Ce șanse au firmele din România să folosească bani din PNRR, după ce au fost „îngenuncheate” de avalanșa schimbărilor fiscale

Sambata, 18 Noiembrie 2023, ora 03:40
0 citiri
Ce șanse au firmele din România să folosească bani din PNRR, după ce au fost „îngenuncheate” de avalanșa schimbărilor fiscale
Impozitul pe cifra de afaceri, e lista de măsuri fiscale FOTO / Pexels

Mediul privat din România acuză lipsa de predictibilitate din țara noastră, având în vedere schimbările fiscale din ultima perioadă.

Într-un peisaj economic și fiscal în continuă schimbare, marcat, pe de o parte, de noi măsuri fiscale, iar pe de altă parte de noi oportunități de finanțare și acces la capital prin Planul Național de Redresare și Reziliență, sau chiar prin listarea la Bursă, companiile românești au în față provocări și se văd nevoite să găsească soluții.

Până în anul 2026, Fondul European de Investiții, finanțat prin intermediul PNRR, va facilita accesul companiilor din România la a accesa surse de capital privat de cel puțin 200 de milioane de euro. Sumele vor fi administrate prin intermediul administratorilor locali de companii de private equity și fonduri de investiții.

Fiecare administrator pentru a putea atrage acești bani, are ca și condiție atragerea unor sume egale cu cele finanțate prin program, din alte surse, fie investitori instituționali, fie persoane fizice.

Aceste finanțări se vor materializa în investiții directe in IMM-uri și vor duce la creșterea atractivității pieței din România, susține într-un interviu pentru Ziare.com Rudolf Vizental, CEO și cofondator a unei companii de private equity.

„Impactul va fi unul semnificativ, cel puțin prin comparație cu valorile anilor precedenți. Vorbim de accesul la infuzii de capital pentru companiile românești de cel puțin 400 de milioane de euro, până în 2026, din care 200 de milioane alocate de Fondul European de Investiții, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și o sumă cel puțin egală cu aceasta pe care administratorii de fonduri vor trebui să o atragă din alte surse.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Dacă pentru ultimii 15 ani, media sumelor investite prin Fondul European de Investiții poate fi aproximată în jurul a 50 de milioane de Euro anual, în următorii 5 ani media finanțărilor disponibile anual va depăși 100 de milioane de Euro. Este un salt considerabil, dar trebuie susținut, mai departe, de o strategie solidă, care să genereze valoare pe termen lung.

Pentru ca România să recupereze decalajul față de restul regiunii, avem nevoie de peste 400 milioane Euro anual, pentru a ajuta IMM-urile să crească, pentru a coagula jucătorii din diverse sectoare și a forma campioni regionali. De aceea, România are nevoie de completarea sectorului financiar cu categoria de capital privat, nu doar o infuzie printr-un program. A nu se înțelege greșit, sunt bineveniți acești bani, dar nu sunt suficienți. Este nevoie de o dezvoltare structurală a sectorului”, a declarat Rudolf Vizental, CEO și cofondator a unei companii de private equity.

Sunt mai multe domenii cheie care pot beneficia de investiții.

„Suntem deschiși și analizăm atent perspectivele de dezvoltare din multiple domenii de activitate, însă mizăm pe domenii cheie pentru o dezvoltare economică sănătoasă a României, precum industria și agricultura.

Cu atenția îndreptată către industrie, se observă transformări semnificative prin care trec companiile din industria românească, dar și obstacolele care le stau în cale, inclusiv accesul la capitalul necesar pentru a-și atinge potențialul maxim. Din acest punct, fondurile de private equity trebuie să intre în scenă oferind infuzii de capital și expertiză strategică pentru a ajuta aceste companii să-și atingă obiectivele de creștere și să devină competitive pe plan internațional.

O companie de private equity reprezintă un partener strategic care vine nu doar cu infuzie de capital, ci și cu o perspectivă strategică”, a adăugat acesta.

Companiile ar trebui să găsească și alte resurse.

„Într-o economie în care 83% dintre companii sunt business-uri de familie ce accesează cu mare ezitare surse de capital public - bursa, sau privat - fonduri, această componentă financiară este insuficient accesată. Am convingerea că în depășirea acestor bariere de mindset stă un potențial economic de dezvoltare neexploatat. De altfel, consolidarea IMM-urilor este cheia dezvoltării economice durabile a economiei românești.

Spre deosebire de o finanțare bancară, o companie de private equity se implică în activitatea de management, poate fi chiar o soluție de succesiune pentru acele companii antreprenoriale care nu au identificat o astfel de soluție internă.

Există o discrepanță profundă între rolul și importanța capitalului privat în Vest și ceea ce se întâmplă în țările din Europa Centrală și de Est. Mai mult, în interiorul CEE, România este la mare decalaj față de celelalte țări: la nivelul anului 2022, raportul dintre investițiile private equity și PIB-ul României este de 0,025%, adică de 5 ori mai mică față de media CEE de 0,131% și de peste 25 de ori sub media Europeană de 0,638%, așa cum arată studiul realizat de Invest Europe. Aceste date se traduc în oportunități ratate la soluții de capital care pot susține creșterea accelerată a companiilor românești.

În prezent, România găzduiește activitatea a 20 de fonduri de investiții, un număr semnificativ mai mic decât cele peste 200.000 de fonduri din Uniunea.

Partea grea, efortul susținut aduce cu sine și un avantaj competitiv. Piața din România e un teren fertil cu multe oportunități și odată pornit, se deschid noi orizonturi cu perspective de randament mai ridicat decât media europeană. Înțelegerea specificului local, a culturii antreprenoriale și a nevoilor de consolidare, permit o dezvoltare accelerată a companiile românești cu potențial de campioni regionali”, a adăugat reprezentantul companiei.

Piața românească este la un nivel scăzut față de UE.

„Dincolo de aspectele legate de atractivitatea pieței locale, de poziționarea geografică, sau de lipsa de predictibilitate legislativă, piața românească de private equity trebuie să depășească și o barieră de cultură antreprenorială, asumându-și rolul de formator al unui mediu de business deschis către parteneriat pentru performanță. Astfel, generațiile antreprenoriale recente și cele din viitor au o mare oportunitate de a schimba această percepție. Acest decalaj despre care vorbeam înseamnă, totodată și o mare oportunitate de creștere. Rolul capitalului privat este determinant pentru o creștere sănătoasa.

Toate rezultatele pe care le-am înregistrat în cei 5 ani de când suntem activi și ne implicăm în dezvoltarea pieței de private equity, arată că investițiile în companiile românești se pot dovedi de succes. Suntem dedicați misiunii noastre de a investi în companii din România, cu scopul de a contribui la formarea de branduri Made in Romania, performante pe orice piață europeană”, a adăugat Rudolf Vizental.

...citeste mai departe despre "Ce șanse au firmele din România să folosească bani din PNRR, după ce au fost „îngenuncheate” de avalanșa schimbărilor fiscale" pe Ziare.com

#masuri fiscale, #schimbari fiscale, #PNRR, #firme , #Stiri Macroeconomie