Pentru derularea eficienta si transparenta a programului, in data de 13.05.2020, conducerea FNGCIMM a avut o intalnire de lucru, pe platforma zoom, ce a reunit reprezentanti ai bancilor partenere in Programul IMM INVEST, oficiali ai Asociatiei Romane a Bancilor si ai Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.
Intalnirea a avut ca scop discutarea si clarificarea unor aspecte punctuale ridicate de catre finantatori, pentru ca procesele de analiza atat la FNGCIMM cat si la creditori sa se desfasoare cat mai eficient, iar aprobarea finantarii garantate, solicitata de fiecare antreprenor sa se obtina intr-un timp cat mai scurt.
Intalnirea a fost extrem de utila pentru toate partile implicate si speram ca principiile discutate si clarificarile aduse sa contribuie la reglajul fin si la fluidizarea proceselor de analiza si aprobare.
Aducem in atentia publica, cateva dintre aspectele importante puse in discutie de catre finantatori asupra carora FNGCIMM doreste sa comunice public pozitie sa:
1. Referitor la IMM urile care pot beneficia de finantari garantate de stat in cadrul Programului
In conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare si cu precizarile din Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitati IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau in dificultate financiara la data de 31.12.2019, dar care,... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:52
In lumea conectata de astazi, transferul banilor ar trebui sa fie la fel de simplu de realizat de catre consumatori si firme ca trimiterea unui mesaj text.
Cu toate acestea, in multe cazuri, consumatorii si firmele inca se bazeaza pe procese invechite, pe suport de hartie, care implica taxe mari si folosirea numerarului, pentru a trimite bani prietenilor, familiilor si partenerilor de afaceri.
Prin intermediul solutiei de plata in timp real, Visa Direct, care a procesat 2 miliarde de tranzactii in ultimul an, Visa colaboreaza cu parteneri si clienti din intreaga lume pentru a simplifica, digitaliza si reduce costurile in zona platilor transfrontaliere care cunoaste o dezvoltare rapida.
Visa anunta ca TransferWise, o companie globala de tehnologie pentru plati internationale, va oferi clientilor sai posibilitatea de a transfera bani in timp real, rapid si in siguranta, pe carduri de debit. Serviciul integrat, disponibil initial in Spania, urmeaza sa fie lansat in Romania, Ungaria, Republica Ceha si Bulgaria.
TransferWise ofera clientilor o intelegere clara a structurii comisioanelor in avans, oferind transparenta in costurile asociate cu trimiterea si primirea de bani in si din strainatate.
TransferWise intentioneaza sa continue colaborarea cu Visa si sa-si extinda oferta, folosind Visa Direct, in toata Europa si la nivel global in 2020.
"Tehnologia ne aduce mai aproape, dar exista inca provocari pe care nu le-a rezolvat atunci cand vorbim de persoane... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 14:00
Microintreprinderile (firmele cu pana la noua angajati) au cea mai mare contributie la exporturile intracomunitare in sase state membre UE: Belgia (unde microintreprinderile sunt responsabile pentru 46% din totalul exporturilor intra-UE), Malta (37%), Ungaria (26%), Marea Britanie (23%), Romania si Suedia (ambele cu 19%), potrivit datelor publicate marti de Eurostat.
La nivel general, Intreprinderile Mici si Mijlocii (pana la 249 de angajati) sunt un motor al economiei UE, creand locuri de munca si contribuind la cresterea economica.
De asemenea, IMM-urile au o contributie substantiala la schimburile comerciale intracomunitare. Aproximativ 98% din companiile care fac schimb cu bunuri in interiorul UE sunt IMM-uri, inclusiv aproximativ 70% care sunt microintreprinderi.
Concret, IMM-urile sunt responsabile pentru 51% din importurile intra-UE si 45% din exporturile intra-UE.
Intreprinderile Mici si Mijlocii contribuie cel mai mult la exporturile intra-UE de bunuri in Cipru (88%) si Letonia (81%) si cel mai putin in Franta (21%) si Germania (26%).
In Romania, IMM-urile sunt responsabile pentru mai putin de jumatate din exporturile intra-UE de bunuri, un procent mai mic decat in Bulgaria si Ungaria, dar mai mare decat in Suedia, Finlanda, Polonia sau Cehia.
De asemenea, in marea majoritate a statelor membre UE, cel putin jumatate din valoarea importurilor intra-UE de bunuri este asigurata de IMM-uri, in principal in Letonia (85%), Cipru (82%), Estonia (79%) si... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 16:00
In Romania, piata asigurarilor este inca afectata de criza, lucru dovedit si de faptul ca intreprinderile mici si mijlocii se orienteaza, preoponderent, catre asigurarile obligatorii, optand cu precadere doar pentru acele polite solicitate de banci sau companiile de leasing.
In general, insa, la nivelul companiilor medii si mari, observam un trend pozitiv in ceea ce priveste incheierea de asigurari.
Cu toate acestea, de multe ori, accentul se pune pe componenta de pret, serviciile fiind trecute pe un plan secundar.
Aceasta situatie manifestata la nivel de piata se intalneste si la nivelul brokerajului in asigurari pe segmentul corporate, unde interesul preponderent este dat de costul asigurarii, chiar si in cazul companiilor internationale dezvoltate.
Sediile companiilor, mobilierul si echipamentele, precum si utilajele si marfurile achizitionate, reprezinta, fara indoiala, o investitie importanta pentru orice afacere. Oricare dintre acestea ar putea fi afectate oricand de evenimente neprevazute. Un incendiu poate provoca pagube uriase, deteriorarea stocurilor de marfa si, in unele cazuri, poate duce chiar la intreruperea activitatii companiei.
Cu toate acestea, gradul de cuprindere in asigurare pentru cladirile de birouri din Romania ramane in continuare scazut, situandu-se intre 20-25%.
In ceea ce priveste pachetele pentru IMM-uri, companiile au la dispozitie cateva variante comune de protectie, pentru acoperirea anumitor riscuri. In general, sunt... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 08:52
Banca Comerciala Carpatica (BCC) anunta ca a incheiat o conventie cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in urma careia clientii bancii pot accesa linii de credit pentru finantarea activitatii curente, potrivit unui comunicat al bancii.
Astfel, acestia beneficiaza de o garantie de stat in proportie de 50%, conform OUG 92/ 2013 referitoare la Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Plafonul de garantare pus la dispozitia Bancii Comerciale Carpatica este de 236,6 milioane lei iar volumul de credite noi ce vor putea fi acordate este de 473 milioane lei.
Programul se va desfasura pe parcursul unei perioade de trei ani, pana in 2016, iar garantiile aferente imprumuturilor contractate de IMM-uri vor fi acordate prin intermediul FNGCIMM.
"Suntem bucurosi sa venim in intampinarea clientilor nostri cu un nou produs de creditare, care sa acopere lipsa temporara de lichiditati a acestora, beneficiind in acelasi timp de o garantie de stat de 50% din valoarea finantarii, precum si de o oferta de costuri avantajoase. Banca Comerciala Carpatica isi continua in acest fel demersul sau de a sprijini dezvoltarea IMM-urilor in Romania", a declarat Cosmin Bucur, Chief Comercial Oficer in cadrul BCC.
Clientii care vor avea solicitari in cadrul Programului vor putea obtine linii de credit de pana la 5 milioane lei, dobanda perceputa fiind ROBOR 3 luni + 3,5%, fara costuri de acordare, gestiune sau rambursare... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 16:40
IMM-urile realizeaza 58% din volumul total al cifrei de afaceri din economia non-financiara, fiind preponderente in fata intreprinderilor mari, in majoritatea sectoarelor economice. In acest context, evolutia negativa a sectorului IMM are un impact major in economie.
Dupa cinci ani de la integrarea in Uniunea Europeana si sub spectrul consecintelor crizei mondiale, radiografia de ansamblu a intreprinderilor mici si mijlocii scoate in evidenta o serie de vulnerabilitati ale IMM-urilor din Romania, arata un raport realizat de Fundatia Post-Privatizare (FPP).
IMM-urile detin o pondere majora, de 99,7%, in numarul total de firme active din Romania si au un aport tot mai semnificativ la crearea locurilor de munca, in conditiile in care mai mult de 65% din numarul total de angajati romani lucreaza in intreprinderile mici si mijlocii.
Valoarea totala a profitului net inregistrat, in anul 2011, de IMM-uri a fost de 29,240 miliarde de lei. Cea mai mare cifra de afaceri din IMM-uri se realizeaza in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor care reprezinta aproape jumatate din valoarea totala (47%).
Viitor sumbru pentru IMM-uri
Datele analizate in cadrul raportului, chiar daca indica o usoara revenire in zona pozitiva a principalilor indicatori, arata ca IMM-urile din Romania se afla intr-un moment de rascruce, cu o stabilitate fragila care se manifesta diferentiat la nivelul claselor de marime si al sectoarelor de... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 13:29
UniCredit Tiriac Bank a finantat IMM-urile cu 25 de milioane de euro, bani europeni, prin intermediul initiativei Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE), administrata de Fondul European de Investitii.
Acordate sub forma de imprumuturi cu conditii preferentiale, creditele au atins in prezent o absorbtie de circa 30% din valoarea acordului de garantare JEREMIE semnat cu FEI, care permite banciii sa aloce imprumuturi noi in valoare de 87,5 milioane de euro. Garantia JEREMIE acopera 80% din valoarea creditelor.
IMM-urile pot accesa credite in cuantum de maxim 1,875 milioane de euro sau echivalentul in lei, pentru minim un an si maxim sase ani.
Pana in prezent, circa 100 de IMM-uri au beneficiat de produsul cu garantie JEREMIE prin UniCredit Tiriac Bank, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro.
"Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc (conform descrierilor CAEN). Aproximativ 50% din totalul fondurilor a fost absorbit de companii care isi desfasoara activitatea in Dolj (Craiova), Bihor (Oradea), Prahova (Ploiesti), Arges (Pitesti) si Botosani (Botosani)", potrivit reprezentantiilor UniCredit Tiriac Bank.
JEREMIE este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale.... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 12:08
Rolul IMM-urilor in economia romaneasca, precum si fragilitatea si subfinatarea cronica de care acesta sufera, cu toate ca ofera de lucru la aproape trei milioane de romani, sunt printre subiectele principale care vor fi dezbatute in cadrul celei de-a treia editii a evenimentului "SOS-IMM-urile!" - "Ce reprezinta IMM-urile pentru economia Romaniei".
Evenimentul va avea loc pe 14 mai 2013, la sala Mitita Constantinescu a Bancii Nationale a Romaniei, iar printre participanti se vor regasi Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
De asemenea, cele trei paneluri din cadrul evenimentului vor fi moderate de Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale, Cristian Ionescu, Country Manager Expense Reduction Analysts si Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti si CEO BCR Pensii.
Gea Strategy&Consulting va prezenta, cu aceasta ocazie, o analiza care evidentiaza patru probleme majore ale sectorului IMM: rezilienta, masa critica, structura si marimea.
Firma de consultanta va prezenta cu aceasta ocazie si solutii pentru remedierea diverselor probleme, pentru a putea descatusa potentialul IMM - urilor, care contribuie la cresterea economica si deasemenea considerente legate de programarea fondurilor UE 2014-2020 vis-a-vis de sectorul IMM, iar Bursa de Valori va veni cu solutii concrete de finantare.
In acest context, Maria Grapini... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 12:57
O treime dintre IMM-urile chestionate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania sustin ca au avut o relatie foarte rea cu ANAF in ultimele 12 luni, iar 20% au avut blocari de conturi sau executari silite, a declarat marti Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
"Aceste controale excesive nu servesc decat faptului ca pentru moment se obtin niste bani la bugetul statului si niste controlori se imbogatesc. Pe termen lung creste procentul firmelor care mor, se reduce numarul locurilor de munca. E o chestiune care nu serveste interesului national. Fiecare ministru trage acum ca nu stie daca mai e ministru peste cateva luni. Ati vazut ca ti ministrii de finante.
Pe ala nu ii intereseaza sustenabilitatea, pentru ca el la anul probabil nu mai este. El acum sa gaseasca mai muti bani sa plateasca promisiunile fara acoperire care se fac de catre partidele politice si dupa aia vom vedea. Poate la anul nici nu mai este la guvernare", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedinte CNIPMMR.
El sustine ca angajatii ANAF au o tinta in ceea ce priveste volumul amenzilor si ca atunci cand vin in control nu urmaresc decat atingerea acestui scop.
"In orice domeniu trebuie sa existe motivare. Totusi, noua ni se pare ca atata timp cat controlorul este cointeresat sa stabileasca penalitati cat mai mari ca sa isi creasca veniturile, este clar ca acest control este excesiv. In alte tari, controlorii sunt platiti foarte bine fara sa fie procente din amenzi... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 17:45