Ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini a anuntat vineri la Cluj ca Angela Gheorghiu, Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci si naistul Nicolae Voiculet au acceptat sa devina ambasadori onorifici ai turismului romanesc, cea de-a doua etapa a programului "Promovarea Romaniei prin valori" urmand sa aiba loc in luna ianuarie.
"Romania promovata prin valori" este un proiect prin care opt personalitati romanesti care se bucura de recunoastere internationala accepta sa promoveze imaginea Romaniei in lume.
Prima gala a avut loc in august 2013, cand Grigore Lese, Elisabeta Lipa, Ilie Nastase, Ivan Patzaichin, Stefan Popa Popas, Gabriela Szabo, Iolanda Balas Soter si Gheorghe Zamfir au semnat "contractul pentru Romania turistica" si s-au angajat sa se implice in promovarea tarii si a turismului.
Ivan Pataichin, care deruleza el insusi multe proiecte de sustinere a eco-turismului, este invitat sa vorbeasca despre Romania in cel de-al doilea episod din filmul 'Wild Carpathia', alaturi de principesa Margareta.
"Am reusit sa facem un proiect foarte important, acele trei episoade cu 'Wild Carpathia'. Si in Romania si la Londra, filmul a fost de mare succes. A fost o chestiune si de a scoate dintr-un impas Romania ca imagine pentru ca se facuse primul episod cu printul Charles, in intelegere cu Romania ca primul episod il doneaza el si noi sa facem contra cost episoadele doi si trei.
M-a luat prin surprindere cand m-am... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 17:46
Cat timp autoritatile discuta si fac planuri, tot investitorii straini sunt cei care scot statiunile balneare din mocirla. Nici pentru ei drumul nu este usor. Se "impotmolesc" in legislatia greoaie si lipsa de interes din partea autoritatilor locale. Toate "necazurile" vin de la faptul ca bazele medicale sunt in grija Ministerului Sanatatii si nu la Turism, asa cum ar fi normal.
Legat de "revitalizarea" turimului balnear, fiecare ministru a inceput cu o analiza a situatiei. Cu un proiect bine pus la punct. Turismul balnear a fost o prioritate si pentru ministrul Udrea, si pentru Hellvig, cat si pentru actualul ministru, Maria Grapini. Toti au ajuns la aceeasi concluzie: este o nisa cu potential pe care trebuie sa o dezvoltam.
Acelasi lucru il sustin si patronatele din domeniu, care atrag atentia ca multe din statiunile balneare sunt in prezent sustinute de programele pentru pensionari.
"Sectorul balnear are un potential extraordinar, dar avem o serie de lipsuri care ne impiedica sa fim performanti. Nu avem infrastructura, turoperatori specializati in atragerea turistilor de nisa si nici o promovare suficienta. Aceste lipsuri se reflecta si in faptul ca din cei un milion de turisti inregistrati, 65% vin prin Casa Nationala de Pensii", declara, cu ceva timp in urma, Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania.
Ceea ce a "mai miscat" prin statiunile balneare, in ceea ce priveste investitiile a venit tot de la mediul... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 08:16
Cele mai eficiente si inovative locatii, proiecte si concepte, dar si cei mai performanti profesionisti din industria ospitalitatii si turismului din Romania vor fi premiati la Gala Premiilor de Excelenta, organizata in cadrul celei de-a sasea editii a Hotel Tourism & Leisure Investment Conference, desfasurata intre 21 si 22 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.
Premiantii vor fi desemnati, printre altele, cu ajutorul votului online, care va avea loc intre 23 aprilie si 13 mai. Cei interesati pot vota online gratuit pe pagina oficiala a evenimentului http://hotelconference.ro.
Castigatorii vor fi anuntati la Gala Premiilor de Excelenta, organizata pe 21 mai, incepand cu ora 19.00, in cadrul JW Marriott Grand Hotel.
In prima zi a evenimentului, 21 mai, se va desfasura si conferinta in care panelul de vorbitori specializati in cele mai diverse arii de expertiza din industria hoteliera si a ospitalitatii, va oferi participantilor o imagine la zi asupra integrarii tacticilor de investitii si convertirea acestora in indici de profitabillitate. Printre temele sesiunii de dezbatere se regasesc: Investitiile, turismul in Romania, ospitalitatea si restaurantele.
A doua zi a evenimentului, desfasurata pe parcursul zilei de 22 mai, este dedicata seminariilor si studiilor practice oferite de specialisti ai companiilor de top din industrie. In cadrul workshopurilor si seminariilor tehnice, specialisti, experti si practicieni din diversele segmente ale industriei... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 07:07
Turismul balnear, promovarea resurselor minerale existente, precum si turismul cultural constituie prioritati in domeniu pentru perioada urmatoare, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini.
"Prioritatile in domeniul turismului vizeaza un parteneriat pe turismul balnear, vrem sa scoatem in fata bogatia pe care o avem in resurse minerale, precum si turismul cultural. Am facut scrisori catre Consiliile Judetene pentru a identifica obiective culturale, deoarece se facea copy - paste din anii trecuti si multe obiective nu erau prinse in cataloage", a afirmat Maria Grapini.
Bugetul Ministerului Economiei propus pentru anul 2013 se ridica la 1,264 miliarde lei, in crestere cu 4% comparativ cu executia preliminata pe 2012, potrivit proiectului de Lege a Bugetului de stat publicat luni de Ministerul Finantelor Publice.
Transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale pentru realizarea obiectivelor de investitii in turism au scazut de la 94,78 milioane lei in 2012, la un milion de lei in 2013. mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 11:31
Romania ar trebui promovata in lume cu cateva domenii in care este unica, printre care Delta Dunarii, izvoarele termale si legendele romanesti, inclusiv cea a lui Dracula, a declarat ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri, Maria Grapini.
"Nu pot sa spun acum care a fost cea mai mare greseala facuta in turism, dar ca in toate domeniile greseala ar fi ca nu a existat o continuitate, fiecare cand a venit a vrut altceva. Nu poti sa construiesti asa. In turism trebuia alese trei-patru domenii, de exemplu nu cred ca valorificam faptul ca suntem unici in lume cu biosfera din Delta.
Datele nu arata ca noi valorificam acest lucru foarte bine. In momentul in care tu, ca tara, ai niste lucruri unicate in lume sau in Europa, pentru ca ziceam ca suntem pe primul loc cu izvoarele termale. Daca vreti, asta a fost cea mai mare greseala: nu s-a facut o harta a bogatiilor naturale, a ceea ce ne-a dat Dumnezeu aici, de la delta, Dunare, munti, izvoare termale etc.", a spus ministrul.
Ea a adaugat ca ar trebui promovate si legendele romanesti, asa cum fac multe tari.
"Am fost in Thailanda si mi-au spus o legenda despre o ramura de copac, ca daca treci cu cineva pe sub ramura ramai toata viata cu acel om... Au stiut sa castige bani din orice. Noi n-am fost atat de inspirati, nu gasesc vinovatia unei persoane, eu vorbesc de-acum 23 de ani, ce-a fost inainte de Revolutie nu mai punem in discutie. In afara de legenda cu Dracula nimic n-am mai scos la iveala, noi... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 17:31
Ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a declarat vineri ca doreste reinfiintarea reprezentantelor turistice in tara, care sa aiba un obiect de activitate mai larg decat controlul.
"Am in pregatire ordinul de reinfiintare a reprezentantelor turistice in tara, dar sub alta forma fata de cum au existat. Eu cand am venit, Ministerul Tursimului nu avea adevarare reprezentante de turism, ci avea birouri de control.
Am gandit ca aceste reprezntante in teritoriu trebuie sa aiba un obiect de activitate mult mai larg, nu numai control. Saptamana viitoare dam dumul la ordinul pentru deschiderea reprezentantelor pe turism cu obiect de activitate mai larg decat controlul, pentru ca a iesit Hotararea de Guvern", a spus Grapini.
Ea a explicat ca aceste reprezentante vor trebui sa gaseasca si sa identifice tot ce este in zona pe turism si sa fie parghia de lucru a ministerului. mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 13:58
Bugetul pentru anul 2013 este prima provocare a guvernului Ponta II. Bazat pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012, spune Ponta. La ce sa ne asteptam de la anuntul executivului de joi?
"(...) O sa prezentam starea natiunii din punct de vedere bugetar si al lucrurilor bune pe care le facem anul asta, pentru salariati, pensionari si mediul de afaceri. Dar (bugetul n.red) este si al deciziilor dificile, reducerilor de cheltuieli, veniturilor suplimentare si este absolut necesar sa prezentam un buget pe intelesul cetateanului", a declarat Victor Ponta in cadrul sedintei de guvern care a avut loc miercuri.
Victor Ponta: Bugetul din 2013 va fi si unul al deciziilor dificile si al reducerilor
Premierul trebuie sa isi respecte promisiunile electorale de majorare a salariilor bugetare cu 15% si a pensiilor cu patru procente. La toate acestea se adauga o promisiune recenta facuta de Ponta si care urmeaza sa fie discutata cu FMI: cresterea salariului minim de la 700 la 800 de lei.
In plus, premierul este nevoit sa reduca cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei din cauza unei erori de calcul a Institutului National de Statistica. In caz contrar, Romania nu se va mai incadra in tinta de deficit stabilita pentru acest an, de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 12:30