Retrospectiva 2012: Piata gazelor, la raport

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:03
2094 citiri
Retrospectiva 2012: Piata gazelor, la raport

Anul 2012 a adus atat vesti bune cat si noi reglemenatri pe piata gazelor naturale. Descoperirea unor acumulari importante de gaze ar putea schimba paradigma energetica a Romaniei.

Totusi, situatia nu este atat de roz pe cat pare. Incepand din 2013, tara noastra este "indemnata" de Comisia Europeana sa inceapa si exporturile de gaze naturale.

La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulari de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.

Estimarile preliminare plaseaza zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Ce inseamna pentru Romania rezerva de gaze "de importanta mondiala" din Marea Neagra

"Gazul se va valorifica in piata romaneasca, ceea ce va duce la diminuarea importurilor. In plus, atunci gazul poate veni pe piata locala la un pret mai mic decat cel din import", a explicat Ionut Purica, expertul in Energie, pentru Business24.

Pentru extractia de gaze naturale, ExxonMobil va achita o redeventa cuprinsa intre 4% si 13% din valoarea productiei brute. In plus, reprezenatntii companiei au anuntat pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.

Sterling Resources raporteaza o noua descoperire de gaze in Marea Neagra

Si canadienii de la Sterling Resources au gasit gaze in urma forajului primei sonde de explorare, Eugenia-1, din Perimetrul Pelican, platoul continental romanesc al Marii Negre.

Sterling Resources anunta o noua descoperire de gaze in Marea Neagra

"Sonda Eugenia-1 este prima sonda de explorare sapata in Perimetrul Pelican de 2.312 kilometri patrati, echivalent cu 10 perimetre din Marea Nordului apartinand Marii Britanii", a declarat Patrick Whitley, Vice-Presedinte Sterling Resources, Explorari Internationale.

Midia Resources SRL, filiala detinuta integral de Sterling Resources Ltd (cota de participare de 65%), este operatorul perimetrelor Midia si Pelican din largul Marii Negre apartinand Romaniei.

Desi astfel de zacaminte ar putea asigura Romaniei independenta fata de importurile de gaze rusesti, Comisia Europeana a avertizat tara noastra ca incepand cu anul 2013 trebuie sa exporte gaze naturale.

O procedura de infringement a fost declansata impotriva Romaniei. Autoritatile au la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. In prezent, autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta.

Companiile care furnizeaza gaze naturale sunt obligate sa asigure in primul rand necesarul de pe piata interna si apoi au voie sa vanda gaze in afara tarii. In aceste conditii, insa, producatorii de gaze nu ar mai ramane cu stocuri disponibile pentru export.

Ce conditii are Romania pentru exportul de gaze naturale

Totusi, exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.

Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizata in 2010. Romania are doi producatori mari de gaze, Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura doua treimi din consum. Diferenta este importata prin intermediari din Rusia. Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori in ultimii ani ca intentioneaza sa exporte gaze.

Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre conditiile discutate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Ce ne asteapta in 2013?

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern fata de FMI, preturile gazelor vor fi liberalizate integral, in etape si diferentiat pentru consumatorii industriali si cei casnici. Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari periodice.

Atat consumatorii casnici, cat si firmele platesc in prezent acelasi pret reglementat pentru gazele produse in Romania, respectiv 45,71 lei pe MWh. Pretul final platit de consumatori - populatie si firme - rezulta dintr-un cos format din gazele din productia interna si importuri, mult mai scumpe.

#pret gaze, #Romania exporturi gaze naturale, #Romania pret gaze naturale, #zacaminte gaze naturale , #Gaze naturale