrie Atena, dl N. Kougioumtsis apreciaza ca "este logic sa se intample acest lucru intrucat economiile Bulgariei si Romaniei se vor consolida", adaugand ca in ceea ce priveste comertul dintre Grecia si aceste doua tari, acesta va trece printr-o faza de tranzitie care se poate dovedi dureroasa pentru anumite firme grecesti.

"Consecintele le va simti intr-o prima faza piata din Grecia de Nord" crede acesta, afirmand ca "importuri masive se vor realiza din Bulgaria, unde multe produse sunt mult mai ieftine decat in tara noastra".

Informatiile mentioneaza de altfel ca la Salonic si in alte orase din nordul Greciei se creeaza retele comerciale pentru a importa produse de consum din Romania si Bulgaria. De asemenea, lanturi de supermarketuri cu retele paneladice sondeaza deja piata pentru desfacerea unei game largi de produse alimentare din tarile vecine. Pana acum sectorul industrial alimentar, cu exceptia catorva subramuri, nu a fost afectat de importurile din Bulgaria sau din Romania. Aceasta situatie se va schimba insa. Importurile de branzeturi si de lapte inchegat pentru producerea branzeturilor realizate din aceste doua tari in perioada ianuarie- octombrie 2006 au crescut spectaculos, cifrandu-se la 17,1 milioane de euro.

Agentii industriali in stare de alerta

Agentii industriali din multe subramuri alimentare, in primul rand din industria moraritului, unde exista o puternica presiune de a importa din Bulgaria, sunt "in stare de alerta" deoarece considera ca in mod sigur concurenta din tarile vecine dupa integrarea acestora in UE se va manifesta prin importuri ce se vor realiza inca din cursul anului 2007. Cadre de conducere ale societatilor de mezeluri, de fabricare a preparatelor din carne, dar si a pastelor fainoase, a produselor lactate si a conservelor alimentare apreciaza ca este o chestiune de timp pana la inceperea activitatii de import de la societati romanesti si bulgaresti, acestea avand ca "arma" preturi mai mici. Unele asociatii de ramura studiaza insa modalitatea de a reactiona, concentrandu-se pe standardele de calitate si atragand atentia Organismului de Control al Produselor Alimentare din Grecia cu privire la necesitatea efectuarii unor controale eficiente si in timp util.

Conform datelor oferite de Serviciul Elen de Statistica, cresterea medie a valorii importurilor industriale, dar si a importurilor de alte bunuri din Bulgaria si Romania in perioada cuprinsa intre ianuarie si octombrie 2006, a fost de 22,7%, si anume importurile din Bulgaria au crescut cu 33,5%, iar cele din Romania cu 8,7%. Pe intregul an, in ansamblu, se estimeaza ca importurile din cele doua tari au depasit impreuna in total 1,25 miliarde de euro, fara a fi puse la socoteala articolele de imbracaminte care "intra si ies" la granite pentru a completa diferitele stadii de productie. Loviturile pe care le primesc societatile grecesti de productie sunt din ce in ce mai puternice, intrucat din aceste tari sunt importate pe o scara din ce in ce mai mare chiar si ingrasaminte, produse din otel, produse chimice, produse de papetarie, produse din lemn si mobilier, afectand din ce in ce mai multe ramuri industriale interne.

Este afectata industria prelucratoare

In mod special importurile de produse lemnoase, si nu este vorba aici numai de materii prime, ci si de produse semiprelucrate din lemn, de mobilier si alte articole din lemn, din Bulgaria si Romania in perioada ianuarie - octombrie 2006 s-au apropiat de cifra de 60 de milioane de euro. Inca doua ramuri slabe ale industriei prelucratoare grecesti care sunt afectate in mod serios de importurile din aceste tari sunt industria ingrasamintelor si industria hartiei.

"Exista teama ca vor patrunde necontrolat pe piata elena, din tarile vecine, tot felul de produse care vor fi foarte ieftine si care vor lua locul produselor corespondente grecesti. Dar chiar daca s-ar intampla acest lucru, ar fi vorba de o situatie temporara" - precizeaza directorul general al Asociatiei Industriilor din Grecia de Nord, dl I. Stavrou, apreciind ca multe din produsele societatilor din tarile vecine nu vor supravietui pe piata elena atata timp cat ele vor fi inferioare din punct de vedere calitativ, chiar daca intr-o prima faza presiunile pot fi intense. "Este datoria mecanismelor si a organismelor de control, inclusiv a organismelor vamale, sa protejeze piata si consumatorul" a conchis acesta.

La randul sau, presedintele Camerei de Comert Eleno-Bulgare si responsabilul cu piata bulgara in cadrul Camerei de Comert si Industrie Atena, Panagiotis Koutsikos, cu toate ca este optimist ca exporturile grecesti catre Bulgaria vor continua sa creasca, prevede totusi ca treptat "se va inchide foarfeca" balantei comerciale inca excedentare in favoarea Greciei in raport cu Bulgaria. El arata ca produsele industriale din Bulgaria capata incet incet niveluri acceptabile de calitate si ca datorita unor preturi mult mai mici ale produselor alimentare bulgaresti "vor fi destule firme grecesti din sectorul alimentar si in general al produselor de consum care se vor confrunta mai devreme sau mai tarziu cu o concurenta crescuta".


Bloombiz
(Sursa: TO VIMA (Grecia), Rador)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2952 ori