Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale din Romania si Ucraina au semnat un acord de interconectare care permite furnizarea gazelor din Turcia si sudul Europei catre Ucraina si Republica Moldova, a anuntat miercuri compania ucraineana, transmite Reuters.
Potrivit furnizorului de informatii S&P Global Platts, acordul semnat miercuri de noul operator al retelei de gazoducte din Ucraina (GTSO) si compania romaneasca Transgaz va permite livrarea de gaze naturale din Romania spre nord in Ucraina si Republica Moldova la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka, incepand cu data de 1 ianuarie 2020.
Acordul permite tuturor furnizorilor sa transporte gaze naturale "fara nicio dificultate" via o noua ruta de aprovizionare - din sudul Europei si Turcia via Bulgaria si Romania spre Ucraina si mai departe spre Republica Moldova, a informat compania GTSO intr-un comunicat.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, va fi disponibila capacitate la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka pe granita dintre Ucraina si Romania. Capacitatea care va fi disponibila pe directia Ucraina-Romania va fi de 17,8 milioane metri cubi pe zi, in timp ce in directia opusa va fi disponibila o capacitate de 15,8 milioane metri cubi pe zi.
"Aceasta este o decizie istorica deoarece creeaza o ruta suplimentara pentru importul de gaze naturale in Ucraina, in primul rand pentru a furniza gaze consumatorilor din Republica Moldova si consumatorilor ucraineni din regiunea Odesa, amplasata in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:08
Concernul rus "Gazprom" a amenintat ca va sista livrarile de gaze catre Republica Moldova din cauza datoriilor acumulate, iar compania-fiica SA "Moldova-Gaz" a cerut majorarea tarifului pentru populatie cu 48%.
"Gazprom" detine pachetul de 51% din actiunile SA "Moldova-Gaz". In ultimele zile, concernul rus a trimis mai multe notificari companiei pe care o administreaza in Republica Moldova, amenintand-o ca "va sista complet livrarile spre Republica Moldova" din cauza datoriilor. Inarmati cu notificarile primite de la "Gazprom", reprezentantii SA "Moldova-Gaz" s-au dus la Agentia Nationala pentru ...citeste mai departe despre "Deutsche Welle: Rusia sugruma energetic Republica Moldova" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 16:27
Republica Moldova si-a prelungit marti contractul de aprovizionare cu gaze naturale importate din Rusia, fosta republica sovietica aflata in curs de apropiere cu UE exprimandu-si satisfactia fata de faptul ca beneficiaza de o scadere a pretului, in plin conflict intre Moscova si Kiev.
Chisinaul si Moscova, care au relatii tot mai tensionate, intarziau sa se puna de acord asupra unui contract. Contractul actual, care dateaza din 2006, a expirat in 2011, iar de atunci este prelungit anual in extremis, relateaza AFP.
Acest contract, la fel ca al altor tari europene, este indexat la pretul petrolului. Astfel, pretul stabilit pentru primul trimestru din 2015 a scazut la 332 de dolari pentru mia de metri cubi, de la 378 de dolari cat era anul trecut.
Moldova isi negociaza gazul de la rusi
Prin comparatie, Ucraina vecina s-a confruntat, dupa venirea la putere a proeuropenilor, cu o crestere a pretului gazelor naturale rusesti de la putin peste 300 de dolari la aproape 500 de ...citeste mai departe despre "Republica Moldova ia inca un an gaze de la Rusia - ce pret s-a negociat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 13:26
1Necesarul de gaze naturale in Romania ar putea creste cu pana la 42% in cazul in care Rusia decide sa intrerupa livrarile de gaze catre Uniunea Europeana pentru o perioada de sase luni, potrivit rezultatelor unui test de stres efectuat de Comisia Europeana si publicat joi.
Testul analizeaza impactul suspendarii pentru o luna, respectiv sase luni a livrarilor de gaze rusesti in randul a 38 de tari europene, raspunsul guvernelor, precum si potentialele acorduri de cooperare intre statele vecine in cazul unei crize a gazelor naturale. In cazul celui de-al doilea scenariu, perioada analizata a fost septembrie 2014 - februarie 2015, potrivit Mediafax.
De asemenea, raportul cuprinde recomandarile Comisiei pentru cele mai vulnerabile state.
"Raportul arata ca facem tot posibilul pentru a fi pregatiti si ca nu asteptam (declansarea unei crize - n.r.). Detinem, in premiera, un tablou complet in privinta riscurilor si a solutiilor posibile", a declarat vicepresedintele CE pentru Energie Gunther H. Oettinger.
Romania, printre cele mai afectate tari din Europa de Est
Dintre tarile din Europa de Sud-Est, Bulgaria, Romania si Ungaria ar fi cele mai afectate de o intrerupere in livrarile de gaze rusesti, se arata in raport.
Astfel, necesarul de gaze naturale in Romania ar creste in februarie in medie cu 37% in varianta in care guvernul nu intrerupe colaborarea cu tarile vecine, iar temperaturile sunt cele obsnuite pentru luna februarie.
In lipsa colaborarii cu alte... mai mult
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 09:10
Romania va exporta gaze naturale numai dupa ce consumul intern va fi acoperit de productia autohtona, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Oficialul sustine ca exporturile de gaze din tara noastra vor putea fi posibile doar in functie de cererea de pe piata interna, iar prioritate are acoperirea consumului national, altfel vom fi nevoiti sa aducem volume mai mari de gaze din import.
Totodata, Departamentul pentru Energie are in plan refacerea calendarului de liberalizare a pretului gazelor in favoarea producatorilor si a marilor consumatori, avand in vedere noile evolutii de pe aceasta piata, a mai spus ministrul, adaugand ca o decizie in acest sens va fi luata in vara.
El a mai afirmat ca a renuntat pe moment la ideea reorganizarii producatorilor de energie in companii care sa utilizeze un mix de resurse, intrucat actionarii minoritari ai producatorilor s-au opus acestui plan.
Nita a mai vorbit in interviu si despre relatiile energetice dintre Romania si Rusia, precum si despre modificarile ce vor fi aduse in acest an in legislatia din domeniul petrolului si gazelor.
Cum arata in prezent sistemul energetic romanesc si cum vreti sa arate dupa reorganizare?
Arata mult mai bine decat in momentul in care l-am preluat. In primul rand, in urma unor masuri pe care le-am luat pentru eficientizarea activitatii, astfel incat toate unitatile din energie sa fie profitabile, lucru care se si intampla de altfel. Majoritatea companiilor sunt... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 14:45
Oficialii Petrom analizeaza posibilitatea exportarii de gaze naturale, dar precizeaza ca acest lucru nu se va intampla prea curand, cel putin nu in 2013.
Pentru consumatori, vanzarea gazelor romanesti catre alte state europene ar putea presupune scumpiri, mai multe importuri si o dependenta mai mare fata de metanul din Rusia.
In prezent, Romania este conectata prin conducte de gaze doar cu Ungaria. Alte doua conducte, spre Bulgaria si spre Republica Moldova, sunt in constructie, relateaza Digi 24.
Prima ar putea fi gata la finalul anului viitor, iar, in acel moment, cel putin teoretic, ar putea incepe exportul de gaze naturale, deoarece conducta de la Giurgiu-Ruse face parte din proiectul Nabucco. Oficialii Petrom evita sa vorbeasca despre un termen concret cand ar putea incepe exportul de gaze.
Cititi mai multe despre Petrom ar putea exporta gaze naturale. Urmeaza scumpiri? pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 10:06
Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu anul 2013, dupa eliminarea restrictiilor tehnice, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.
"Pana la sfarsitul acestui an se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze", a declarat Rodin Traicu, citat de Mediafax.
Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.
Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizata in 2010. Romania are doi producatori mari de gaze, Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura doua treimi din consum. Diferenta este importata prin intermediari din Rusia.
Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori in ultimii ani ca intentioneaza sa exporte gaze.
Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre conditiile discutate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In luna august, Bulgaria a inceput constructia conductei de gaze care va permite interconexiunea cu Romania. Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 13:10
Autoritatile de la Chisinau cauta impreuna cu expertii de la Bruxelles o solutie de compromis pentru acordul cu Rusia privind livrarea gazelor, a declarat, marti, la Bruxelles, presedintele Parlamentului, Marian Lupu.
Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a afirmat ca niciun oficial rus nu a prezentat explicit reprezentantilor de la Chisinau conditia ca Republica Moldova sa denunte acordul energetic cu UE pentru a primi gaze mai ieftine.
"A fost mai degraba un mesaj indirect. Daca Republica Moldova va dori sa obtina un pret mai bun la gaze, ar trebui sa se gandeasca la denuntarea tratatului energetic cu UE", a precizat Lupu.
El a dat asigurari ca la Chisinau exista o pozitie consolidata pe aceasta tema in cadrul Guvernului, Parlamentului si Presedintiei, iar Republica Moldova nu va denunta acordul energetic cu Uniunea Europeana.
"In cadrul acestui acord, avem o anumita flexibilitate si cautam cu expertii de la Bruxelles o solutie de compromis care ar trebui sa fie prezentata partenerilor europeni pana la sfarsitul acestei luni", a mentionat presedintele Parlamentului de la Chisinau.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat, la 12 septembrie, intr-o conferinta de presa, ca Moscova ar putea accepta reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale catre Republica Moldova doar cu conditia ca Guvernul de la Chisinau sa renunte oficial la pachetele energetice ale Uniunii Europene.
Declaratia oficialului rus a fost facuta in conditiile in... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 16:30