Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

E.ON vinde activele detinute in Spania pentru 2,5 miliarde de euro

E.ON vinde activele detinute in Spania pentru 2,5 miliarde de euro


E.ON vinde activele pe care le detine in Spania pentru 2,5 miliarde de euro catre banca de investitii din Australia Macquarie Group si fondul suveran al Kuweitului, pentru a reduce datoria de peste 30 de miliarde de euro pe care o are grupul german de utilitati.

Potrivit termenilor intelegerii, Macquarie va acoperi 60% din costul tranzactiei, iar Wren House Infrastructure Management, o divizie a Autoritatii de Investitii din Kuweit, va contribui cu 40% din suma totala, potrivit surselor The Wall Street Journal, informeaza Mediafax.

Acordul, care include si cumpararea datoriei acumulate de E.ON in Spania, a fost incheiat in urma unor negocieri exclusive purtate de Macquarie si Wren House. Oferta finala a acestora a fost cu cateva sute de milioane mai mare decat ofertele competitorilor.

Printre grupurile care au inaintat oferte pentru preluarea activelor E.ON din Spania s-au numarat firma de investitii CVC Capital Partners si asocierea formata din compania de gaze si electricitate din Spania Gas Natural si Madrilena Red de Gas, un distribuitor spaniol de gaz detinut de Morgan Stanley Infrastructure.

Divizia E.ON din Spania are aproximativ 1.200 de angajati, opereaza o retea de distributie de 32.000 km si furnizeaza energie catre 688.000 de clienti.

Compania vrea sa recupereze din investitiile in sudul Europei

E.ON vinde operatiunile din Spania si Italia, pentru a recupera o parte din investitiile de 11,5 miliarde de euro in active facute din 2007 pana in prezent in Europa de Sud.

Din 2007, insa, cererea pentru energie pe pietele europene a stagnat, iar valoarea activelor E.ON s-a redus la jumatate.

E.ON vrea sa stranga capital pentru a reduce datoria de 31 de miliarde de euro si pentru a face fata crizei din industria energiei, cauzata de cererea slaba si de cresterea energiei din surse regenerabile in Europa.

De asemenea, compania germana se reorienteaza catre pietele din Rusia, Turcia si Brazilia, mizand pe faptul ca acestea vor creste mai rapid decat pietele europene.

Grupul E.ON este activ in Romania pe piata furnizarii si distributiei de gaze naturale si energie electrica, deservind aproximativ trei milioane de clienti in 20 de judete din Transilvania si Moldova.

Profitul inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari al E.ON in Romania a crescut in primele noua luni din acest an, in conditiile in care, la nivel global, compania germana a raportat un profit EBITDA in scadere cu 7% si o pierdere neta de 14 milioane de euro.

In aprilie, E.ON Romania a previzionat o cifra de afaceri in crestere pentru acest an, in conditiile in care liberalizarea pietei de energie si gaze continua. De asemenea, E.ON a estimat ca volumele de gaze si energie care vor fi comercializate in acest an se vor situa la nivelul din 2013.

Volumele de gaze si energie vandute anul trecut de E.ON Romania au fost de 29,4 TWh, cu 13% sub nivelul din 2012.

Cifra de afaceri consolidata a E.ON Romania a scazut anul trecut fata de nivelul din 2012, la 4,65 miliarde lei (1,05 miliarde euro), in principal din cauza diminuarii volumelor de gaze si electricitate comercializate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2021 ori