UE a alocat zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni la Chisinau

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 10:12
1689 citiri
UE a alocat zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni la Chisinau

Uniunea Europeana (UE) a alocat suma suplimentara de zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iasi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chisinau, cu scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei, cel mai mare consumator din tara, anunta Ministerul Economiei.

Aceasta plata suplimentara va fi efectuata in 2015, precizeaza ministerul moldovean intr-un comunicat de presa postat pe site.

Premierii roman Victor Ponta si moldovean Iurie Leanca au inaugurat pe 27 august, de Ziua Independentei Republicii Moldova, gazoductul Iasi-Ungheni, care va permite fostei republici sovietice sa-si reduca dependenta fata de livrariile de gaze naturale rusesti.

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigura legatura intre orasul romanesc Iasi (nord-est) si cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an

Potrivit autoritatilor romane, conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

Republica Moldova consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria, in care se afla concentrata cea mai mare parte a industriei moldovenesti, consuma la randul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

Gazoductul se opreste in prezent la Ungheni, un orasel cu aproximativ 35.000 de locuitori, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmeaza sa fie construit pana la Chisinau, capitala moldoveana, in urmatorii doi-trei ani.

UE ofera sustinere financiara pentru reformarea intregului sector energetic al fostei republici sovietice.

Vicepremierul Andrian Candu, totodata ministu al Economiei, si seful Delegatiei UE la Chisinau Pirkka Tapiola urmeaza sa anunte miercuri, intr-o conferinta de presa, alocarea celei de a treia transe in cadrul "Programului Suport Bugetar pentru energie" al UE, destinat modernizarii sectorului energetic moldovean.

Transferul la bugetul de stat al celei de a treia transe a programului, in valoare de 11,6 milioane de euro urmeaza sa aiba loc in aceasta toamna, precizeaza ministerul.

Prin intermediul acestui program, demarat in 2011, Comisia Europeana (CE) a alocat Republicii Moldova suma de 42,6 milioane de euro atat pentru diversificare energetica si conectarea la piata energetica UE, cat si pentru promovarea eficientei energetice si energiei regenerabile. Programul face parte dintre cele cinci operatiuni UE de sustinere financiara a Republicii Moldova, in valoare totala de peste 216 milioane de euro, in curs de implementare in diverse sectoare ale economiei moldovenesti.

Importurile de gaze au crescut cu peste 140 la sută. Producţia bate pasul pe loc în România
Importurile de gaze au crescut cu peste 140 la sută. Producţia bate pasul pe loc în România
România a importat, în ianuarie 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 107.800 tone echivalent petrol (tep), cu 143,3% mai mare (+63.500) faţă de cea din perioada similară a anului...
Locul surprinzător ocupat de România în topul independenței energetice. Europa a rămas dependentă de importurile de gaze
Locul surprinzător ocupat de România în topul independenței energetice. Europa a rămas dependentă de importurile de gaze
Potrivit unei analize recente realizate de Asociația Energia Inteligentă, dependența de importurile în energie în Europa nu au suferit modificări importante în ultimii ani, Europa...
#gazoduct romania, #romania moldova, #gaze naturale , #Gaze